Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Sunday, September 29, 2013

drama

kalaulah hidup ni macam drama...
semuanya berakhir dengan happy ending.. beznya...

orang miskin kahwin dengan orang kaya..
orang miskin yang dapat merubah hidupnya kearah yang lebih baik..
lelaki hodoh dapat bini cantik
pompuan biasa-biasa dapat laki hensem kaya pulak tu..
yang dah kaya semakin senang dengan bisnes yang makin maju

orang yang amalnya kurang baik menerima nasib malang..
yang kaya-raya tetibe bankrup dan macam-macam lagi..

tapi tulah.. drama.. semuanya happy ending..

tapi realiti sebenarnya hidup..
selepas ending itu, bermula lagi permulaan yang lain..
hidup ni orang kata macam roda..
ada naik dan ada turun..
yang mampu kita lakukan hanyalah..
berusaha untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik..
orang kata... buatlah perancangan yang baik..
namun ada juga yang gagal kerana 1 kesilapan kecil..

hanya yang dapat dilakukan..
berusahalah...

Tragedi

yes ini adalah tragedi kedua setelah tragedi pertama pecah cermin kereta...
oh apelah  nasib aku nieh..
tragedi menimpa2..
teringat pulak aku pada tragedi yang lepas..
jom ingat sipi-sipi..
g sungkai kena hempap almari kat homestay
pergi big tetibe kerusi yang haku duduk patah terus jatuh secara 'slow motion'...
dan apa lagi eh? xingat suda...

kini genap setahun semua tu berlaku..
rabu lepas cermin keta pecah..
rabu minggu ni 4 hari lepas..
adik aku accident..
habis muka yang chantek.. moto pun dpt bahagian dia jugak...
lepas tu malamnya jiran sebelah rumah aku kena tangkap dek polis..
rupa-rupanya ketua sindiket bapak ayam, kereta curi, dan dadah... ecstacy la apela semua da...
ada nombor dalam kelantan pulak tu...isk3..
bersekedudukan sampai anak nak masuk dua dah.. sampai xtau anak sape...isk3...
pastu 2 hari lepas jumaat.. ada geng2 dia dtg nak ambik barang kat rumah tu..
kebetulan duduk sebelah rumah jadi diorang keep bugging mak aku siap2 marah lagi pasal mak aku tak tahu mana kunci rumah tu..
yang tukang jaga kunci rumah pulak bodoh..
dasar penakut..bagi jela kunci tu dia nak amik barang dia..
xkisahla barang elok ke x.. daripada dia asyik mengganggu family aku ni..
dahla diorang tu dok ingatkan family aku yang report diorang sebab sebelah umah kan..
padahal orang umah belakang tu yang report..
haaiii.. menyusahkan orang betul..
sampai aku nak drive balik maktab semalam pun selagi xsmpai maktab xtenang hati..
yea kot2 ada orang dia nak balas dendam yang tak patut ni kat aku ke hape... adoilaa hidup..
sampai pulak maktab kad matrik kena ambik..
dah aku mana tahu aku terlibat dengan cuti ganti semalam..
tenet aku mana ada kat umah..
pos pulak hari khamis 5.36pm.. samdol betullah budak tuh..
aku kul 4 dah smpai rumah..
dah xda pulak orang contact cakap kuliah ganti...
tengok hari ni.. berjam2 menunggu depan bilik K.U disiplin..
haram batang hidung nak nampak... ohh stress...
aku nak kad nak kua g pasar malam owhhh petang nie.,........

p/s : aku xsuka xsuka xsuka... banyak sangat...!!!!

Wednesday, September 25, 2013

Tafsiran personaliti diri

google punya google akibat kebosanan..
jumpa benda ni..
dia described pasal jun punya personaliti and cik aifa lahir bulan jun..
so, ni nak cakap mana yang betul and tak kena dengan cik aifa...


JUNE = LUST
Fun to be with. - xtau betul ke x

Loves to try new things. - sangat betul
Boy/girls LOVE you. - dunno
You are very hot. - entah
Secretive. - memang
Difficult to fathom and to be understood. - agakla
Quiet unless excited or tensed. - yes memang tp kebanyakannya excited
Takes pride in oneself. - yes
Has reputation. - yeke?
Easily consoled. - x
Honest. - agakla
Concerned about people's feelings. - yes tp skali dia buat aku xpercaya, sampai mati aku xpeduli
Friendly. - yes i am
Approachable. - maybe
Emotional temperamental and unpredictable. - yes absolutely
Moody and easily hurt. - yes.. tp banyaknya aku pendam
Not revengeful. - no im not...
Forgiving but never forgets. - always am
dislikes nonsensical and unnecessary things. - exactly yes
Guides others physically and mentally. - sometimes
Sensitive and forms impressions carefully. - yes
Caring and loving. - only to animals especially cat
Treats others equally. - yes
Strong sense of sympathy. - no
Wary and sharp. - sometimes
Judges people through observations. - sometimes
Hardworking. - nope
No difficulties in studying. - quite but not excellent
Loves to be alone. - yes
Always broods about the past and the old friends. - maybe
Waits for friends. - sometimes
Never looks for friends. - sometimes
Not aggressive unless provoked. - yes i am
Loves to be loved. - nope
Easily hurt but takes long to recover. - yes

so.. jom tido..

Tuesday, September 24, 2013

Tips mencerahkan kulit secara semulajadi

Tips ini amat sesuai bg orang Melayu atau mana2 yang terutamanya beragama Islam..

1. sentiasa memakai baju lengan panjang..
2. baju seelok-eloknya berkolar bagi menutup leher mencapai ke anak rambut..
3. memakai sarung kaki
4. memakai selipar atau kasut yang bertutup semaksimum yang boleh mengikut kesesuaian majlis
5. elak memakai seluar pendek, seluar 3 suku, mini skirt atau kain yang mempunyai belahan walaupun hanya berada di rumah atau asrama atau bilik
6. mengamalkan pemakaian losyen bg menjaga kulit tangan yang sentiasa terdedah (jika rajin boleh amalkan pemakaian sarung tangan)
7. mengamalkan pemakaian cardigan jika memakai baju lengan pendek atau 3 suku (elak pemakaian handsock).
8. tidak berada di bawah cahaya matahari dalam jangka masa yang lama
9. gunakan laluan pejalan kaki yang berbumbung sekiranya ada
10. bagi yang gemar berjoging atau beriadah, lakukannya pada awal pagi atau lewat petang (namun sekali-sekala tidak salah untuk berjemur di bawah cahaya matahari pagi sehingga pukul 10 pagi)

itu sahaja dari cik aifa... berdasarkan pengalaman sendiri..
sekiranya anda rajin, jadikanlah amalan.. InsyaAllah akan berhasil walau amik masa yang panjang..
hasilnya turut berterusan.
disamping dapat juga menutup aurat.. ye x??

ps- tefikir idea ni mase mandi td.. he3

Perjalanan hidup

praktikum fasa dah habis..
tahun depan masuk pulak praktikum fasa 3..
rasa mcam baru skejap je habis praktikum fasa 1...
cepatnya masa berlalu walau yang dinanti rasa macam lambatnya datang..

My Practicum-mate

cantek x kami semua?? (abaikan cik aifa yang semakin gomok k...)
_______________________________________________________________________

balik maktab.. brang ada banyak lagi yang xda pasai ada kat umah..
bawak mana perlu je..
tudung pun ada 2 je..
lain2 pinjam roommate punya dulu..hua3..

assignment yang memang bertimbun masih belum terusik..
bila tahap kemalasan nak menurun pun tak taula..

p/s: cmana la aku boleh tetido smpai azan maghrib td.. makanan pun lupa beli..(anyway roti pun makin mahal skang.. beli smalam buat 4 kpg, ari ni 3 kpg tggl lg 3 kpg..)

Panduan Warna Kulit dan Pakaian...

Survey punya survey.. saje nak share..
1 perkara baru dan amat menarik bagi cik aifa..
huhu...

Berikut tip kita tahu mengenai paduan warna pakaian dan warna kulit.


● Kulit putih sangat sesuai mengenakan warna-warna pastel seperti coklat muda, biru muda atau merah jambu. Meskipun warna lain juga tidak dilarang untuk dipakai.


● Kulit kuning langsat lebih cantik mengenakan warna-warna tropika (jingga, hijau, merah, kuning dan biru) merupakan pilihan yang terbaik.


● Kulit sawo matang jangan ragu untuk memilih warna ungu dan maroon agar anda terlihat lebih menarik.


● Kulit gelap yang eksotik sesuai jika menggunakan busana warna tanah yang lembut.


● Hati-hati, jangan sampai anda melakukan perkara berikut ini :- Nekad menggunakan warna busana yang terlalu kontras dengan kulit. Misalkan berkulit hitam sementara busana yang dikenakan warna shocking pink. Penampilan anda akan terlihat berat sebelah! Namun jika ada acara istimewa tidak salah menggunakan warna-warna kontras ini.- Memakai aksesori dari rambut ke kaki yang warnanya tidak matching dengan warna baju yang dikenakan. Ini jelas berlebihan jika dipakai saat hari raya. (Namun trend zaman skang adalah color blocking.. so, boleh pakai cuma ikutla 4 rules yang dah ditetapkan..)


Kenali kelompok warnaWarna Sejuk Selalunya akan memancarkan kesan ketenangan, dingin, impersonal, kenyamanan, sifat pemeliharaan dan, dan seperti antiseptik. Warna Sejuk antaranya Biru dan Hijau


Warna PanasBiasanya membawa sisi emosional, seperti mulai dari optimism hingga kekerasan yang kuat. Warna merah, kuning, pink atau jingga boleh membuat kegemparan ataupun kemarahan. Warna Panas ialah Merah, Pink, Kuning, Emas, Jingga


Paduan warna panas dan sejukBiasanya menggabungkan ketenangan dan keramaian. Warna yang muncul dari paduan keduanya, seperti biru dan merah atau biru dengan kuning. Untuk hijau lebih kepada paduan warna panas dan sejuk Paduan warna panas dan sejuk: Ungu, Lavenda, hijau, Turqoise, Beige


Warna NaturalBiasanya akan membantu memfokuskan warna lain atau menurunkan warna yang mungkin sangat kuat melebihi yang lain. 

Untuk warna hitam, coklat, emas, beige lebih ke warna panas, sedangkan putih, perak, dan abu-abu lebih mengarah ke warna sejuk. 
Untuk warna sejuk dan panas tersebut, lebih fleksibel daripada merah ataupun biru. 
Termasuk Warna Natural : Hitam, Kelabu, Perak, Putih, Putih Gading, Coklat dan Beige
Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2010/08/panduan-warna-kulit-dan-warna-pakaian.html#ixzz2flq7jYHb




itu saja dari cik aifa..=))

PERUBAHAN

dah lame rasenye tak update blog... mau berbulan2 kan..
ni pun taip kat my syg aka black pearl 2 ku...
alamak aih.. td usha brand nine yg bru.. 13mp main cmera, 5mp front camera.. umangaih.... rase nk je.. k.. tgu beberapa tahun lg.. muahaha..
sebenarnya msh bersedih pasal kreta lg.. serius sdh sgt..
1 hari nk hbs praktikum..

pecah gara-gara sorg pakcik tkgkebun skolahyg aku praktikum ni mesin rumput kt umah sewa aku dek kerana diupah oleh tuan rumah aku yg sgt krg asam...
terbang je mcm tu duit aku 3 4 rts...
apelah nasib..
mungkin Allah nak suruh aku sedar supaya tak leka dan sentiasa ingat padanya...
ps- jom tido.. smbung lain kali..

Thursday, September 12, 2013

A big thing is being planned..
memerlukan tahap ketelitian yang sangat tinggi..
dan memerlukan masa yang lama...
harap semuanya berjalan lancar...

p/s : doing undercover thing isnt easy as take a cover from the rain..

Thursday, September 05, 2013

tutorial tudung

k.. disebabkan skang ni trend tudung dah macam2.. cik aifa rasa nak buat tutorial tudung and shawl..

gaya yang ada currently dah ada 4..
1 dpt ilham dari murid cik eynafifah, 1 ilham dari cikgu cik aifa dari zaman skola lagi.. dan 2 lagi rekaan tulen sendiri punya..

insyaAllah tengoklah nanti kalau jadi, adalah linknya kat youtube.. kekeke....

p/s: mencari ilham gaya tudung...

Search This Blog