Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Wednesday, December 19, 2012

My Routine

Hai sume..
Seperti yang dah dinyatakan dalam entri sebelum ni, cik aifa janji nak bagitau rutin penjagaan diri dan mekup cik aifa kan..
Tak lah menarik pun tp disebabkan dah direquest oleh cik sarah, so I think it’s a good idea sambil-sambil nak menghilangkan bosan di kala cuti niyh..
So, im here to tell you about it.

Ok, biasanya ada 4 rutin yang cik aifa buat.
1. rutin mingguan
2. rutin harian
3. rutin makeup ke kelas
4. rutin untuk keluar majlis atau bersantai

rutin mingguan

Okeh, untuk rutin mingguan…
Simple je..
Setiap minggu cik aifa akan pakai 2 jenis mask sekali seminggu.
Mula-mula cik aifa akan pakai charcoal mask.
charcoal mask
Untuk keluarkan bintik-bintik hitam whateva lah.. tak tgk sangat contentnya..haha
Then sudah tu, dalam beberapa jam atau sehari cik aifa akan pakai pulak clay mask dari garnier..

Yang ni untuk bagi muka kurang berminyak..
Setakat ni pemakaian berterusan selama 5 bulan dan Alhamdulillah setakat ni, mampu mengurangkan sikit masalah kulit muka yang bermasalah ni…

rutin harian

bangun je pagi..
cik aifa akan mandi..
mesti guna mandian susu kambing..
tak kisahlah brand apa tapi cik aifa suka guna jenama summer naturale dan mareah.
Bezanya yang summer natural tu lagi pekat teksturnya dan tahan lagi lama kesegarannya…
Pasai mandian, cik aifa boleh pakai type ni ja..
Sbb alahan bau wangi tak kiralah lavender ke roses ke orange ke Dettol ke semua xleyh pakai…
Kalo syampoo pulak cik aifa suka guna sunsilk..
Ubat gigi fresh n white and colgate.
Pastu cuci muka guna sabun gluthatione collagen..

Sabun ni berkesan gakla..hehe.. Tapi ingat jangan pakai lebih dr 3 kali sehari..
Lepas mandi, ambik setitis toner nona sutera dap dap kat muka… bau segar lavender..

Pastu roll eye whitening garnier dekat bawah mata.. (maklumlah eyebag sy berbag-bag..haha)

Lepas tu kalo rajin cik aifa akan pakai krim siang natural 99 (krim kuning) and malam pulak krim malam (krim putih)..
Kalo malas jawabnya tak pakaila..hehe

rutin makeup ke kelas

untuk gi kelas atau tempat yang cik aifa malas nak mekup2, biasanya pas toner and roll eye, cik aifa akan pakai terus cover face naturactor code 140 atau l’oreal paris lucent magique BB Cream..
cover face 140

ni tak beli tau.. tp dpt free mase beli majalah Female..

biasanya cik aifa pakai naturactor cover face tu.. tp kadang-kadang kalo nak cepat sangat pakai je yang bb cream tu.. lagipun cik aifa lagi suka yang ni sbb cream ni mmg magique… sbb warna putih.. tp dia sebenarnya mode natural.. org kulit gelap pun boleh pakai.. dia akan react berdasarkan kulit pemakai tu… yang penting tak berminyak…huhu
lepas sudah foundation, pakai bedak tabor naturactor kod s41
see... dah guna 5 bulan.. nampak banyak tu jugak...haha

orang cakap membazir tp sebenarnya lebih jimat dari bedak compact..
pakai sket2 je dah cukup dah tak macam bedak compact tarah habis belum tentu puas hati..muahaha.. tp bezanya nk kemana-mana pompuan ni mesti kena bedak so compact powder lebih sesuai..
pastu calit sikit lip ice yang berangin tu lapis pulak dengan Vaseline.. bg berkilat sikit.. haha..
ni xtaula bila nak habes...

k.. dah siap...
kalo rajin.. tambah blusher maybelline sket.. tak nak bagi nampak muka pucat..
sbb muka cik aifa cenderung nampak pucat waktu pagi...
dah siap.. boleh g kelas or mana-mana nak cepat kan..muahaha..

rutin untuk keluar majlis atau bersantai

ni lebih kurang rutin nak g kelas jugak..
cuma lebih bertambah barangannya mengikut aturan...
bermula dengan make-up base naturactor (green) untuk kulit berminyak dan berparut...
salah satu fungsinya nak bagi makeup tahan lama..
pastu kalau nak cepat pakai magique bb cream and terus bedak tabur mcm kat atas..
tapi kalo rajin, cik aifa akan pakai cover face naturactor 161, then 171 then barulah 140..
cover face 161 - for eyebag n concealer kulit sederhana sehingga gelap

cover face 171 - concealer untuk kulit cerah

ataupun naturactor 161 terus ke 140.. 171 skip..
kalo event dinner atau majlis yang grand2 yang nak kelainan tu baru pakai 171...
dah pakai sekali mase majlis sambutan aidil fitri kat maktab arituh.. habis orang terkejut...muahaha...
pastu lepas bedak... cik aifa akan pakai eye shadow..
my favourite adalah warna putih..
sapu kat kelopak mata bawah kening... untuk bagi kesan enlarge eye..  pastu sedikit kat  tengah atas bibir bagi serlahkan bibir.. then 1 sapuan atas ke bawah di atas batang hidung bagi highlightkan hidung.. kalo majlis besar, amik pulak yang warna coklat muda atau gelap untuk shading hidung sapukan pada kiri dan kanan batang hidung tu bagi nampakkan effect mancung... 
kalo biasa2 pakai putih jelakan.. xpayah nak shading-shading... 
pastu sapu sikit yang putih td pada bawah mata bahagian hujung atas sikit dr tulang pipi.. 
ni untuk gaya simple and natural gitue..
tapi kalo nak yang berwarna-warni sket, biasanya cik aifa guna 1 color atau 2 color je kat mata.. ikut wana baju atau tudung..
and cik aifa jarang guna wana hitam sbb tak sesuai.. mata jadi nampak macam hantu je sbb eyebag kuat sgt..so, thats why cik aifa banyak guna warna cerah...
and lepas tu klip mata dengan pelentik alis, pakai maskara.. then blusher... bibir pulak gores dengan pensel gincu kat bahagian dalam bibir bagi nampak naik sikit.. kalo berani, kalerlah keseluruhan bibir.. and letak lip gloss.. tp cik aifa guna vaseline je...huhu.. pasaipa sebab kalo pakai lip gloss, nanti bibir cik aifa mengelupas.. 
cik aifa biasa skip eyeliner sbb 1 xpandai sgt pakai... yang kedua tak sesuai, kalo pakai nampak garang..haha...
kadang-kadang je pakai... and last skali kalo rajin cik aifa akan lukis kening bagi bentuk and terang sket..haha...


so, ni semua rutin yang cik aifa buat setiap hari.. time malas, semua tak buat...haha...
and kat bawah ni cik aifa sertakan sedikit tips mekup yang cik aifa tahu... 
so, pada yang nk try buat tu, semoga berjaya...




TIPS PAKAI EYELINER

ni tips sket dr cik aifa.. 
kalo nak pakai eyeliner, yang wana gelap macam hitam, bagus digunakan untuk liner atas... 
untuk nampak natural guna wane brown gelap atau brown cerah.. 
then pada bahagian 
bawah mata pulak, line kan dengan eyeliner kaler putih atau warna cerah yang lain bagi nampak effect mata yang lebih besar, natural dan tak garang.. 
xdakla nampak macam hantu...huhu.
and pada sape yang eyebag dia teruk, seeloknya jangan gariskan dengan eyeliner gelap dekat line bawah mata.. tp if sesuai dengan wajah boleh je go on..
 ikut suka hati kamu.. ni just tips je tau..huhu..

TIPS BUAT KENING BARU

ni pun tips jugak pada sape yang Islam dah tahu kan tak boleh cukup kening.?? 
so, untuk dapatkan kening halus ke tebal ke, caranya mudah je.. 
bg sape2 yang ada liquid  atau krim foundation tu, 
sapukan tebal sket atas kening pastu amik browliner lukis atas tu.. insyaAllah.. dapatlah kening baru...

TIPS HILANGKAN CELA YANG DALAM

and pada sape yang dah pakai foundation tebal-tebal pun tapi tak hilang-hilang jugak cela tu, 
korang letak setitik liquid foundation yang senada dengan warna kulit muka, 
then kikis sket serbuk compact powder anda then campurkan dengan foundation setitis td.. 
gaulkan dan dap-dap atas tempat cela tu.. insyaAllah cela tu akan hilang... terus tak nampak..  
cubalah.. cik aifa buat dah menjadi.. ni dapat tips dr STAR KING variety show korea..huhu..
ok dah.. panjang sangat pulak.. yelah bila dah start membebel mcm nielah... ahha..



p/s :dengar budak membebel...haha...



so, list yang masih ada :
1. hadiah dr page natural99.net
3. majalah EH!
4. kamus bahasa Kelantan 6
5. blog baru
6. Merancang harap lancar
8. asyura
9. tinggal 3 dirumah

2 comments:

Cikgu Sarah said...

wahh ..banyak nye alat make up..jelesnye tengok eye shadow tue.. hehehe

Cik Aifa said...

haha.. moh ler ke bilik nt kalo nk guna..
aku sorg guna ntah bile nak habis...

Search This Blog