Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Wednesday, January 09, 2013

Makanan Kucing

sape kat sini ada bela kucing??
kalo ada, sila angkat kaki!! cepat!!! ahaha
cik aifa for this time being ada 6 ekor kat rumah..
nak bawak datang asrama risau takut hilang pulak..
xkissah hodoh ke comey ke bulu lebat ke bulu sengkat, semua cik aifa sayang..
sebab mereka semua macam2 kerenah..
jadi pengarang jantung hati ni haa...
tengok je mereka, rasa kebahagiaan meresap jauh ke sanubari..=)

k.. ni nak cite pasal makanan kucing...
sepertimana yang kita telah sedia maklum, biasa kalo orang bela kucing,
mesti bagi makanan dalam paket yang telah dirumus khas untuk kucing..
iaitu whiskers and friskies...
tp kalo kome ni jenis yang idak mampu, mampu ke nak berhabis untuk setiap bulan just untuk makanan kucing..
kalo mampu, belilah...
kalo tak mampu atau malas nak membeli makanan kat kedai, meh nak kasi 1 resepi makanan kucing yang konfem kucing mesti suker punyer...

resipi dia sonang je..

"IKAN REBUS"

ni kira termasuk kategori beri makanan yang kita sendiri makan seharian la..
sape tak penah makan ikan rebus?
cik aifa pun xminat gak... tapi cuba kome goreng ikan rebus tu..
perghhhh.. masyukkk giler makan dengan nasi dengan budu pedas..haha
k.. yang xmakan ikan xpelah.. ni just nak bagi kat kucing je kan..hehe

resepi dia senang je..
beli ikan, sudah siang2 ikan tu, basuh cuci2...
lepas tu masuk lam periuk, letak asam keping barang sekeping dua, pastu tambah garam bersesuaian dengan jumlah ikan.. masuk air sket agak2 tenggelam ikan je.. pastu rebus..
bila dia menggelegak.. tutup api bila air dalam periuk tu nak2 kering tp bukan kering sepenuhnya ok.. t hangit pulak ikan rebus awk.... bila dah sudah, sejukkan...

ikan tu nanti suka hati koranglah nak gaulkan dengan nasi terus bagi kat kucing ke, atau bagi ikan je saje2, suka hati korang.. tp insyaAllah kucing mesti makan punya...
tak de punya istilah 'kucing aku tak makan benda lain, makan friskies atau whiskers je'.. kalo tak caya cuba try..
biasa cik aifa bagi nasi gaul dengan ikan tu je...
ada jugak kawan cik aifa cakap, kucing kalo selalu bagi nasi barulah gemuk..
cik aifa sendiri pun tengok kebanyakan kucing macam tu..
tak kira kucing parsi ke siam ke biasa ke mesti gemuk kalo bagi makan serba serbi ni..
memang betul makanan paket tu bagus untuk bulu lah ape semua lah, tp banyaknya kucing tu keding je.. harap bulu je kembang... tak sihat ok... monyok semacam ja... (ini PENDAPAT saya OK!!)

*1 peringatan, jangan bagi kucing anda makan ikan mentah atau ayam atau daging mentah serba mentah la senang, and perut ikan ke masa anda siang ikan tu, tak bagus untuk kucing sebenarnya.. nanti kucing tu jadi muntah2 wane hitam and kua balik makanan yang dia makan dan boleh menyebabkan sakit2.. (lainlah kalo kucing anda ni kucing hutan yang memang makanan ruji dia sama cam harimau..)

k.. tu saje dari cik aifa..hehe..
pada yang nak cuba, silakan..hehe...


p/s: kalo nak cam kucing tu nak berak ke nak kencing kat lambakan kain ke lam bakul ke, tengok kalo kaki depan dia dok kais2 macam nak gali pasir tu, cepat2 amik p letak luar rumah atau dalam bilik air, tu tandanya dia nak kencing atau nak berak... (kucing kalo tak nak ada perangai kalo dipelihara dari kecik, kita kena tekun ngajarnya nak membuang kat mana.. barulah dia punya perangai tip top..)

raya 2012... adik2 cik aifa bersama kucing2 kami..

dalam kenangan...

No comments:

Search This Blog