Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Friday, October 19, 2012

cara saya study~!!

hai semua..
kepada semua pelajar IPG..
study week sudah bermula..
dah mula study ke belom??
ini khas untuk yang mana bila nak exam baru nak study je..
yang memang hari-hari study tu Alhamdulillah lah kan..
semoga mendapat kecemerangan nanti ya..

cik aifa??

hurmmm..
kebiasaannya...
cik aifa nie jenis susah sangat study..
macam-macam alasan ada...
kerja itulah.. inilah.... malas lah.. xmasuk kepala lah...
dan semua alasan tu tiadalah yang tidak benar...haha
sebenarnya ini lebih kepada satu masalah yang dihadapi oleh cik aifa..
iaitu masalah study...
tersangatlah susah..
kadang-kadang time semangat berkobar-kobar nak study...
tetap xmasuk dalam kepala apa yang dibaca...
dah puas baca ayat itu ini nak terangkan hati tapi tetaplah tak berubah hasilnya..
1 faktor yang menyumbang adalah berkemungkinan sbb rasa macam lambat lagi..
yang bermaksud adalah dengan itu cik aifa ni jenis yang last minute..
dan semakin menjadi-jadilah perangai ini gamaknya..huk3...
berserta kesedaran di mulut tapi tak buat..hehe

pertama, biasanya bila time exam nie cik aifa sibuk tengok movie...
takpun main games banyak2..
tapi antara game dgn movie..
i preferred games more..
sebab??
masa untuk study adalah terhad..
so, gunakanlah masa selebihnya untuk tajamkan fikiran supaya dapat guna masa yang sedikit tu dengan bermakna..
salah satu caranya dengan game la..
jangan sampai addicted xstudy langsung pulak nanti..

kedua, kebiasaan cik aifa...
biarpun cik aifa jenis study last minut..
tp waktu yang cik aifa main-main tu,
instead of main game cik aifa jugak cari bahan-bahan dr pelbagai sumber yang berkaitan subjek untuk exam tu..
so, walaupun study 2 jam before exam pun,
semua bahan ada di sisi...
jadi takdelah kalut nak study nanti, dahlah last minut tapi xda benda nak do studykan...
mulalah dok serabut dengan kawan yang lain...
ingatlah .. selast minute pun anda...
janganlah sampai menyerabutkan dan menyusahkan kawan anda 
dengan nak pinjam nota, buku, atau kalut bertanya dorang..
yelah.. saat-saat akhir sebelum jawab paper tu semua orang nak baca and semak balik takut de yang tertinggal..
so, stay oout of it..
jangan SUSAHKAN orang lain untuk diri sendiri k...
so, prepare awal2 bahan diperlukan untuk study..

yang ketiga..
biasanya cik aifa study 2 atau 3 jam sebelum exam..
kalau exam tu start kul 8 pagi, so, cik aifa akan bangun kul 4 atau 5 pagi untuk study...
kalau exam start kul 2 ptg, kul 10.30 pg lepas makan baru leyh stdy..
kalo sblm tu xyah ckpla mmg cik aifa baca xmasuk, kepala blank...
baca pulak belek-belek sepintas lalu..
agak tak bagus sbb biasanya nk sepintas lalu ni atleast baca serius dulu khatam sekali kan...
ni tidak.. so bila masuk exam,
tgk soalan 'eh, aku tahu jawapannya.. tapi ape dah....??'
sering berlaku mcm nie..
tp fikir balik lepas2 tu insyaAllah akan dtg ke fikiran..

yang ke4, bila study biasanya cik aifa xbleyh dengar sebarang bunyi terutamanya bunyi orang bercakap...
kalau study, pandang dinding je...hak3..
kalau bunyi orang study sambil bercakap pun xboleh jugak..
macam cik aifa, kadang-kadang macam ni jugak tp cik aifa study sambil bercakap yang tak berbunyi suara supaya tak mengganggu orang lain...
kalau dengar jugak suara orang bercakap, 
sama ada cik aifa pasang lagu atau dengar alunan ayat al-Quran dalam laptop..

p/s: bolehlah start study ya..."Bila??"

2 comments:

Anonymous said...

I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

Cik Aifa said...

nope, this blog havent cost any penny..
you just need to have an email..
then open www.blogger.com and sign up...
just follow the step and use your email for the account..
then to make it as you want, just customize it...
its just simple...

Search This Blog