Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Saturday, June 20, 2015

Hakikat hidup di pedalaman

aku rse kalau aku psting kat bandar mcm org lain, aku takkan faham dan tahu

-kesusahan hidup sendiri, dok sorg2

- dalam ni tak ada pilihan tk beli makanan, semua buat sndiri, bru sdar sbenrnya 'beli makanan' itu hanyalah 1 pilihan, dan kdg2 sikap malas tu yg lebih menjadi raja dlm diri.. dlm kata lain, boleh asah diri sendiri dlm bdg mskan

- urus diri sndiri, xdanya org nk tlg tukarkan cadar, selimut and so on kalo xbuat sndiri, kalau stakat bsuh baju sndiri itu biase

- bajet stok makanan utk at least sebulan, sbab kalo dok lua, apa xda boleh trus ke kedai

- ajar diri utk makan makanan yang sbenarnya walaupun brg tu boleh dikatakan fresh tp xfresh sbenarnya.. tanya diri sendiri, penah tak makan syur layu usia smgu? biasanya buang kan slps beberapa hari? atau prnah x makan ikan yang dah sebulan dlm freezer?

- packing beg seminimun mgkin, cnth penah g kursus 2mgu hanya bawak baju tshirt 2helai skali yg pakai, smpai pekan beli sbun debu rm1, bsuh bju tu hari2 n gilir.. larat nak bawak banyak2 benda nk naik eksprs n 4wd bagai?

- cara packing brg bsh supaya tahan lama, sblm ni kat umah, beli sumbat dlm peti, pstu nk msk bru keluarkan, xda nya rajin nk packing makanan ikut hari mcm skang

- ajar diri g mana2 bwk bekal, slain brjimat tp kdg2 bila klua ambik mse lama so kdg2 otw tu lapar xda kedai nk beli mkanan, xcmpur lg was2 halal haram
- sentiasa bawa shopping beg dlm handbag, sng, beli brg trus msk dlm tu, xda nk banyak2 plstik, sbab xlarat nk bimbit kat tangan

- ajar diri untuk lbh brjimat, tmbah2 kalo slalu klua bandar, nak tak nak kena dok hotel, plg xhbs pun 100, transprt klua msk, makan, kira yg plg basic nak tak nak, at least 400 konfem habis utk keluar 3 hari, walaupun kluar tu hanya utk urusn di bank yg boleh slesai dlm 1jam je.. itu tanpa beli apa2 brg lain.. cuba cmpur dgn beli brg lain contoh kata brg makanan je.. n cuba pula trpksa klua setiap mgu ats urusan rasmi.. skali kua hujung mgu 3 ari ni lbh brbaloi rsenye kalo bayar sewa sebulan duduk dibandar.. 2 kali klua sma dgn bajet isi minyak keta bulanan..

- cmana nak habiskan mse sorg diri, nsb baik ada laptop, and hp walaupun line ada 5 6 jam je shari, line pulak tu habis posing semata2 cri line..kdg2 ikut budak2 msk jungle trekking.. yg 1st skali col mak ayah, kluar di bandar bru dpt col mreka, jd mana yg ada line tu, slalu2 lah col makayah anda.. aku ni smpai mimpi2 mak ayah dtg dlm tido tau dak..

- kalo klua pun asl ada tempat tidur, yakin slamat, trus checkin, xdanya nk memilih2 tempat nak star2..

- xda transprt, jd bila nak beli brg, setengah jam jalan kaki tak berhenti tu prkara biasa smbil angkut brg kiri kanan, ada tu smpai ulang2 alik sbab xlarat sgt berat barang,lg lama dr tu xyah ckpla.. anda mampu? mampu kalau anda buat.. hehe

- org tgk dok dlm ni xbyar api air, tp cukup kata air, air dlm tu xleh minum, minuman hanya drinking water, sebulan 4 5 kotak at least, utk memasak dan minum, darabla brapa rm habis utk air, bila air anda ada x cecah mcm tu? kalo dok sorg xkan smpai cmtu kan? jd brsyukurlah..

- dok dlm ni, pakai jgk baju sluar dan sgala keperluan lain, sma shja kalau nk banding dgn siapa2 pun..

- konklusinya, sy bukan mrungut, tp sy nk share pd semua apa yg sy lalui, semoga ada yg memahami sbab sy tahu tak semua org memahami.. sy brsyukur dgn keadaan sy, hidup di tempat walau pd hakikatnya sush tp selesa bg sy, banyak didik sy jd sbar dan berdikari.. sy harap lepas ni dah tak da la isu gaji org pedalaman tgi, mahal, org tu kaya, dimana2 kita brkrja, gaji banyak mana pun, benda tu setimpal dgn kadar kesusahan yg dilalui di setiap tempat,sy mcm tu, ada org lain yg lagi sush, lg dlm, yg nak kluar ke bandar tak ada 1000 xbleh kluar, jd, jgn lupa yg kita mencari keberkatan dalam bekerja.. bukan mrungut tak brsyukur dgn apa yg diperolehi dan lihat pd apa yg dimiliki org lain.. lihatlah pd diri sendiri.. kalau tak cukup, cukupkanlah, kalau lebih, brkongsilah.. Dalam kata lain, bersedekah.. sekian..

Search This Blog