Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Sunday, July 28, 2013

KEPUTUSAN HIDUP..

okayh sume.. sebenarnya dah lame nak update tapi selalu tak kesampaian..
pasai bukak je blank page..
tapi tangan kepala ni g buat benda lain..
buku rph and portfolio pun main tangguh-tangguh jugak...hurmmm..  pemalas betoi chekgu nieyh... 
cikgu kah aku?? hello.. lambat lagi hoke..
baru sebelah kaki..
seandainya Allah mengizinkan, nanti jadi kenyataan.. tapi kalo xda rezeki, terus d awang-awangan nu ha.. keje lain la gamaknya..
yelah,.. senario zaman sekarang.. macam-macam...
eh apa cik aifa bebel ni..

sebenarnya ok..
dah 18 hari umat Islam berpuasa..
tahun ni thrill sangat..
nak sambut raya excited pulak..
macam ada something big nak jadik la pulak..
eh xdela.. xda apa.. cuma tahun ni cik aifa happy sket sebab sebulan puasa sampaila ke hari raya, full time dok kat umah..
even dok rumah sewa tapi balik hari-hari kat rumah..
so, okla dari tak balik langsung kan..
betuah sangat kalo nak dibandingkan dengan adik cik aifa yang dok asrama tu..hak3.. gelak jahat..

okayh... kalo kamu ni peminat setia blog cik aifa..
mesti kamu akan perasan dah banyak kali cik aifa berkata sesuatu berkait dengan kehidupan..
bila dah semakin dewasa ni..
dan tambah-tambah pulak cik aifa ni anak sulung...
so mostly apa cik aifa nak buat, mesti fikir masak-masak..
sebab kalo tak fikir dalam-dalam mesti cik aifa akan buat something useless..
kadang-kadang benda simple je yang jadi..
tapi amatlah terasa memperbodohkan diri ni haa...

sekarang ni.. classmate cik aifa dah ada sorg yang dah kahwin..
tahniah kepada Puan Tasha..
semoga bahagia ke akhir hayat..
cik aifa pulak??
hahaha.. calon pun xda agi..
pasal kecewa punya pasal.. dah tak nak pikir pasal laki..
tapi andai kata jodoh cik aifa datang dalam apa cara sekalipun, cik aifa akan terima...
sebab kalau dah memang orang tu jodoh kita, tolak lah macam mana pun kita akan jadi milik dia jugak.. ya tak?
acecece.. berfalsafah pulak di tengah malam ni ha..
(sebenarnya stress malas nak mengajar esok...)
actually.. cik aifa kalau boleh nak kahwin lambat..
ingat nak berbakti pada family dulu..
nak keje.. dapat gaji.. beli rumah untuk family.. thats is the priority because im first daughter in the sibling..
tapi andai kata tahun ni ke tahun depan ke jodoh cik aifa sampai..
nak buat macam mana kan..
Allah lebih mengetahui.. 
mungkin ada hikmahNya..
kita kena terima.. 

kadang-kadang bila tengok anak orang lain comelnya..
teringin pulak nak ada anak sendiri walhal tak minat budak sebenarnya..
dan banyak kali jugak persoalan camana nak didik anak dengan cara yang lembut tapi dengar kata timbul dalam diri cik aifa..

dan lagi.. yang utama..1 je persoalan dalam diri cik aifa tentang..
boleh ke dia terima cik aifa seadaNya..
itu adalah persoalan utama dan sangat cik aifa takuti dari dulu hingga sekarang..
dan cik aifa ada 1 trauma.. iaitu trauma takut ditinggalkan..
sebab tu smpai skang dah tak berani serius dah.. sbb tak nak memori lama berulang lagi..
ok.. dah soal jodoh..

baju raya dah beli ker?
tahun ni cik aifa tak beli..
bukan tak da duit.. tapi nak berjimat..
tapi kalo ada yang nak hadiahkan boleh jugak..
rezeki jangan ditolak.. ye x.. ahha...

p/s: selamat malam

"Ya Allah.. andai dia jodohku.. dekatkanlah walau dengan cara apa pun..
seandainya tidak.. jauhkanlah agar hatiku kembali tenang.."

Tuesday, July 23, 2013

selamat pagi

pagi semua... hari ni datang sekolah dengan hati yang tenang dan senang..
walaupun beberapa perkara terjadi yang ada kalanya lucu dan ada juga pelik..

antaranya..
keta bau sampah... pasal sampah berair.. benti buang kat tong sampah tepi jalan..
sampai perfume pun xjadi..

kedua.. dah nak sampai pintu pagar sekolah.,.
tetibe hari ni saje nak pandang kiri kanan tibe-tibe ada sorg ni senyum kat aku..
lagilah menambah kemusykilan.. (ataupun perasan..)

okeh.. so far praktikum..
darjah 3 masih belom boleh handle...
garang dah cik aifa ni..
tapi xberjaya jugak..
pasni nampak gayanya kena tukar pendekatan.. how??

Thursday, July 11, 2013

balik

hai sume...
buat ape tu??
cik aifa baru sudah kemas2 barang sket..
dah nak balik rumah dah petang ni..
penat giler angkut barang..
barang yang nak tinggal sama banyak je dengan barang yang nak bawak balik..
konfem jadi nyet nyet la keta kancil cik aifa yg dah sedia uzur tu..keh3..

untuk praktikum sem ni..
cik aifa kosongkan bilik..
pasai nak dapat duet asrama balik bg 2 bulan..hak3..
bukan kedekut hoke..
tp rm160 banyak kot..
boleh dah buat bayar sewa rumah yang 200 tu...
tmbah rm40 inggit je ag..
haaa.. ekenomi sngat kan...
biasalah..
nilah kehidupan pelajar..
bila dah keje nanti dah xmacam ni dah..haha

hari ni dah masuk puasa kedua..
kejap je kan masa berlalu..
ahad t dah kena g skolah dah untuk praktkum..
cik aifa insyaAllah akan mengajar di SK KAMIL 2, Pasir Puteh,. Kelantan..
ciput je jaraknya dengan umah..
tp still cik aifa dok kat bandar pasir puteh..
senang sket nak g beli makanan ke apa...hek3....

sekarang ni tengah sangat setia menunggu wang biasiswa masuk..
sbb 1st nak bayaq umah sewa..
pastu nak beli hp kalo jadi..
hajat di hati nak beli ninetology insight dan simcard skmm skali..
siap tempah dah haa simcard tu dekat adik junior maktab ipti..
tp biasalah kan.. buat muka xmalu mintak tunggu elaun masuk..hahaha
mekasih adik sebab sudi menunggu..
banyak lagi nak buat..
baju raya pun belum beli, silap hari bulan pakai je baju yang mana ada..
duit kena simpan untuk trip eksplorasi sains ke pulau redang dan trip ke kl begi persatuan sains agi..
pastu nak beli laminator, dan mikrowave hajatnya tahun ni nak buat biskut raya..
belom campuq bahan-bahan mentah nak buat kuih raya lagi..
umangaihhh banyakknya...
serius kena teliti sangat rancang belanja..
apae2 pun.. xboleh mintak dengan abah ok.. =)

p/s: dah lama xberkumpul sama-sama satu keluarga walaupun dah ramai kat rumah tapi xpernah cukup..

Tuesday, July 09, 2013

selamat menyambut ramadhan

hai sume.. dah lama cik aifa xmenulis entri...
bukan xdak idea cuma xberkesempatan sangat nak menulis entri..
esok dah start puasa??
sape pergi terawih tadi alhamdulillah....
selamat berpuasa ya sume..

list nama praktikum untuk fasa 2 minggu depan dah kua..
rasa berdesup di jantung.. keh keh keh..
risau sangat nak mengajar cmana la kat skola..
nk kena di observe lagi..
bukan kecut perut takutkan lecturer
cuma risau xdapat bagi performance yang terbaik..

1 tabiat yang pelik adalah dekat praktikum fasa 1 dulu, siyes cik aifa jenis yang berkomited giler dgn keje.. tp macam biasa kalo kat maktab bila belaja mmg teruk sangat.. xpernah dengar lecturer mengajar.. baru masa praktikum gedik2 nak cari.. harapnya fasa 2 ni akan menjadi lebih baik dan ada peningkatan prestasi..

barang nak bawak g rumah sewa adalah sangat banyak..
semalam dah anta balik rumah 1 keta..
kira cik aifa beruntung sangat sebab praktikum n rumah sewa dekat je dengan rumah..
insyaAllah sebulan puasa ni boleh berbukak puasa with family hari2..
dah lama dah xpuasa penuh kek umah..
esok malam pas berbuka hajatnya nak angkut semua barang selebihnya masuk keta..
xkan nak angkut lusa kot..
mau nak patah pinggang.. ahhaha...

lastly..
selamat berpuasa ya..
salam menyambut Ramadhan...

Search This Blog