Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Tuesday, October 09, 2012

face powder

hai sume..
ape khabar??
mesti ramai dah tido kan skang ni??
yelah.. jam dah pukul 1.30 pagi dah nieyh..hehe
cik aifa jap g baru nak tido..
sebelum tu nak update dulu blog nie..
walaupun cik aifa tahu yang blog cik aifa ni tak menarik pown..
diupdate pown ikut mood je kan??
entah ada atau tak pembaca setia blog cik aifa yang dah berumur 3 tahun nieyh..haha
walaweyh.. lama kot berblogging...
sampai skang xjenuh-jenuh agi even selalu buntu tak tahu nak update ape kan?
maklumlah..
im not that talented person..huhu

ok.. sebenarnya cik aifa nak cite pasal face powder je haha..
tetibe merewang ke benda lain atas nu haa...
untuk pengetahuan korang face powder ni ada macam-macam jenis..
yang biasa orang ramai pakai adalah compact powder..
sebabnya bedak tu dalam bentuk yang dah dicompress agar senang nak bawak kemana-mana
tak risau bedak nak tumpah ke ape..
and agak ringan namun berat gakla depend pada casing dia tu..
kalau nak dibandingkan dgn loose powder,
actually compact powder ni lebih convenient nak dibawa kemana-mana..
yelah.. loose powder ni casing dia cenderung bersaiz besar..
bedak tu pown xleyh dibukak kalo kat tempat ada angin ke sambil bergerak ke
sebabnya nanti cepat pulak habis bedak tu dek kerana asyik berterbangan..
tak ke membazir namanya tu..
dah la loose powder ni cenderung harganya lebih mahal dari compact powder..
kalau dari pembawaan memang lah compact powder lagi bagus,
namun bagi cik aifa guna loose powder lagi menjimatkan kerana..
sapu sikit pown dah full coverage..
kalau pandai guna dan cermat
insyaAllah bedak tu lambat habis..

okeh.. nak dijadikan cerita..
skang nie cik aifa ada 3 jenis bedak..
iaitu loose powder naturactor, compact powder garnier and compact powder miyami..

loose powder naturactor nie dah lame dah cik aifa guna...
dah lebih 2 bulan..
and masih banyak lagi amount nya..
xmacam luak pown..hehe
dulu sebelum guna bedak ni, 
cik aifa guna bedak compact maybelline..
tapi skang dah berhenti dah bukan sebab bedak tu tak berkualiti..
tapi sebab dah ada bedak naturactor nie..
tapi setelah agak lama penggunaan bedak ni,
cik aifa define bedak ni macam cik aifa cakap kat atas tadi tu la..
agak tak convenient nak dibawa kemana-mana..
and cermin pun tak da..
kan kalau kita g mana-mana kan mesti kadang-kadang nak tilik muka kita..
tp aiseh bedak ni xdak cermin pulak..haha
hilang peluang nak melaramkan diri sekejap..
so, cik aifa ambik keputusan untuk beli compact powder..
just untuk diguna sebagai ganti loose powder tu if ada kemana-mana..
kira yang loose powder tu diguna di tempat yang tak bergerak macam rumah and kampus je..

1 sebab lagi nak beli compact powder lain adalah
sebab low budjet nak beli compact powder naturactor..hehe..
tunggu sem depan lah ye... 
xsabar nak beli..
rugi pulak tak beli awal-awal..(T.T)

so, gi gardian ari tuh tiik-tilik
macam berkenan kat bedak garnier and pixy..
setelah timbang-timbang atas alasan nak guna kadang-kadang time keluar je
so cik aifa pilih garnier punya compact powder...
sebabnya harganya lebih murah dari pixy
kualitinya pulak cik aifa rasa ok sebab cik aifa guna roll-eye and deodoran garnier jugak..
so macam meyakinkan la..haha
gunanya pun rasa ok except tone nya yang paling cerah masih gelap sedikit dr tone loose powder tu..
tapi setelah pakai timbul 1 masalah pulak..
iaitu terjadinya "pore clogging"..
adoila.. susah macam nie..
bila jadi macam nie, nanti orang pandang kata cik aifa mekup kuat pulak..
yelah.. tempek bedak banyak..
padaha bedak tu kurang sesuai..

so, kebetulan ari ni kak ira classmate my roommate g kua
dia tolong belikan bedak miyami
harga promosi skang ni RM22..
sape nak beli baik p beli skang..
cik aifa tahu ramai kat luar sana adalah peminat bedak miyami kan??
setakat nie, bagi cik aifa bedak miyami kualitinya ok..
dah lama benti guna bedak nie..
tapi start guna balik mac ari tue masa g k.l umah sue cik aifa
dia hadiahkan cik aifa bedak nie..
so skang sambung penggunaan walaupun not often..

haishh.. membazir pulak rasa beli bedak garnier rm12.90..hehe..
tapi xpelah..
nanti balik umah bagi kat umie ke adik-adik ke..
tak lah rasa membazir kan??

koleksi bedak cik aifa..

tengok.. tone warna yang naturactor paling cerah..
harga semua nie adalah :

loose powder naturactor : RM69.90 + RM6 postage = RM75.90 
(mase ni tak jumpa lagi blog naturactor collections..huk3.. kalo dgn NC hanya rm40 + rm6 postage je)

compact powder garnier : RM12.90 + minyak keta ke jerteh RM8 kot..(T.T)

compact powder miyami : RM22.00 + budi baik Kak Ira yang tolong belikan..

so, totalnya???
hahahaha.. jangan kira please....

p/s: jangan tiru perangai saya yang bila saya rasa saya nak saya beli.. xbagus untuk diamalkan.. kerana boleh menyebabkan pembaziran wang, tenaga, dan masa..

3 comments:

Cikgu Sarah said...

bedak miyami bape rege dia?

Cik Aifa said...

rm 22.00..=)

Cik Aifa said...

promosi kot.. biasa 27 28

Search This Blog