Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Tuesday, March 26, 2013

kematangan versus kesibukan

hari ini cik aifa ingin bercakap tentang kematangan dan kesibukan..
korang ingat tak dulu masa kita sekolah rendah,
bla kita pandang pelajar sekolah menengah,
kita akan cakap 'lambatnya nak masuk sekolah menengah'
bla naik pulak sekolah menengah
hati kata ' bilalah nak habis SPM'
sbb apa?
sbb kita nampak abang kakak atau kawan atau mak cik pakcik kit mcm relaks je nak kemana-mana lepas SPM..
tp sedikt pun xterlintas di fikiran kita,
apakah komitmen yang dihadapi oleh mereka..

sekarang, bila umur cik aifa dah nak masuk 22 tahun..
okeh now i started to realize it..

kta membesar dan semakin tua bersama kematangan..
kematangan cukup dipengaruhi oleh keadaan keluarga iaitu faktor utama knp kita boleh jd perangai mcm tu peranga mcm ni..
ini jugak berkait rapat dengan didikan mak ayah kita..
cik aifa bukan nak salahkan ibu bapa sape2 ok..
cuma sekadar 1 luahan dan peringatan untuk cik aifa sendiri yang mungkin akan jadi seorang ibu di kemudian hari

bila kita didik anak kita tu, janganlah manjakan sangat dgn kemewahan dan kemudahan
terutamanya teknologi dan duit..
sbb apa?
bukan semua tapi kebanyakan anak2 yang dilayan sebegini oleh ibu bapa mereka
mesti nanti bila bercampur dgn kawan2 mereka kemudian hari
mereka susah nk faham kepayahan dan keperitan hidup kawan mereka..
even kawan2 cik aifa pun mcm tu.. segelintr je bukan semua pun ok..

bagi anak2 yang baik, Alhamdulillah dan syabas juga buat ibu bapa anda..

ok.. sekarang makin meningkat usia,
makin sibuk dgn pelbagai hal..
rasa nak je balik pra sekolah..
masa rehat boleh main kat padang permainan..
walaupun tak boleh buat aksi lasak2 sbb budak lagi
tp bergembiralah sbb bla dah bsar..
nak main sume benda tu dah susah..
betul tak?
now bila tgk budak2 main kat taman, rasa macm nak je main skali..
tp sedar pulak diri sendri dah besau dah..

makin kita besar,
makin banyak perkara-perkara berkaitan kehidupan mendatang
dan semua tu perlukan cara dan penyelesaian..
kena rancang dan lksana baik2..
macam cik aifa..
boleh kata tak ada pun masa untuk diri sendiri..
24 jam kena concentrate pd study and part time business khususnya..
every week disebabkan jarak dgn rumah agak dekat
cik aifa akan balik untuk check on family..
sihat ke x.. adik2 mcm mana.. rumah bersepah ke x..
ada masalah ke tidak.. yelah sementara bleyh dok dekat lagi ni..
bila dah posting keje nanti tak tahu lagi kena campak kat mana kan..

cakap pasal business.. hurmm Alhamdulillah stakat ni ok..
tak lumayan sgt pun tp masukla jugak 20 30 nggit seminggu..
boleh gak buat makan or beli apa yang patut utk diri sendiri atau adik2..

tp disebalik semua ni..
cik aifa belajar dan selalu pesan kat dri sendri walaupun kdg2 terbabas gak
kena sentiasa bg full comitmen once kita dah decide kita nak buat sesuatu yang melibatkan komitmen..
sbb mcm komtmen utk family n diri sendiri adalah komitmen wajib..
tapi komtmen study and keje adalah komitmen tambahan yang kita cari..
so, kenalah cakna dgn keputusan diri sendri..

akhir kata,
kesemua ni menambahkan lagi kematangan diri cik aifa..
though kdg2 tergelincir sket dr landasan..hehe..

p.s : fikir dan buat betul2 apa yang anda mahu..=)

No comments:

Search This Blog