Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Tuesday, October 15, 2013

SCIENCE DINNER NIGHT

namun xikut tema.. 
pakai jeans je.. 
skang pakai apa pun nampak gemok.. ces..
kena diet.. tahun dpn nak kahwen kena kurus.. kah3.. 

hi diz is me.. 22 years old.. dah tua.....


with all my love...
semuanya hebat2 and lovely..


akhir kata, salam aidiladha dari perantauan..

p/s: sambut raya haji di kuala lumpur and johor.. sok pg baru betolak balik kelantan..!!!

Sunday, October 13, 2013

benda aku suka dan tak suka

1. air excel perisa cola.. aku suka sebab harga rm1.99.. kekeke hanya di econjaya.. di pantai timur rm2.50.. 
2. botol pink kali kedua beli. harga rm2.00 je.. 1200ml..
3. biskut cream-o perisa anggur.. sedap giler... bau harum..
4. vaseline  rm10 2nd hand beli ngen sarah.. kekeke.. xrancg nk beli tp dia offer so beli jela..
5. vaseline 3botol 1 rm0.98 kekeke.. aku suka sebab 1 letak dlm handbag, 1 dlm beg kelas utama, 1 dlm beg kelas laptop...
6. botol rm2.00 jugakk dah lame aku beli...betahun sudah..

hobi membuat origami... bunga kusudama.. eh ye ke x ni..

ni aku xsuka tp kena buat jugak.. finally siap setelah hampir pecah kepala nak siapkan.. ni antaranya je..

invitation card dinner tonight... blom fikir nk pakai baju apa...

c oren and c apen.. 
mak lain2, bapak tak tahu la same ke x..kekeke.. 
dua2 ada sakit xleh sejuk... 
so hari2 selimut je

ps: malas nk balik raya esok sebab kena dtg balik rabu sbb ada kelas khamis ni...

Wednesday, October 09, 2013

finally siap 1

setelah betungkus lumus tapi takdela sampai tak tido malam
siap jugak assignment cik dah..
banyak sungguh konflik timbul..

p/s: teringin nak minum air excel cola, hirup sup cendawan campbel, makan biskut strawberi n anggur mcm oreo tu...

Monday, October 07, 2013

Itukah dia kekasih yang pernah berjanji
Memberi cinta untukmu sepenuh hati
Ia akan menyesal suatu hari nanti
Apabila ia mengetahui
Kekasihmu ini ingin kembali
Tahukah engkau ia tak sepadan denganmu
Walau beribu bisik janji ia merayu
Kekasihmu ini terlalu ingin kembali
Semenjak ia mengetahui
Kekasihmu itu membuat kau bersedih
(*)
Oh kekasihmu ini akan merasa gembira
Andai dapat bersama untuk selama-lama
Hanya untuk menyayangimu
Hanya untuk bercinta lagi
Andai engkau berduka
Aku yang pertama di sisi
Andai engkau bahagia
Akukan terus berdoa
Semoga suatu masa
Pintu hatimu kan terbuka
Dan kita akan kembali
Bercinta lagi
Aku akan kembali
Walau jalan berliku
Kernaku kekasihmu
Hingga ke akhir hayat
(ulang *)
Itukah dia kekasih yang pernah berjanji
Memberi cinta untukmu sepenuh hati
Ia akan menyesal suatu hari nanti
Apabila ia mengetahui
Kekasihmu ini ingin kembali

Sunday, October 06, 2013

Assignment

kini kembali lg bgi musim ke-9..
maknanya ada 2 lagi musim nk kena tempuh..
b4 tu habiskan dulu musim ni..
harapnya takkan berlaku lagi kesilapan2 lps.. ngeh3..

nama sekolah untuk praktikum bagi sem depan dah kluar..
so.. 3 bulan..
tambah AR tesis..
umangaih ..

masih dalam penjimatan melampau...
habis benda kalau boleh nk jual.. ha3
currently jual keropok keping yang dah digoreng...
Alhamdulillah setakat ni...
walau tak banyak masuk jgk rezki....
cuma hari ni nk goreng lagi..
sekali multicooker aku xtau ape mslah..
panas tp bila msuk keropok tak kembang pun.. hampeh...

ps- jgn beli brg yg tak berjenama cm multicooker aku tu.. jimat2 jgk tp kalo murah sje tapi tak berfungsi baik tak payah...

Tuesday, October 01, 2013

color blocking

okay semua..
penah dengar tentang color blocking?
dari awal tahun 2012 sudah jadi trend baru..
sampailah skang..
even tribal dah kua namun color blocking still menjadi pilihan ramai orang..
so, here ada sedikit tips yang cik aifa jumpa kat internet..
pandai-pandai la kamu semua fahamkan sendiri k...








Sunday, September 29, 2013

drama

kalaulah hidup ni macam drama...
semuanya berakhir dengan happy ending.. beznya...

orang miskin kahwin dengan orang kaya..
orang miskin yang dapat merubah hidupnya kearah yang lebih baik..
lelaki hodoh dapat bini cantik
pompuan biasa-biasa dapat laki hensem kaya pulak tu..
yang dah kaya semakin senang dengan bisnes yang makin maju

orang yang amalnya kurang baik menerima nasib malang..
yang kaya-raya tetibe bankrup dan macam-macam lagi..

tapi tulah.. drama.. semuanya happy ending..

tapi realiti sebenarnya hidup..
selepas ending itu, bermula lagi permulaan yang lain..
hidup ni orang kata macam roda..
ada naik dan ada turun..
yang mampu kita lakukan hanyalah..
berusaha untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik..
orang kata... buatlah perancangan yang baik..
namun ada juga yang gagal kerana 1 kesilapan kecil..

hanya yang dapat dilakukan..
berusahalah...

Tragedi

yes ini adalah tragedi kedua setelah tragedi pertama pecah cermin kereta...
oh apelah  nasib aku nieh..
tragedi menimpa2..
teringat pulak aku pada tragedi yang lepas..
jom ingat sipi-sipi..
g sungkai kena hempap almari kat homestay
pergi big tetibe kerusi yang haku duduk patah terus jatuh secara 'slow motion'...
dan apa lagi eh? xingat suda...

kini genap setahun semua tu berlaku..
rabu lepas cermin keta pecah..
rabu minggu ni 4 hari lepas..
adik aku accident..
habis muka yang chantek.. moto pun dpt bahagian dia jugak...
lepas tu malamnya jiran sebelah rumah aku kena tangkap dek polis..
rupa-rupanya ketua sindiket bapak ayam, kereta curi, dan dadah... ecstacy la apela semua da...
ada nombor dalam kelantan pulak tu...isk3..
bersekedudukan sampai anak nak masuk dua dah.. sampai xtau anak sape...isk3...
pastu 2 hari lepas jumaat.. ada geng2 dia dtg nak ambik barang kat rumah tu..
kebetulan duduk sebelah rumah jadi diorang keep bugging mak aku siap2 marah lagi pasal mak aku tak tahu mana kunci rumah tu..
yang tukang jaga kunci rumah pulak bodoh..
dasar penakut..bagi jela kunci tu dia nak amik barang dia..
xkisahla barang elok ke x.. daripada dia asyik mengganggu family aku ni..
dahla diorang tu dok ingatkan family aku yang report diorang sebab sebelah umah kan..
padahal orang umah belakang tu yang report..
haaiii.. menyusahkan orang betul..
sampai aku nak drive balik maktab semalam pun selagi xsmpai maktab xtenang hati..
yea kot2 ada orang dia nak balas dendam yang tak patut ni kat aku ke hape... adoilaa hidup..
sampai pulak maktab kad matrik kena ambik..
dah aku mana tahu aku terlibat dengan cuti ganti semalam..
tenet aku mana ada kat umah..
pos pulak hari khamis 5.36pm.. samdol betullah budak tuh..
aku kul 4 dah smpai rumah..
dah xda pulak orang contact cakap kuliah ganti...
tengok hari ni.. berjam2 menunggu depan bilik K.U disiplin..
haram batang hidung nak nampak... ohh stress...
aku nak kad nak kua g pasar malam owhhh petang nie.,........

p/s : aku xsuka xsuka xsuka... banyak sangat...!!!!

Wednesday, September 25, 2013

Tafsiran personaliti diri

google punya google akibat kebosanan..
jumpa benda ni..
dia described pasal jun punya personaliti and cik aifa lahir bulan jun..
so, ni nak cakap mana yang betul and tak kena dengan cik aifa...


JUNE = LUST
Fun to be with. - xtau betul ke x

Loves to try new things. - sangat betul
Boy/girls LOVE you. - dunno
You are very hot. - entah
Secretive. - memang
Difficult to fathom and to be understood. - agakla
Quiet unless excited or tensed. - yes memang tp kebanyakannya excited
Takes pride in oneself. - yes
Has reputation. - yeke?
Easily consoled. - x
Honest. - agakla
Concerned about people's feelings. - yes tp skali dia buat aku xpercaya, sampai mati aku xpeduli
Friendly. - yes i am
Approachable. - maybe
Emotional temperamental and unpredictable. - yes absolutely
Moody and easily hurt. - yes.. tp banyaknya aku pendam
Not revengeful. - no im not...
Forgiving but never forgets. - always am
dislikes nonsensical and unnecessary things. - exactly yes
Guides others physically and mentally. - sometimes
Sensitive and forms impressions carefully. - yes
Caring and loving. - only to animals especially cat
Treats others equally. - yes
Strong sense of sympathy. - no
Wary and sharp. - sometimes
Judges people through observations. - sometimes
Hardworking. - nope
No difficulties in studying. - quite but not excellent
Loves to be alone. - yes
Always broods about the past and the old friends. - maybe
Waits for friends. - sometimes
Never looks for friends. - sometimes
Not aggressive unless provoked. - yes i am
Loves to be loved. - nope
Easily hurt but takes long to recover. - yes

so.. jom tido..

Tuesday, September 24, 2013

Tips mencerahkan kulit secara semulajadi

Tips ini amat sesuai bg orang Melayu atau mana2 yang terutamanya beragama Islam..

1. sentiasa memakai baju lengan panjang..
2. baju seelok-eloknya berkolar bagi menutup leher mencapai ke anak rambut..
3. memakai sarung kaki
4. memakai selipar atau kasut yang bertutup semaksimum yang boleh mengikut kesesuaian majlis
5. elak memakai seluar pendek, seluar 3 suku, mini skirt atau kain yang mempunyai belahan walaupun hanya berada di rumah atau asrama atau bilik
6. mengamalkan pemakaian losyen bg menjaga kulit tangan yang sentiasa terdedah (jika rajin boleh amalkan pemakaian sarung tangan)
7. mengamalkan pemakaian cardigan jika memakai baju lengan pendek atau 3 suku (elak pemakaian handsock).
8. tidak berada di bawah cahaya matahari dalam jangka masa yang lama
9. gunakan laluan pejalan kaki yang berbumbung sekiranya ada
10. bagi yang gemar berjoging atau beriadah, lakukannya pada awal pagi atau lewat petang (namun sekali-sekala tidak salah untuk berjemur di bawah cahaya matahari pagi sehingga pukul 10 pagi)

itu sahaja dari cik aifa... berdasarkan pengalaman sendiri..
sekiranya anda rajin, jadikanlah amalan.. InsyaAllah akan berhasil walau amik masa yang panjang..
hasilnya turut berterusan.
disamping dapat juga menutup aurat.. ye x??

ps- tefikir idea ni mase mandi td.. he3

Perjalanan hidup

praktikum fasa dah habis..
tahun depan masuk pulak praktikum fasa 3..
rasa mcam baru skejap je habis praktikum fasa 1...
cepatnya masa berlalu walau yang dinanti rasa macam lambatnya datang..

My Practicum-mate

cantek x kami semua?? (abaikan cik aifa yang semakin gomok k...)
_______________________________________________________________________

balik maktab.. brang ada banyak lagi yang xda pasai ada kat umah..
bawak mana perlu je..
tudung pun ada 2 je..
lain2 pinjam roommate punya dulu..hua3..

assignment yang memang bertimbun masih belum terusik..
bila tahap kemalasan nak menurun pun tak taula..

p/s: cmana la aku boleh tetido smpai azan maghrib td.. makanan pun lupa beli..(anyway roti pun makin mahal skang.. beli smalam buat 4 kpg, ari ni 3 kpg tggl lg 3 kpg..)

Panduan Warna Kulit dan Pakaian...

Survey punya survey.. saje nak share..
1 perkara baru dan amat menarik bagi cik aifa..
huhu...

Berikut tip kita tahu mengenai paduan warna pakaian dan warna kulit.


● Kulit putih sangat sesuai mengenakan warna-warna pastel seperti coklat muda, biru muda atau merah jambu. Meskipun warna lain juga tidak dilarang untuk dipakai.


● Kulit kuning langsat lebih cantik mengenakan warna-warna tropika (jingga, hijau, merah, kuning dan biru) merupakan pilihan yang terbaik.


● Kulit sawo matang jangan ragu untuk memilih warna ungu dan maroon agar anda terlihat lebih menarik.


● Kulit gelap yang eksotik sesuai jika menggunakan busana warna tanah yang lembut.


● Hati-hati, jangan sampai anda melakukan perkara berikut ini :- Nekad menggunakan warna busana yang terlalu kontras dengan kulit. Misalkan berkulit hitam sementara busana yang dikenakan warna shocking pink. Penampilan anda akan terlihat berat sebelah! Namun jika ada acara istimewa tidak salah menggunakan warna-warna kontras ini.- Memakai aksesori dari rambut ke kaki yang warnanya tidak matching dengan warna baju yang dikenakan. Ini jelas berlebihan jika dipakai saat hari raya. (Namun trend zaman skang adalah color blocking.. so, boleh pakai cuma ikutla 4 rules yang dah ditetapkan..)


Kenali kelompok warnaWarna Sejuk Selalunya akan memancarkan kesan ketenangan, dingin, impersonal, kenyamanan, sifat pemeliharaan dan, dan seperti antiseptik. Warna Sejuk antaranya Biru dan Hijau


Warna PanasBiasanya membawa sisi emosional, seperti mulai dari optimism hingga kekerasan yang kuat. Warna merah, kuning, pink atau jingga boleh membuat kegemparan ataupun kemarahan. Warna Panas ialah Merah, Pink, Kuning, Emas, Jingga


Paduan warna panas dan sejukBiasanya menggabungkan ketenangan dan keramaian. Warna yang muncul dari paduan keduanya, seperti biru dan merah atau biru dengan kuning. Untuk hijau lebih kepada paduan warna panas dan sejuk Paduan warna panas dan sejuk: Ungu, Lavenda, hijau, Turqoise, Beige


Warna NaturalBiasanya akan membantu memfokuskan warna lain atau menurunkan warna yang mungkin sangat kuat melebihi yang lain. 

Untuk warna hitam, coklat, emas, beige lebih ke warna panas, sedangkan putih, perak, dan abu-abu lebih mengarah ke warna sejuk. 
Untuk warna sejuk dan panas tersebut, lebih fleksibel daripada merah ataupun biru. 
Termasuk Warna Natural : Hitam, Kelabu, Perak, Putih, Putih Gading, Coklat dan Beige
Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2010/08/panduan-warna-kulit-dan-warna-pakaian.html#ixzz2flq7jYHb




itu saja dari cik aifa..=))

PERUBAHAN

dah lame rasenye tak update blog... mau berbulan2 kan..
ni pun taip kat my syg aka black pearl 2 ku...
alamak aih.. td usha brand nine yg bru.. 13mp main cmera, 5mp front camera.. umangaih.... rase nk je.. k.. tgu beberapa tahun lg.. muahaha..
sebenarnya msh bersedih pasal kreta lg.. serius sdh sgt..
1 hari nk hbs praktikum..

pecah gara-gara sorg pakcik tkgkebun skolahyg aku praktikum ni mesin rumput kt umah sewa aku dek kerana diupah oleh tuan rumah aku yg sgt krg asam...
terbang je mcm tu duit aku 3 4 rts...
apelah nasib..
mungkin Allah nak suruh aku sedar supaya tak leka dan sentiasa ingat padanya...
ps- jom tido.. smbung lain kali..

Thursday, September 12, 2013

A big thing is being planned..
memerlukan tahap ketelitian yang sangat tinggi..
dan memerlukan masa yang lama...
harap semuanya berjalan lancar...

p/s : doing undercover thing isnt easy as take a cover from the rain..

Thursday, September 05, 2013

tutorial tudung

k.. disebabkan skang ni trend tudung dah macam2.. cik aifa rasa nak buat tutorial tudung and shawl..

gaya yang ada currently dah ada 4..
1 dpt ilham dari murid cik eynafifah, 1 ilham dari cikgu cik aifa dari zaman skola lagi.. dan 2 lagi rekaan tulen sendiri punya..

insyaAllah tengoklah nanti kalau jadi, adalah linknya kat youtube.. kekeke....

p/s: mencari ilham gaya tudung...

Friday, August 23, 2013

10 NASIHAT UNTUK ORANG YANG BERCINTA.


1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.
2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja. Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.
3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.
4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.
5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.
6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.
7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.
8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.
9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.
10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.
‪#‎salindantampal‬ Subhanallah, cantiknya ciptaan Allah.

Sunday, July 28, 2013

KEPUTUSAN HIDUP..

okayh sume.. sebenarnya dah lame nak update tapi selalu tak kesampaian..
pasai bukak je blank page..
tapi tangan kepala ni g buat benda lain..
buku rph and portfolio pun main tangguh-tangguh jugak...hurmmm..  pemalas betoi chekgu nieyh... 
cikgu kah aku?? hello.. lambat lagi hoke..
baru sebelah kaki..
seandainya Allah mengizinkan, nanti jadi kenyataan.. tapi kalo xda rezeki, terus d awang-awangan nu ha.. keje lain la gamaknya..
yelah,.. senario zaman sekarang.. macam-macam...
eh apa cik aifa bebel ni..

sebenarnya ok..
dah 18 hari umat Islam berpuasa..
tahun ni thrill sangat..
nak sambut raya excited pulak..
macam ada something big nak jadik la pulak..
eh xdela.. xda apa.. cuma tahun ni cik aifa happy sket sebab sebulan puasa sampaila ke hari raya, full time dok kat umah..
even dok rumah sewa tapi balik hari-hari kat rumah..
so, okla dari tak balik langsung kan..
betuah sangat kalo nak dibandingkan dengan adik cik aifa yang dok asrama tu..hak3.. gelak jahat..

okayh... kalo kamu ni peminat setia blog cik aifa..
mesti kamu akan perasan dah banyak kali cik aifa berkata sesuatu berkait dengan kehidupan..
bila dah semakin dewasa ni..
dan tambah-tambah pulak cik aifa ni anak sulung...
so mostly apa cik aifa nak buat, mesti fikir masak-masak..
sebab kalo tak fikir dalam-dalam mesti cik aifa akan buat something useless..
kadang-kadang benda simple je yang jadi..
tapi amatlah terasa memperbodohkan diri ni haa...

sekarang ni.. classmate cik aifa dah ada sorg yang dah kahwin..
tahniah kepada Puan Tasha..
semoga bahagia ke akhir hayat..
cik aifa pulak??
hahaha.. calon pun xda agi..
pasal kecewa punya pasal.. dah tak nak pikir pasal laki..
tapi andai kata jodoh cik aifa datang dalam apa cara sekalipun, cik aifa akan terima...
sebab kalau dah memang orang tu jodoh kita, tolak lah macam mana pun kita akan jadi milik dia jugak.. ya tak?
acecece.. berfalsafah pulak di tengah malam ni ha..
(sebenarnya stress malas nak mengajar esok...)
actually.. cik aifa kalau boleh nak kahwin lambat..
ingat nak berbakti pada family dulu..
nak keje.. dapat gaji.. beli rumah untuk family.. thats is the priority because im first daughter in the sibling..
tapi andai kata tahun ni ke tahun depan ke jodoh cik aifa sampai..
nak buat macam mana kan..
Allah lebih mengetahui.. 
mungkin ada hikmahNya..
kita kena terima.. 

kadang-kadang bila tengok anak orang lain comelnya..
teringin pulak nak ada anak sendiri walhal tak minat budak sebenarnya..
dan banyak kali jugak persoalan camana nak didik anak dengan cara yang lembut tapi dengar kata timbul dalam diri cik aifa..

dan lagi.. yang utama..1 je persoalan dalam diri cik aifa tentang..
boleh ke dia terima cik aifa seadaNya..
itu adalah persoalan utama dan sangat cik aifa takuti dari dulu hingga sekarang..
dan cik aifa ada 1 trauma.. iaitu trauma takut ditinggalkan..
sebab tu smpai skang dah tak berani serius dah.. sbb tak nak memori lama berulang lagi..
ok.. dah soal jodoh..

baju raya dah beli ker?
tahun ni cik aifa tak beli..
bukan tak da duit.. tapi nak berjimat..
tapi kalo ada yang nak hadiahkan boleh jugak..
rezeki jangan ditolak.. ye x.. ahha...

p/s: selamat malam

"Ya Allah.. andai dia jodohku.. dekatkanlah walau dengan cara apa pun..
seandainya tidak.. jauhkanlah agar hatiku kembali tenang.."

Tuesday, July 23, 2013

selamat pagi

pagi semua... hari ni datang sekolah dengan hati yang tenang dan senang..
walaupun beberapa perkara terjadi yang ada kalanya lucu dan ada juga pelik..

antaranya..
keta bau sampah... pasal sampah berair.. benti buang kat tong sampah tepi jalan..
sampai perfume pun xjadi..

kedua.. dah nak sampai pintu pagar sekolah.,.
tetibe hari ni saje nak pandang kiri kanan tibe-tibe ada sorg ni senyum kat aku..
lagilah menambah kemusykilan.. (ataupun perasan..)

okeh.. so far praktikum..
darjah 3 masih belom boleh handle...
garang dah cik aifa ni..
tapi xberjaya jugak..
pasni nampak gayanya kena tukar pendekatan.. how??

Thursday, July 11, 2013

balik

hai sume...
buat ape tu??
cik aifa baru sudah kemas2 barang sket..
dah nak balik rumah dah petang ni..
penat giler angkut barang..
barang yang nak tinggal sama banyak je dengan barang yang nak bawak balik..
konfem jadi nyet nyet la keta kancil cik aifa yg dah sedia uzur tu..keh3..

untuk praktikum sem ni..
cik aifa kosongkan bilik..
pasai nak dapat duet asrama balik bg 2 bulan..hak3..
bukan kedekut hoke..
tp rm160 banyak kot..
boleh dah buat bayar sewa rumah yang 200 tu...
tmbah rm40 inggit je ag..
haaa.. ekenomi sngat kan...
biasalah..
nilah kehidupan pelajar..
bila dah keje nanti dah xmacam ni dah..haha

hari ni dah masuk puasa kedua..
kejap je kan masa berlalu..
ahad t dah kena g skolah dah untuk praktkum..
cik aifa insyaAllah akan mengajar di SK KAMIL 2, Pasir Puteh,. Kelantan..
ciput je jaraknya dengan umah..
tp still cik aifa dok kat bandar pasir puteh..
senang sket nak g beli makanan ke apa...hek3....

sekarang ni tengah sangat setia menunggu wang biasiswa masuk..
sbb 1st nak bayaq umah sewa..
pastu nak beli hp kalo jadi..
hajat di hati nak beli ninetology insight dan simcard skmm skali..
siap tempah dah haa simcard tu dekat adik junior maktab ipti..
tp biasalah kan.. buat muka xmalu mintak tunggu elaun masuk..hahaha
mekasih adik sebab sudi menunggu..
banyak lagi nak buat..
baju raya pun belum beli, silap hari bulan pakai je baju yang mana ada..
duit kena simpan untuk trip eksplorasi sains ke pulau redang dan trip ke kl begi persatuan sains agi..
pastu nak beli laminator, dan mikrowave hajatnya tahun ni nak buat biskut raya..
belom campuq bahan-bahan mentah nak buat kuih raya lagi..
umangaihhh banyakknya...
serius kena teliti sangat rancang belanja..
apae2 pun.. xboleh mintak dengan abah ok.. =)

p/s: dah lama xberkumpul sama-sama satu keluarga walaupun dah ramai kat rumah tapi xpernah cukup..

Tuesday, July 09, 2013

selamat menyambut ramadhan

hai sume.. dah lama cik aifa xmenulis entri...
bukan xdak idea cuma xberkesempatan sangat nak menulis entri..
esok dah start puasa??
sape pergi terawih tadi alhamdulillah....
selamat berpuasa ya sume..

list nama praktikum untuk fasa 2 minggu depan dah kua..
rasa berdesup di jantung.. keh keh keh..
risau sangat nak mengajar cmana la kat skola..
nk kena di observe lagi..
bukan kecut perut takutkan lecturer
cuma risau xdapat bagi performance yang terbaik..

1 tabiat yang pelik adalah dekat praktikum fasa 1 dulu, siyes cik aifa jenis yang berkomited giler dgn keje.. tp macam biasa kalo kat maktab bila belaja mmg teruk sangat.. xpernah dengar lecturer mengajar.. baru masa praktikum gedik2 nak cari.. harapnya fasa 2 ni akan menjadi lebih baik dan ada peningkatan prestasi..

barang nak bawak g rumah sewa adalah sangat banyak..
semalam dah anta balik rumah 1 keta..
kira cik aifa beruntung sangat sebab praktikum n rumah sewa dekat je dengan rumah..
insyaAllah sebulan puasa ni boleh berbukak puasa with family hari2..
dah lama dah xpuasa penuh kek umah..
esok malam pas berbuka hajatnya nak angkut semua barang selebihnya masuk keta..
xkan nak angkut lusa kot..
mau nak patah pinggang.. ahhaha...

lastly..
selamat berpuasa ya..
salam menyambut Ramadhan...

Friday, June 21, 2013

Smartphone dilemma 1 (Ninetology Comparison)

1) saiz
2) rear camera, stealth II and insight : 8.0mp, BP 5.0mp tp capable of 8mp
3) front camera : stealth and BP 0.3mp, insght 2.0mp..
4) batttery : stealth 2000mah, insight 1800mah, BP 1600mah
5) berat
sama :

all dual sim
all android ICS
all 512 ram
all internal 4gb
connectivity all same




 
beza :

1) resolution
2) stealth II n BPII, only one sim boleh guna 3G, 1 lg GSM sahaja.., insght both sim boleh guna line 3G.
3) sensor insight - acceleration sensor (3D), stealth n BP use motion sensor

 
sama :

1) all dual sim
2) audio format

Wednesday, June 19, 2013

a meaningful birthday gift..

this year birthday gift is the most meaningful for me as i got so many unexpected gift from everything revolving myself here..


1st thing is what had happened all along..
this birthday is the most meaningful ever..
because on this birthday i got to see a movie in the cinema after waited about years at alamanda....lol
and 1st time ever step into gaming spot near the cinema and play almost everything in there..
ate domino pizza for the 1st time ever because usually i prefer pizza hut..
also got kfc from the class party..
and i also got to go to my favourite places.. 
all in kuala lumpur..
especially masjid jamek..
buying everything that i can..
klcc.. with my sister.. watching the movie in the cinema again..


2nd of all is what happened today..
i never given a thought to myself to get a bithday cake and a birthday song for me from my friends..
but i got it toninght..
although my birthday has passes for 2 weeks already..
and a funny thing.. i cried..~!!! lol..
never thought of it..
but its just im so touched..
wanna know why?
because this is the first time ever i got a birthday cake from my friends..
and this time also the first time a got a birthday song sang to me.. twice..~!!
because always, i've been celebrated it with my family only..
not even once i celebrate it with others especially friends..
thats why im so touched..
and i know...
im so bad at facing suprise..lol



a delicious cake..
thank you..







im now 22 years old and 2 weeks..

my wish : hope i can go through everything with bless from Allah.. =))

p/s: nite all.. wish you all happy..
cant wait for the new tudung that i ordered from my sis.. its so comfortable...







Monday, June 17, 2013

a wonderful holiday 2

regarding part 1 that i've been published yesterday.. this is part 2..
nothing important.. just wanna share.. lol


my favourite food there in the camp..
so yummy..~!! red velvet cheese cake..


a piece of cake from secret recipe that i bought for my sister..
but end up sharing with her at the suria klcc park.. (one of my sweet moment with my family because its not always we can going out together..)


receipt from muaz textile..
the goods here is very cheap and beautiful.. love them..
a compulsary place i visited once i'm in kl since schooltime years ago..
look how much i spend on it..
but plus the other thing..
i spent hundreds... (T.T)
now : bringing maggi to hostel.. sob3..



these are shawl that i bought there..
love the pattern and design..
_________________________________________________________________


my oren..
ohh seriously...
its so hard to get a picture of him looking straight to camera..
cute right??~!!


oren's sister..
giving birth to 2 babies..
so cute..
all of them..


thats all.. bye...

p/s: 2nd day of 6th semester.. (still doing good..~!!)





Sunday, June 16, 2013

A wONderful Holiday

a very wonderful holiday that i ever had in my lifetime... acecece... 
for about 3 weeks semester break, i've been spending the holiday for a programme.
this was a very happening camp..
let say its a summer camp..
but here..
in Malaysia...
Yes... please believe it..

these were my group member..
all are very talented and dedicated in doing their best for this camp..

upper line : qili, echah, syimah, nisa, aifa (me), cha
lower line : apit, arif, naem, syahir, faiz, kucai


this were my students that i need to take care of..
they were all clever, good and happening..


please say that we are cute.. haha..

this is our cheer (specially created by me)
pe pe pe penaakulan mantik..
tengok dari jauh.. kiutnya..
pandang dari sana.. kiutnya...
lihat ke sini.. kiutnya...
kiutnya.. kiutnya.. kiuttnyaa..!!!!

(nyanyi nada gwiyomi ok..~!!)


give me permission to say that these flower is my invention...lol
i just threw out the idea and there... ting..!!
 its there... a flower.. a beautiful one..
so, anyone who want a tutorial for this flower from me, do request..=p


all the ideas from us were combined and here you can see..
our backdrop for our talentime night.. bravo bravoo..!!

_________________________________________________________________



first night in kl..
city msc or known before as i-city..
from left, its me (aifa), yaya, qili and pqa..
thanks yaya for bringing us here.. and also to pqa for become our driver tonight.. and to syimah and qili because without them, maybe i'll spending my other day at nowhere.. =))


from afternoon till evening..
spending my time with my sis at suria klcc..
watched a movie pee mak in the cinema..
and then after that visited the suria klcc park..
its beautiful..
what a creation...
love the day so much..


_________________________________________________________________

will continue to part 2

p/s: sleepy already.. nitezzZZZ!!!




Monday, May 20, 2013

a wish to myself


though you not feeling better, but i know you can do it as always..

p/s:wondering why in every exam, i always catch fever, cold and everything... hurmmmm =(

Sunday, May 19, 2013

penggunaan vs perkongsian

okeh.. dah lama cik aifa tak hupdate.. so ari ni amik masa sket nk hupdate..
lgpun nk study kepala pening ja ni..
datang mrs selesema pulak tuh pg tadi.. tatau nak kata pa dah..

entri pokok kacang lain hari okeh..
xsempat nak snap gambar semalam..
tp Alhamdulillah... hepy sangat sbb banyak dah tumbuh lepas sejengkal..
walau cik aifa tak makan sayur, namun bila tengok dia tumbuh... rasa hapy yang amat..ahha

okeh... apa yang korang faham akan perkataan penggunaan.. bagi cik aifa la (malas nk carik), penggunaan tu maksudnya bagaimana cara kita guna dan bagaimana nak guna sesuatu benda tersebut.. hahah.. ayat berbelit.. sng cakap berkaitan dengan guna lah tp bukan guna-guna..haha.. bagaimana cara kita guna tu maksudnya macam mana kita gunakan sesuatu benda tu.. untuk tujuan apa.. sebanyak mana.. selama mana.. bagaimana nak guna tu.. contohnya hot glue gun.. kalo ada je tp tak tahu nk guna penat jugak tuh.. caranya cucuk kat suis, masukkan inti gam, bukak suis, tunggu panas.. tekan ajelah..

makasud perkongsian pulak adalah cara kita share sesuatu, dan apa yang kita share dan tujuannya sekali.. contohnya macam perkongsian barangan, hidup, kereta, anak, suami dan isteri dan bagai yang lain..

penggunaan dan perkongsian ni amat berkait rapat terutamanya kalau bagi kita yang masih bergelar pelajar khususnya pelajar universiti.. zaman ni lah anda nak kongsi printer, makanan, katil dan segala bagai dengan jumlah yang maksima.. kalo stakat kat umah kongsi dan guna bersama adik-beradik tak berkira sangat kan?

okeh.. hidup berasrama atau serumah.. sama da classmate, housemate, roommate semuanya berkaitan dengan penggunaan dan perkongsian.. okeh dr dua aspek ini, aspek ketiga yang perlu hadir adalah aspek 'perikemanusiaan'... dalam aspek ketiga ni macam2 aspek ada dalam tu.. contohnya, timbangrasa, fikir perasaan orang lain,dan macam2 lagi dan semuanya melibatkan nilai-nilai kemanusiaan.

bagaimana kita nak amalkan penggunaan vs perkongsian yang penuh dengan nilai kemanusiaan yang bagus? banyak caraNYA.. contoh mcm pakat2 beli beras, makan ramai2.. tp masukla share skali.. jangan makan ja hari2.. lain contoh, bawak kereta kawan, agak-agakla isi minyak la skali.. dahla orang dah bagi pinjam kan.. lain contoh lagi, kalo hari ni kawan kita beli jajan kat kita, esoknya tak pun minggu depan, bawakla apa2 untuk dia skali... baru lah tak jadi istilah 'barang kau barang aku, barang aku, aku punyalah'..

ingat.. bila melibatkan perkongsian dan sama2 guna ni, kena fikir mana yang rasa patut.. bukan pakai bedal je semua mentang2 orang bagi guna dan ada istilah kongsi.. kalau kawan kita beli roti, dia tak berkira, fikirlah takkan kita beli roti lagi murah dari dia beli pun nak masuk akaun share jugak.. kan?? sape sokong, mohon angkat tangan beserta kaki... ahhaha... nanti nampak macam kura2 terbalik...



p/s: saje je ni buang masa sbb otak xboleh membca.. pening2...


Monday, May 13, 2013

fakta menarik tentang tidor


Perkara yang berlaku ketika tidur: Otak berehat, sel-sel rosak diperbaiki dan mengeluarkan hormon-hormon tertentu.
2. Masa tidur bergantung kepada umur iaitu:
bayi: 16 jam
3-18 tahun: 10 jam
19-55: 8 jam
lebih 55: 6 jam
3. 70% dari mimpi seorang lelaki adalah tentang lelaki yang lain dan 30% tentang perempuan manakala bagi seorang perempuan, 50-50 tentang lelaki-perempuan lain.
4. Selalunya kita hanya akan bermimpi tentang seseorang yang kita pernah lihat tidak kira sama ada masih ingat atau tidak.
5. Parasomia atau dalam istilah kasar nya ‘tidur berjalan’ banyak dilaporkan dan selalunya terlibat dgn beberapa jenayah seperti Memandu ketika tidur, menulis cek tendang, pembunuhan, penganiayaan terhadap kanak-kanak, dan yang paling buruk sehingga boleh merogol orang.
6. 12% daripada mimpi kita selalunya adalah black and white. Peratusan ini pernah menjadi sangat tinggi suatu ketika dahulu sebelum TV warna dicipta. Kaitannya, TV juga mempengaruhi mimpi anda.
7. Bermimpi adalah normal tidak kira ianya mimpi ‘indah’ atau ngeri. Mereka yang tidak bermimpi selalu dikaitkan dengan masalah personaliti.
8. Posisi anda tidur boleh menunjuk personaliti anda:
a. Bayi: seorang yang kasar tetapi hati yang sentiasa terbuka.
b. kayu balak: suka bersosial
c. Mengiring biasa: suka berpura-pura untuk nampak seperti boleh diharapkan
d. Baring menegak: Boleh dijadikan tempat mengadu
e. Meniarap: menghiburkan
f. Starfish: pendengar terbaik
9. 1 daripada 4 pasangan tidur di katil berasingan
10. Tentera British adalah yang mula memperkenalkan kaedah untuk tidak tidur. dengan menggunakan cermin mata istimewa itu, apabila seseorang menjadi mengantuk, sinaran secerah mentari pagi akan memancar ke mata pengguna dan menyebabkan mereka terasa ingin bangun semula. kaedah ini boleh bertahan hampir 36 jam lamanya.
11. Mamalia yang paling lama tidur adalah Koala (22jam), Kelawar (19jam) dan tenggiling (18 jam) manakala mamalia yang tidur paling sekejap pula adalah zirafah (2 jam), rusa (3 jam) dan gajah Asia (3 jam lebih sikit).
12. Apabila Dolphin tidur, hanya separuh otaknya akan nyahaktif, lagi separuh digunakan untuk membantu proses pernafasan.
13. Tanpa makanan, manusia boleh hidup selama lebih kurang 14 hari, tetapi tanpa tidur, manusia hanya boleh bertahan selama 10 hari.
14. Orang yang buta juga bermimpi. mereka yang buta semenjak lahir akan bermimpi dari segi emosi, bunyi, bauan dan sentuhan.
15. Selepas 5 minit terjaga, anda akan terlupa hampir 50% dari mimpi anda malam tadi, dan selepas 10 minit, 90% akan hilang.

rujuk sini : http://penpatah.blogspot.com/2012/09/15-fakta-menarik-tentang-tidur.html

p/s: suka benda pelik dan menarik tapi nak wat cmana kurang kreatif

keletah + pokok kacang panjang

nak tunjuk sket.. pokok kacang panjang yang cik aifa tanam..
sempat agi update padahal petang ni exam..
ada 3 jam je agi ni..
xbace ape pun lagi...
bangun pulak pg td berat kepala... perit tekak...
makan ubat.. pening pulak rasa ngantuk je..
inilah dugaan di hari exam...
doakan cik aifa berjaya ya...

gambar rumput yang dicabut oleh cik aifa.. haaa... rajin x??haha

junjung pokok kacang yang memula buat.. yang baru t cik aifa update..haha

pokok kacang pertama yang tumbuh.. happy sgt... seminggu tau tunggu..


pokok ulam raja yang ditanam sebelum ni...


ini pokok pauh yang cik aifa tanam tahun lepas.. 

ini budak tumpang posing..

posing dengan biskut coklat yang dirembat dr kakaknya.. 

tukar pose

ni gambar dari dalam keta...
bahagian atas jambatan apa ntah kat putrajaya...
chantek... tiap beberapa saat dia tukar warna..


sekian : doakan saya berjaya...!!!!

p/s: xsbar nak habis paper ni.. pastu kena pulun minggu depan 4 paper straight... huh

Search This Blog