Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Thursday, December 11, 2014

PPCS DEC'14

Hai sume. Dah lame tak update kn..
Finally..

Kajian tindakan atau tesis siap
Exam done
Interview done
Result exam akhir dah tau.. Alhamdulillah.. Lulus.. Cuma pointer belom tahu.. Hrp2 kekal 1st class degree..
Skang menunggu keputusan interview.. Hrp2 lulus.. Aminn...

Skang tengah menjalani sebuah kem di pusat permata pintar negara, ukm bangi..
Memikul tanggungjawab sebagai Sra atau ketua pembantu pelajar bersama 3 orang lg sahabat..

Xda anak utk dijaga tp kena pantau everything dan uruskan event2 besar... Program warna-warna malaysia is coming.. Oh mai... Siyes cuak..

Ada lg berbaki 9 hari sebelom balik ke rumah..

Siyes rindu nak jmpa semua.. Yela sejak minggu exam lagi balik kejap2 je kat umah.. Banyaknya dok angkut barang je.. Nak spend quality time dgn family tu boleh kata tak sempat..
Pstu siyes rindu sgt kat dak obok.. Mcm mana la dia skang.. Bonda rindu sgt anak buah bonda.. Tsk tsk tsk..

Dan 1 berita gembira bakal menyusul tak lama lagi.. Apa dia tu nanti tau la ea.. Jangan tak sabar menunggu ok..

Ps-step by step.. InsyaAllah..

Sunday, November 02, 2014

scent

this scent..
a scent that you gave na before..
long ago..
kurigu till now..
na still hold on to that scent..
hana by hana..

till now...
na wanna keep that scent...
and wanna wait for you till im certain..
which ever
no are naya or aningga..

kenyang..
na opso other person..
so na just kitariyo..
for no..

na hope..
hana day.,.
no will recognize me...
recognize na sarang...

update

dah lama benar tak update blog ni..
wahh.. dah bertahun dah umur blog ni rupanya...
dont worry
blog ni takkan mati selagi tuannya tak tinggalkan dunia ni.. hehehe

Alhamdulillah kajian tindakan aka tesis dah siap dah..
assignment semua pun dah hantar..
now..
preparation for next week exam and next2 week iv spp..
doakan sy berjaya.. Aminn

Tuesday, September 02, 2014

selamat pagi


hai.. Assalamualaikum..
salam 1 Malaysia..
apa khabar semua?

yay dah siap 1 assignment..




p/s : lapaqqqq......


Monday, August 25, 2014

MY LOVE

jangan tersalah sangka ok..
bukan love cinta kepada manusia..
tapi my love tu khas buat buah hati cik aifa yang amatlah cik aifa sayang..
mereka sangat comel..
and i'll love them forever..
even dah ada ramai yang dah jadi kenangan, but sometimes when something happen, it reminds me of them..
semoga mereka tenang di alam lain... Aminnn...



introducing you to my baby bok.. dak obok'.. dak mok.. obok' mok...
sayang sangat kat baby saya ni..






mana-mana pasti dia tidur mcm ni


proses pembesaran baby saya...

kanan tu gemok'.. aka mak baby sayer..
kiri kecik2 tu anak batch ke-2...
tp tinggal yang hitam tu je...


next..

introducing you to new baby..
dak tolol aka gold..
dak manje aka snow..








Sunday, August 17, 2014

benda wajib dalam handbag

dah makin tua ni haruslah ada handbag..
dalam bahasa korea dia panggil 'gabang'.. bukan gebeng ok... hahahhaa...
dan bila makin tua.. handbag pun makin besaq..
besaq nau nau skang ni.. letak kucing 4 ekoq pun boleh dalam tu..hak hak hak..
yelah.. makin banyak pulak barang nak diletakkan dalam tuh..
antaranya adalah seperti di bawah..


handbag mary kay.. masuk ahli dapat 1 pakej.. beratus-ratus harga produk dapat..
gembira nau nau rasa di hati...
lepas ni bila dah keje blehlah menjalankan dengan aktifnya hokee....hahaha..

case bedak miyami ni aku letak dalam beg sebab aku suka guna cermin dia besaq gaklah untuk muka aku yang bersaiz super size niyh..hahahaha..
bedak dia mintak maaflah dari dolu sampai skang den tak dapek nak makainyo.. bilo den makainyo naek terus jerawat kek muko den ni haa...

wayar usb blackberry..hahaha. padahal pakai hp ninetology.. bateri king kong nye pasal..
untuk cas hp dimana-mana

aku pun tak faham kenapa aku simpan sampul-sampul raya yang kosong yang dah digunakan nih haaa..

pen.. haruslah.. cikgu kan.. kekeke
kadang-kadang kita tak tahu mase bila kita perlukan pen.. ye ke tidak?? ok.. mohon hanggukkan kepala anda..=p

sejak ada cc cream mary kay ni.. bahagia rasa hidup...
tak payah bawak naturactor cover face dalam beg dengan spannya..
yang ni pakai pump terus kluar... suka bbau dia sedap..
walaupun spf 15 je tapi hokela..
ada effect2 glow gitue bila pakai..
tp guna untuk touch up bila g mana-mana benti solat je..

tak tahu sejak bila jadi perempuan ni..hahaha..
losyen sangat PENTING.. dalam bilik pas mandi pakai 2 kali sehari..
kalo tak pakai rasa gatal-gatal je badan..
ni stok dalam beg.. lepas makan mesti kena sapu losyen..
haruslah tambah-tambah time kat skola..
habis kelas mesti budak salam cium tangan..
kalo bau gulai tak ke haru..wakaka

Alhamdulillah.. sentiasa di kelek di dalam beg.. mohon BACA..

anak kunci bilik bawak selalu kot terkunci bilik oleh roommate padahal aku kalau tinggal bilik tak penah pulak aku kunci.. hahaha

power bank gedabak..
biasalah.. power bank 1st generation punya..
beratnya toksah cakapla..
kalo aku baling kepala hang, konfem hang bleh pengsan..
kalo lagi girl's generation sedap jugak.. hahha

minyak wangi 5ml 212VIP rose..hasil belas ihsan beli majalah EH rm7 dapat tester nih..
baunya fulamakkk sedap gile...
harga pasaran rm250 untuk edp 50ml..
sape nak beli dipersilakan lah ye...

hoke.. ni stok lipstick segala stick..hahaha
semua jenama avon, mary kay and lip ice..
tak faham kenapa aku bawak semua ni dalam handbag...
sebab mungkin biasa siap kan lama, jadi tak smpat pakai lipstick.. so pakai bila otw atau dah smpai kelas.. hahahaha.. bawak semua sebab senang nak pilih nk pakai yang mana..

dompet hadiah birthday from noorasmad mat ripin.. mekaseh mekaseh..
semenjak dua menjak ni suka corak-corak leopard and binatang-binatang buas nih..hahhaa

last skali.. air masak... mesti ada tiap masa dalam beg..
sehari boleh habis 4 hingga 5 liter air...

ni sedikit stok kat bilik..
sebab aku ni jenis cemerkap.. so semuanya aku botolkan..
rela g refill sebotol sebotol hahaha..
bangun malam pakai gagau je dengan tangan terus teguk..
tak payah dah nak bangun.. dasar pemalas..ha3..
1 lagi.. risiko untuk tumpah kuranglah.. sebab dulu guna jag dahhhh laptop aku minum air juga 2 jag... 

p/s : sekian!






Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat IPG

okay... sambutan ini adalah sambutan kali terakhir cik aifa di maktab..
sob sob sob.. sudah tua...
dan sudah berjaya mentuakan diri di maktab ni..
tahun ni 23.. tahun 24.. aiyarkk.. tepuk dahi..
dah bertubi-tubi pulak mak pakcik sedara kengkawan dok tanya bila nak kahwin..
maaflah.. saya tak nak kahwin lagi..
atas sebab-sebab tertentu.. biarlah rahsia..
saya let go to adik-adik dulu..

bah beberapa gmbar cik aifa..
maaflah... edited photo...
emmm.. bukan bukan bukan..
photo real..hahahaha..
cuma bezanya dalam gambar nampak cantik.. every pic did.. hahaha.. kat luar tak lah sampai mcm ni.. im not photogenic hokeyh... sob sob sob..
orang kata apa.. dimakan gambar nampak cantik.. ok stop..!!!



gurlzmates saya selama 5 tahun setengah..
tenkiu sahabat..
sebab sabar melayan kerenah saya yang menjengkelkan, gedik, dan bla bla bla...


kami pelajar semester 8 PISMP sains ambilan januari 2011

gang kami.. seppy gang..
sorang dah jadi puan.. sorang bakal menyusul..
3 lagi insyaAllah..hahahaha













Thursday, July 17, 2014

keletihan

ok guys dah berapa hari dah puasa??
sedar tak sedar hari ni dah 19 ramadhan kal tak silap..
haa.. puasa penuh ke x???

cik aifa mengalami dehydration and tak cukup oksigen yang amat dah 2 hari..
gara-gara pukulan makan di seoul garden kelmarin..
habis broken diet..
pastu semalam keluar pulak bukak puasa di luar..
makan pulan supper..
hadoila..
pastu bila tak dok kat maktab, maka automatik nasi untuk sahur takde..
aduyai..
lemah selemah lemahnya terasa ni...
tak cukup air dalam badan

selalu waktu sahur makan sikit je..
tetibe gedebak gedebak berpinggan-pinggan makan..
mana tak rasa berat kepala..
setakat ni cik aifa rasa dan yakin yang kalau makan banyak nasi, berat kepala..
pagi pun susah nak bangun sahur..
tp kalo makan nasi sikit je.. n sayur yang amat banyak
memang senang nak bangun sahur..
ok lepas ni kena back to diet..
green tea pun dan 5 hari tak minum..
rasa kurang segar je badan..
\
minggu ni dan minggu depan ada dua kesibukan utama..
yang pertama sibuk nak siapkan prosiding yang kena hantar minggu depan..
tak tahu apa nak analisis data ni.. ayoyoyo..
yang kedua kalut dok kutip duit daripada kawan satu batch untuk bayaran buku temuduga..
masih ada separuh lagi yang tak bayar..
harap-harap selesai la cepat...

kekangan pada minggu ni pulak..
belom pun sampai seminggu dapat elaun..
dah tinggal keciput dah..
yang baiki keta tu memg xleh lari la kan..
baru ingat nak labur emas..
lain kali jelah..
pastu lebihan tu konon nak simpanla separuh guna separuh..
alih2 habis separuh dah..
adoila..
itula.. tak leh tgk barang murah kesibukan nak beli..
nah terimalah padahnya.. hehehhe
yang paling xleh bla, g gedik2 masuk ahli untuk mary kay..
habis 250..
lepas ni kena kuatkan promosi la..
biaq balik modal..hahahaha..
lain-lain xtaula buat apa..
banyak ari budget adoila..
harap cepatla masuk elaun  buku pulak.,.
kalo kata jadi g pulau perhentian bulan 8 ni..
nk guna duet disitu.. ayoyoooo...

lain-lain pengajaran untuk minggu ini....
1. kena berjimat
2.. elak dari sikap rambang mata
3. tahan temptation
4. redha dengan apa yang berlaku

p/s: lambatnya tinggu kul 1.15 sebab nak balik maktab, kemas2, dan seterusnya balik umah terus.. =))
nak singgah sekejap dalam pasar pasir puteh kalo jadi nak beli keropok, pastu zonria nak beli handsock hitam, putih, coklat.. and then g kedai care may beli lace untuk halfmoon baru nak buat..
lepas tu bersedia kena bebel ngan umi and daddy psal banyak pulak nk buat halfmoon baru n beberapa baju kurung..hhahahhahah

Thursday, July 10, 2014

tag lama refresh kan balik..

ok.. tengah2 cari punya cari gambar lame yg missing dr laptop..
terjumpa pulak tag lame..
rasa macam nak jawab la pulak lagi sekali..
tengok apa bezanya 4 tahun dulu dengan sekarang..

ok mohon baca ye.. jangan kepenatan... haahahaa


A - AVAILABLE : yes.. who wants me?? hahhaha
B - BIRTHDAY :  6 jun 199*
C - CRUSHING ON : kalau aku terus terang pun, orang takkan percaya aku cakap.. everything from me is a joke to them..ok fine..!!!
D - DRINK YOU LAST HAD : mineral water (i take care of my health seriously right now)
E - EASIEST PERSON TO TALK TO : myself..  please.. dont get shock!!
F - FAVORITE SONG AT THE MOMENT : papinka - masih mencintaimu (sampai lebamm aku dengaq!!
H - HOMETOWN : pasir puteh, kelantan
I - IN LOVE WITH : no one.. right now.. except Allah..
J - JUGGLE : sampai bola yang 3 biji je.. masuk 4 half je..hurm..
K - KILLED SOMEONE :  will be someday if i could..hahah
L - LONGEST CAR RIDE : went to johor.. 
M - MILKSHAKE FLAVOR : vanilla and chocolate
N - NUMBER OF SIBLINGS : 8
O - ONE WISH : wish that i could be a vampire or a real witch..
P - PERSON YOU CALLED LAST : daddy.. just this morning.. 2 hours ago.. tak caye?? nak snap gmbar tak?
R- REASON TO SMILE : when i want to take picture or selfie...
S - SONG YOU LAST HEARD :  tazkirah Ramadhan dalam keta semalam masa balik sekolah.. tak caye tanya syimah.. hahha
T - TIME YOU WOKE UP :  today?? 4.00am in the morning.. tgk bola Argentina vs Netherland.. Argentina dapat masuk final.. fighting!!!
U - UTENSILS USED TO EAT NOODLES : chopstick
V - VEGETABLE : sup sayur tanpa minyak langsung
W - WORST HABIT :  never shy, layan je gosip orang pasal aku.. malas nak idakkan.. kalo idakkan pun bukan orang percaya.. jadi hangguk je lah..!!
X - X-RAYS YOU'VE HAD MOST RECENTLY : nope since 5 years ago..hahah.. mase nk masuk cfsiium..
Y - YOYOS ARE : cara nak panggil kawan ala-ala rap sket
Z - ZODIAC SIGN : gemini

RANDOM QUESTIONS ABOUT YOU:-
 Your favorite number/s : 7
What color do you wear most : pink and red (but recently black)
Most favorite color : sstriking color and pastel color though it make me look paler
What are you listening to : nothing
Are you happy with your life right now : nope n yes
What is your favorite class in school : EST n ENGLISH of cos.. miss my teacher.. she's very good..
Who is/are your best friend/s : asmad, nisa, mek jie, zora, sarah, dan yang sewaktu dengannyaa..
Are you outgoing : depends on layanan orang pada aku
Favorite pair of shoes : heels n wedges n sandal
Can you dance :  what kind of dance?
Can you tie a cherry stem with your mouth :  xpaham.. malas jawab..hahah
Can you whistle :nope.. gen lain..haha
Cross your eyes : apa tue?
Walk with your toes curled : mcm ne tuh??????

DO YOU BELIEVE IN...
Do you believe in life in other planets : Yes
Do you believe in miracles :  Yes
Do you believe in magic : totally..
Love at first sight : No
Do you know how to swim:  yes.. but only for a few meter.. 
Do you like roller coasters : Suke benda adventure macam tu.. but never ever have a chance yet
Do you think you could handle the stuff they eat on those reality shows : maybe.. i'll try my best
Have you ever been on a plane : nope.. masih belom berpeluang..maybe someday.. next year.. please.. make my wish come true.. sabah sabah sabah...!!!
Have you ever asked someone out : Selalu..hahah..
Have you ever been to the ocean :mestilah.. study pun ngadap ocean.. jemu dah
Have you ever painted your nails? : yes.. love it..

THE WHAT'S:- 
What is the temperature outside? : 26'c?? mcm mendung je...
What radio station do you listen to: not at all
What was the last restaurant you ate at: putrajaya.. exactly one month from today.. 
What was the last thing you bought : vegetables.. untuk sup sayur.. hahaha
What was the last thing on TV you watched : fifa??

THE WHO'S :-
Who was the last person you IM'd : whassup dikira x?
Who was the last person you took a picture of : myself
Who was the last person you said I love you to : my self...i have no one else to say ILOVEYOU..except my family.. 

CRYING SECTION:
Ever really cried your heart out : sometimes
Ever cried yourself to sleep :yes.. last 2 moths.. 
Ever cried on your friend's shoulder : last masa kat PPCS di bahu ECHAH.. thanks becaus you understand my emotion that time.. 
Do you cry when you get an injury : nope..

HAPPY SECTION:-
Are you a happy person?:  sometimes??

LOOK AT ME:-
What is your current hair color: hitam... n ada white sket2 hahha ada uban..!!!

CURRENTLY WEARING:-
What shirt are you wearing : baju batik maktab..
Pants : hahahha.. hot pants???
Shoes : black.. yes.. kasut kelas..
Necklaces : xpernah buang sejak 7 tahun yang lepas

IN A BOY/GIRL:-
Favorite eye color:  hazel.. like my eyes.. but my true eyes is dark brown..haha
Short or long hair : whatever they like
Height : apa pun boleh asalkan boleh trima aku yg mcm gergasi nih..

HAVE YOU EVER:-
Been to jail: insyaAllah xkan p
Mooned someone: Gilo!!! Saye nih budak baek~
Thought about suicide : bunuh diri? Tak de~ bunuh orang laen ade la…~
Laughed so hard you cried : Selalu!!
Cried in school : Penah~
Thrown up in a store : never
Wanted to be a model : Nak~ tapi cukup ke tinggi aku nieyh..hahah.. and most important.. figure tak lawa..
Seen a dead body :of cos
Been on drugs : panadol, pentalon, all medicine..hahah
Gone skinny dipping :never?? actually, what is it?
 
THIS OR THAT:-
Pepsi or Coke : both nope
McDonald's or Burger King:  burger king, hate McD
Single or Group Dates: group.. sebab i feel lonely sejak single 3 tahun lepas.. keh keh keh
Chocolate or Vanilla : both.. cool blog.. i love u..muahhxxxx!!!!
Strawberries or Blueberries: both
Meat or Veggies: of cos sayur sawi dgn kobis..hahaha
TV or Movie : tv series??
Guitar or Drums : piano tak leh ke??
Adidas or Nike: both



ok done!!!
skang boleh balik rumah..
nk balik tido..
mengantuk pagi tadi bangun awal sangat..
tetibe minat bola plak skang..
nak wat cmana.. org single mcm ni lah.. mencari sesuatu untuk hilangkan kebosanan..
asalkan benda tak lari dari landasan Islam dah...

nak tengok jawapan yang lama??

tekan sebelah ya.. (klik sini)

p/s: bila elaun nak masuk?? banyak vacation nih.. adoila....





Wednesday, July 09, 2014

Pengorbanan

ok.. apakah pendapat kamu tentang pengorbanan?

ada orang kata, bia seseorang tu sanggup berkorban apa saja demi orang yang dia sayang, it means dia tu sangat mulia, dan benar sayangnya itu sangat asli.. pure..

tapi bagaimana pulak untuk orang yang melakukan pengorbanan, namun ada pulak orang mengambil kesempatan ke atas dia?
this is a total cruelty kan..

ok.. ada jugak orang kata kalau orang tu sanggup berkorban apa saja demi untuk berada di sisi teman hidupnya, sangatah manis bersuweet2.. berkilo2 gula cair.. keh keh keh..

ok.. what about me??

cik aifa jenis yang manusia yang sangat banyak menyulam impian, banyak sangat keinginan duniawi yang nak dilaksanakan.. gila duniawi ke apa?? eh bukanla..
cik aifa just nak keadaan better in the future..
tak nak benda sama menimpa nasib keluarga..
i want to be the one and the first yang mengorak langkah untuk mengubah nasib keluarga..
i know im a woman..
acecece.. dah jadi woman dah..
i know my capability is limited..
but cik aifa juga akan try seboleh-bolehnya.. do the best..

ok.. so bila dah ada banyak sangat impian.. banyak sangat yang ingin dilaksanakan..
my first step is .. tetapkanlah motivation dalam diri...
ayoyoyo... this is the weakest point of myself..
but i'll try my best to always keep it up..

ok.. despite all these perancangan yang dah dibuat..
i forget a point which is marrieage.,.
yelah.. planning dari kecil, mana ada perasaan nak kahwin..
even now??
yes.. true..
boleh dikatakan cik aifa jenis yang memilih..
orang cakapla.. diri sendiri pun cakap macam tu.. hahaha..
bukan apa..
at least yg stabil, boleh terima diri yang suka bisnes ni, and jenis tak pemarah tapi suka menegur, dan ada kesopanan dan ketertiban...
actually.. ada jugak jumpa sorg yang kriteria nya perfect la mcm yang cik aifa nak.. but 1 je ..
kalo dia tak nak kat cik aifa, so, nak wat mcam mana kan.. ok neva mind..

move to next point..
the truly point yang nak dibicarakan tengahari ni..
its about pengorbanan...
buat masa sekarang, i can just sacrifice little bit of something just and only to family..
which means, sibling and parents... no other person..

dah macam-macam cik aifa jumpa..
even pernah jugak sampai berbicara hal kahwin, when its come to that point,
oh no.. i learnt and tetibe sedar diri yang diri sendiri ni belom pun besedia nak berkorban demi seorang lelaki yang disayangi..
sayang?? ok then i realize bila keadaan ni berlaku, actually my love to him or anyone yang pernah i bincang soal ni is FAKE.. its just a mere feeling.. not a deep feeling..
maafla kot2 ada yang baca terasa hati ke.. minta maaf la banyak-banyak...

ok so for now, i know that i still dont find or meet my mr.right..
and i decided to just follow through my life plan and wait for him..
whoever he is..
i/ll know that he is for me when i'm willing to sacrifice my life for him..

because for now, perasaan tu sangat mengjengkelkan bila ada yang suruh kerja je kerja tu, tak payah lagi dah buat bisnes, kena care kat anak-anak dan laki je... helllo.... that's not what i want..
even nak bayangkan kena hidup dengan lelaki yang kita pujuk hati kita untuk terima dia pun gelilah..
mau jadi tunggul aku nanti.. sincerely.. i know myself..
when i dont want someone, i just dump him, or if i cant, i'll run before my wedding day.. shit.. macam dalam moviela pulak.. ok bla bla bla... the end..
kang bgtau banyak-banyak kang im sure people will say that im cerewet, ngada2, memilih, bercita-cita tinggi sangat dan bla bla bla...

ok the end...

p/s : oh sakit nya perut ni... puasa je tak puasa sama je.. kalo tak puasa, sakit senggugut, kalo puasa sakit gastrik..... apa2 pun.. Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan tubuh badan yang sihat...

cepatlah elaun masuk.. nak bayar duet abah 700ratus gara-gara baiki keta, dan bayar macam2 lagi...

Monday, July 07, 2014

hari ini

hai semua.. sudah 9 Ramadhan hari ni.. kejap je berlalu.. sudah hampir 1 pertiga Ramadhan kita tempuhi..
cik aifa skang ada kat sekolah..
baru memulakan intership semalam..
means seminggu lepas raya barulah habis..
hari ni terima GPK1 yang baru memandangkan GPK1 yang lama telah ke kembali ke Ramahtullah cuti sekolah yang lalu.. Al-Fatihah...

skang ni sibuk dok baca balik proposal yang buat masa sem lepas..
nak tukar beberapa perkara..
ohh malasnya nak buat prosiding..
aifa.. you must be strong.. lagi 4 bulan 14 hari lagi ada... lepas tu kena cari kekuatan untuk proses interview dan menghadapi alam pekerjaan sebenar sampai entah bila la selagi ada umur...

semenjak dua menjak ni banyak fikir pasal family..
lagi-lagi bila dah nak dekat nak habis ni..
biasalah.. everyone have family problem..
mcm situasi skang.. i need solution..
tengah-tengah pikir masak2 dengan pilihan yang telah dibuat sebelum ni, haraplah jadi kenyataan..
xpe.. bersusah-susah dahulu.. bersenang-senang kemudian..ye x..
harapnya nanti akan selesailah jugak walaupun banyak jerih perih dilalui..

ok.. misi seterusnya adalah untuk menurunkan berat badan dan menguruskan badan... hahaha
setakat ni baru turun 4 kg dari bulan mac hingga skang julai..
ok lah tu kan.. daripada tak turun langsung..
kedegilan lelemak nak dibuang amat terasa..
tambah diri yang tak bersenam..
skang.. kurangkan nasi.. banyakkan sayur.....

ps: lmbatnya tunggu nak balik sekolah.. mau tdo.. kekeke

Wednesday, July 02, 2014

Salam Ramadhan

sedar tak ssedar dah 4 hari kita berpuasa..
banyak kisah menarik dah berlaku walaupun baru 4 Ramadhan..
maafler sume baru bukak blog nak update..
lame benor tak update kan..

antara-antara isu Ramadhan yang berlaku kat cik aifa kali ni adalah
# dapat makan nasi cik zora masak..hehehe.. cik aifa xmasak ke? x.. sebab malas..hahaha
# jadi pembeli lauk setia kat kafe.. - ayam masak merah kau meletop..!!!! sebelum puasa sampai puasa sampai lepas raya pun ku tetap akan beli ayam masak merah ni... sebab?? tak berminyak, kepedasan terasa, ayamnya besau2, 1 buku rm2 je...
# 2 Ramadhan yang penuh dugaan - petang kereta rosak - rm700 terbang sudah elaun cik aifa buat baiki keta.. (T.T), malam tergelincir pulak jatuh atas tangga-tangga.. sakit doee.. sampai skang cik aifa terseksa.. tambah bila time kelas duduk atas kerusi dalam makmal..
# mula menggunakan kembali rangkaian produk johnson-s baby.. hak3.. sekali 2 paket cik aifa beli yang refill punya mandian.. milk and rice.. konon nak bagi kulit cerah la.. ha3.. apeda.. dari dulu sampai skang fanatik nak kulit cerah.. bersyukur sket aifa ohhh.. pastu try lotion dia.. beli yg kecik punya.. walaupun lebih suke yg botol pink tp beli jugak milk & rice.. hak3..
# download cite-cite sebanyak yang boleh.. padahal tak tengok pun.. lame2 nanti tgkla.. skang tgh cri feel.. ha3
# baru 1 malam g terawih.. isk3.. insyaAllah malam ni nak g lagi..
# malam td dapat makan ayam kfc.. ouh beznya.. dah lama kempunan nk makan..
# ahad bukak puasa kat umah mr.atoz.. juadah nya Ya Allah.. melayang-layang perasaan nak makan.. semunaya nk .. antaranya gulai ayam, ayam bakar, arnab bakar, sayur goreng, gulai telor, tembikai, akok, da air oren yang sgt super dee bumm bumm lah.. sedap hingga menambah2...
# bermesra dan berjumpa jumpa dengan adik2 super duper triple double junior yang baru masuk.. akak dulu hati batu dik.. tu pasal akak nak jadi baik skang.. kekeke.. mohon kalo jmpa mana-mana, silalah tegur ya.. akak tak garang.. kadang-kadang siap buat lawak bodoh + memalukan diri lagi.. hak4

okeh.. tu yang dah berlaku sedikit sebanyak..
apa lagi ek..

haaa.. hari ni 2 julai.. jadi maknanya cik aifa ada 4 bulan 20 hari lagi lebih kurang untuk habislkan semester ini.. untuk habiskan 5 tahun setengah pengajian yang selama ni cik aifa dok idam-idamkan..
cuma sekarang ni sedang mengumpul kekuatan untuk menyiapkan dan menghadapi segalanya untuk masa yang lebih panjang...

p/s: sselamat berbuka puasa yer semua.. nk tanya, korang ada guna sunblock x?? jenama apa paling bagus untuk kulit berminyak dan tahan pakai lama..

Sunday, May 25, 2014

tambah koleksi satin kurung

finally yes... walaupun dalam kesempitan skang ni.. akhirnya berjaya jugak tambah koleksi baju satin.,. muahahah......
kali ni warna peach,,,, hahaa

hajatnya nanti dah siap baju ni...
nak jahit manik pulak..
sedang fikirkan design 3d yang tak berat sangat sebab dalam masa 2 minggu ke lagi baju ni nak dipakai..
seminggu dan proses menjahit.. walaupun baju kurung sepasang je..

bulan 7 nanti insyaAllah nak tambah lagi koleksi.. nak beli banyak sket kalo boleh..
buat prepare untuk guna time mengajar kat sekolah tahun depan..

1 trick supaya tak bosan pakai kain satin adalah kan satin kain kosong..
you all beli 2 meter untuk baju dahla kalo takat nak buat baju kurung...
pastu beli 2 meter kain lain seboleh-bolehnya yang bercorak gandingkan dengan warna satin kita yang 2 meter td.. so, boleh jadikan 1 baju, 1 kain.. pakai sama..
taklah bosan pakai kosong kesemuanya...

tapi kalo nk buat dress ke jubah ke..
beli 4 meter la standard kan.. tp kalo cik aifa, my ideala.. beli lagi 1 atau 2 meter kain satin yang warna lebih kurang and tambah2 pada dress kita tu nanti..
sebab kalo pakai kosong je 1 badan.. tak chantek... biar ada mcm meleret ke renda ke.. baru chantekk....
ok.. it just a pandangan la kan...

so. for now.. babai..=)

Wednesday, April 16, 2014

sendu weyh...

okay.. hai..
aku kalo tengok cite sedih.. mesti menanges...
tapi certain crita je boleh sentuh hati aku..
ok.. maaf kalo berterus terang.. ha3..

i dont believe true love...
but i know first love really exist..
baru sudah tgk cite ramleela..
lakonan pelakon hindi faveret aku deepika padukone.. berganding dengan ranbir singh...
okeh.. sampingan.. pelakon hindi feveret aku adalah selain deepika, akshay kumar, imran khan, ranbir kapoor dan priyanka chopra.. hak3...
ok.. balik pada cite tu.. sedeh sangat ending dia...
waaa waaa waaaa...
aku tak boleh betul tengok cite pasal true love ni.. kena pulak ending dia dua2 mati..
son sob sob..
mungkin aku feeling lebih pasal aku teringat kenangan aku dengan first love aku..
dia first love aku.. tapi bukan aku first love dia. dan antara kami xpernah ada istilah true love..
duniawi lebih mempengaruhi..
alah.. manusia zaman sekarang..
sebab tu aku kalo tengok cite pasal true love...
chanteekkk je air mata aku mengalir...
ok forget it.. dah 2 tahun setengah we are now in different world..

now aku makin tua..
aku perasan slowly aku dah mula ubah gaya ke arah lebih dewasa..
ok fine aku boleh terima kalau aku makin tua..
bukan ada pun orang boleh jadi makin muda kan..
tapi aku tak boleh terima konsep bila dah makin dewasa kena kahwin..
please.. jauhkan semua persoalan tu dari aku..

eeeeii... tak sabar nya nanti nak g sabah serawak...
kenapa ek aku pilih mintak kerja sana..
ok.. aku pengecut...
nak lari dari kenyataan...
bagi aku semua tempat di semenanjung ni menakutkan...
every place reminds me of him..
i hate it..
the vulgar feeling..
i want to forget him yet i keep remembering him..
that's a disgusting feeling...
satu lagi.. tak serabut sangat..
ni kalo dok dekat dengan sedara mara, sebok la tu nanti tanya pasal kahwin....
helloo... aku dah buat seluruh perancangan untuk seluruh hidup aku..
please.. dont meddle even a tiny particles pun..
i've make a very long observation a very deep thinking..
even now its been years i've been sketching the design of my dream house...
everywhere i go, im searching for the idea..

ok bla bla bla...haha.. panjangla pulak..
observe semua dah habis.. yeehaaa....
hari hari skang ni tengok cite hindustan je,,
pasal cite korea semua ongoing ongoing ongoing.. hahaha...

Tuesday, April 08, 2014

Belum bersedia

sejujurnya..
ku belum bersedia untuk menjengah ke alam perkahwinan..

walaupun aku boleh dikatakan minat dan arif tentang segala keperluan dan persiapan perkahwinan..
namun, belum masanya lagi..
orang pasti akan kata.. 'sudah belum jodoh'..
ya mungkin itu betul. namun apa yang dikaitkan bila aku sendiri tak mencari..

sejujurnya aku belum bersedia..
belum bersedia untuk berkorban walau secubit keputusan  untuk pasangan aku..
ya lah.. ramai orang bila sudah ada pasangan, pasti mahu ikut suami.. mahu ikut isteri..
tak kisah minta kerja dimana pun asalkan dapat bersama.
namun aku.. aku tidak begitu..
1 keputusan..
itu adalah sangat sulit bagi aku..
aku belum bersedia untuk berkorban walau 1 keputusan pun kerana orang lain.
ya.. mungkin aku pentingkan diri.. tidak.. tidak.. bukan mungkin.. aku memang..
aku lebih pentingkan kehendak aku..
dimana aku mahu pergi.. kemana aku pergi.. apa yang aku buat..
aku tidak ingin langsung pengaruh apa pun wujud termasuk insan bergelar 'suami'..
minta maaf..
aku takkan korbankan apa yang aku mahu dari aku kecil..
biarlah aku begini buat seketika..
kalau nak dikatakan tua.. biarlah.. aku baru umur 23..
masih jauh lagi perjalanan hidup aku sekiranya dipanjangkan umur..

sejujurnya aku belum bersedia..
untuk memikul tanggungjawab sebagai isteri..
bagi aku.. semua itu 'leceh'..
aku tahu.. tidak baik katakan begitu pada benda baik..
cuma aku tak mahu berhadapan langsung dengan masalah-masalah yang bagi aku leceh..
nak kena jaga hati, pakaian dan minuman..
aku boleh buat.. tiada masalah.. aku tahu aku mampu...
cuma aku tak suka benda leceh..
apa yang leceh..
bila basuh baju, tak reti nk tolong lipat.. tak reti nak tolong angkat..
bila masak, bukan disuruh at least baikila kalo tak sedap tapi cakap terus tidak sedap.. tak hargai langsung apa yang dibuat..
bila kemas rumah, rumah disepahkan.. barang-barang beralih tempat..
sungguh aku tak suka semua tu..
aku tak suka bila orang usik barang aku..
pinjam ok guna ok.. tapi tidak letakkan balik pada tempatnya..
tidak balik pada kedudukan asalnya..
minta maaflah.. memang aku tak suka orang macam tu..
lebih baik biarkan dulu..
aku terlalu tak suka benda leceh macam tu..

sejujurnya aku belum bersedia..
untuk deal dengan hati manusia..
sedangkan hati aku bertahun-tahun aku pujuk tak terpujuk..
lagikan nk pujuk hati orang.. nak layan hati orang...
hati suami, hati mentua, hati saudara.. aku minta maaf..
aku tak mampu nak hadapi semua tu..

sejujurnya aku belum bersedia..
belum bersedia dari segi kewangan dan perjalanan hidup..
dari kecil aku sudah rancang apa yang aku mahu dan mahu buat dan aku akan pastikan aku akan buat..
cuma masa yang akan tentukan lambat atau cepat..
aku tak mahu perkara ini belum selesai atau belum tercapai namun sudah ada batu penghalang di tengah-tengah..
aku perlukan masa untuk uruskan semua itu..
aku belum bersedia untuk korbankan masa dan duit ke arah perkahwinan lagi...
aku mahu gunakan itu semua untuk capai apa yang telah aku rancang..

sejujurnya aku belum bersedia..
aku belum bersedia untuk menggunakan pendapat dan laksanakan pendapat orang lain...
aku boleh terima pendapat orang lain..
namun sebagai cadangan atau pembaikian atau penambahbaikan sahaja..
sekiranya pendapat itu untuk menghalang aku dari membuat sesuatu..
aku tidak akan terimanya..

sejujurnya aku belum bersedia..
setelah berfikir panjang..
perkahwinan bukan untuk aku..
bukan sekarang masanya..

kematangan, perancangan dan kewangan itu sangat penting bagi aku..
aku pegang dari dulu sehingga sekarang dan tidak akan mungkin pudar...

senang aku simpulkan disini.. Ya.. Aku degil...
tiada apa yang dapat halang aku dari buat apa aku mahu kecuali insan terpilih (ibu bapa dan adikadik sahaja)..

ini keputusan muktamad ku..
biarlah orang mahu kata apa pun..
biarlah...
aku tahu dan aku sudah lama membuat pemerhatian pada apa yang berlaku di sekeliling aku..
dan aku tahu aku tak mahu semua itu mempengaruhi aku..
dan 1 aku perlukan..
ketegasan...
aku perlu tegas..
tidak kira dengan siapa pun..

p/s: perasaan hati ku sudah lama ingin diluahkan namun kata-kata belum cukup untuk gambarkan..

Sunday, March 30, 2014

ehem ehem.. dah lama tak update blog...
dengan kesibukan sekarang
agak sukar sedikit..
ni tengah cek manae2 perlu lagi nk buat... esok ada observe..

otak lebih kepada kerunsingan yang tak perlu runsing pun..
tapi nak risau gak... hahaha

10 tahun lepas jangkitan kuman pada paru2
tahun ni jangkitan kuman pada hati..
10 tahun lagi jangkitan apa pulak??
eventhough tak serius tapi yelah..
semua ni tanda2... kemudian hari nanti..
tak tahu bila boleh jadi makin teruk..
kan?
ke macam mana?

ok lets forget about it..
doakan ya..

Sunday, February 16, 2014

kepenatan dan tanda tanya

ok.. include today dah 8 hari demam..
semalam g wad kecemasan..
dia kata suspek denggi..
suh g lagi ari ni..
so bila pegi..
Alhamdulillah.. denggi terhindar..
but..
punyala lama tunggu result darah keluar..
kena forward n recheck darah...
so.. next appointment will be on 17 march 2014..
hope nanti tak adalah berita yang shock dan menyebabkan aku putus asa seumur hidup..
Ya Allah.. lindungilah aku hambaMu yang lemah ini..

Sunday, February 09, 2014

hari yang stress

Ya Allah... terima kasih kerana masih diberi nyawa untuk hari ini.. Alhamdulillah...
semalam merupakan hari yang sangat stress...
masalah tu biasala kan..
tak ada orang yang tak ada masalah..
tapi bila dah lame sangat bermasalah ni dan dah lama sangat buat tak tahu..
adalah timenya dia meletus jugak..
sebab banyak sangat pendam kan...
just like what happened to me yesterday...
know what..
petang semalam rasa lelah sangat..
tak larat sangat...
kul 6 lebih bertolak dari umah..
tapi tak da semangat nak balik ipg..
so singgah merewang kat pasar malam..
ada 3 kali round saje...
pastu dah 7 lebeh dah bertolak nk balik ipg..
sampai kuala besut dalam 7.30 boleh lagi berhenti kat pasarayaKu..
tengok2 baju..
pastu nak cucuk duit kat atm skali takjadi..
how unfortunate i am for today..
g pulak kampung raja..
kena dengan otak tersumbat ni tak lalu straight ikut kuala besut...
g lalu ikut jalan belakang naik ikut jambatan gelap tu..
mase lalu situ..
hati dah parah benar ni..
rasa nak terjun je dalam sungai tu..
tapi Ya Allah.. terfikir apa aku buat ni..
tapi rasa tak larat sangat...
lalu ikut masjid labu (suka aku je bg nama haha)
turn masuk masjid mengejut..
otak tengah serabut bawak kereta pun mengarut..
solat maghrib.. pastu dengar tazkirah sket..
pastu solat isyak..
lame jugakla dok situ...
lame tu baru rasa tenang sket..
pastu amik duit kat bsn.,.
pastu otw dah nak dekat dah dengan maktab.,.
boleh pulak melencong g demong....
makan sorang2..
dah bertahun2 tak buat...
nak dekat kul 10 baru masuk maktab..
YaAllah.. please hold myself for a while.. Tunjukkan AKU ke jalanMu..

Thursday, January 23, 2014

final year 2014

hai sume..
just fast update..
nak tido dah..
sok xde kelas..
niat di hati nak tido je sepanjang hari..
tapi bila tgk pasal rak free tu nk g usha tgk pagi sok...
kalo banyak nak g ambik boleh bawak balik rumah jugak.. ha4..

(inilah tugasan kami sekelas bagi pembentangan kajian tindakan bulan 8 nieyh)

makanan rohani ketika menghabiskan masa.. (kdg2.. bila nak habis?)

tempat meluahkan perasaan..
everything solves with this..
for me.. it let go my stress away.. how bout you?


ngusha2 ampaian ni.. hajat nak beli 1 untuk umi..
tp selalunya aku beli untuk aku.. hahahaha

buku rujukan AR...
mesti hancur kan tahun ni.. untuk kasi cemerlang.,..

rak kasut.. tak jumpa pulak harganya.. hahahahaha...
tp selepas banyak consideration..
maybe tak payahla kot beli..

my classmate..
been with them almost 5 years...
tahun ni memang tahun yang dinantikan sebab tak sabar nak habis..
but now after im turning 23 in months..
start to think that actually life is actually beginning next year..
and surely i dont like it..
because i'll be a woman..
namun tahun yang memang dari awal aku dah rasa sebak..
sebab lepas ni dah tak dapat nak keluar bersuka ria bersama lagi..
bila masing2 akan bawa haluan sendiri..
hanya memori indah akan tersemai dalam ingatan..
harap2nya...

1 thing that i got after 5 years of friendship
"persahabatan itu adalah sangat manis apabila kita sudah dapat sesuaikan macam2 keadaan suka dan tak suka yang berlaku antara kita dan kawan kita.. sebab after years.. you'll be a family that the knot is really strong cannot be broken tak kira apa pun yang berlaku.. "..

(insyaAllah siapa yang melaluinya pasti akan mengerti maksud cik aifa ni)..

p/s: tdo dulu... kbai... hehhee


Saturday, January 18, 2014

One truth - a fact

The fact is that i cant think bout the cats at house because.. when i think bout them.. i cant be at ease and exhausted.. because i love them too much that i couldnt think bout losing them.. because its hurt too much... they are my everything...

Tuesday, January 14, 2014

love of life

hi guys..
been so long tak update post..
o now im here.. hahhaha

okay... this photo was taken by me myself located at hentian rehat ayer keroh, melaka
while we all on the way to tangkak, johor last friday....
love this pic though i look quite fat... muahahha..
seriousy.. im gaining weight and its irresistible..
thats u know.. half of my life..
because half of them is still at home... hehehe
and.. its not easy to get photo taken with my papa..
see... how he do face like that...

this photo taken by me at kolej matrikulasi tangkak...
biasalah.. being selfie is who i am...
i dont care what people say.,.
as long as im happy...

okay.. that boy there is my 3rd brother...
and the girl is my 2nd sister..
both are scary hahahhaha
and sometimes being sarcastic in their own way...ha5

p/s: love a long journey though in holiday... all of that doesnt make me feel tired..


Wednesday, January 01, 2014

New year 2014

Assalamualaikum folks.. been so long didn't update this blog..
Yelah.. mau update cmana dah cuti bukan main lama tapi internet ngak ada...

Oii aku secara generalnya berumur 23 tahun.. mak... dah tua... walaupun ramai dan banyak sangat scene kwn2 khwin scara terancang or tak terancang.. aku tak nak....

Aktiviti cuti sekolah..
- nursery kucing
- the inheritors
- maharaja lawak mega 2013 (fall in love with jep sepah -fantasi-)
- carrie diaries
- buat tudung halfmoon (bole lar kalo sape nak tempah.. t cikaifa update gambar nya.. saiz panjg 1.5m memg labuh.. )
- makan tido

AZAM TAHUN BARU 2014
- tulis diari everyday
- teruskan diet
- buat lebih banyak tudung halfmoon..kekeke
- crik bju lengan panjang and sluar slack..
- merajinkan diri
- kaji dalam2 perasaan dan kehendak aku terhadap kahwin
- study sungguh2 (thesis year-final year)
- berdoa agar sampai juga ke serawak tempat idaman aku.. keh3
- perlahan-lahan trjemahkan semua imej2 dalam kepala ke atas krts...

Finally.. hope semua nya berjaya lah....

26 jan praktikum fasa 3 - please be easy on me...

Ps - banyak sungguh perkara bermain di fikiran..

Search This Blog