Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Tuesday, October 30, 2012

exam

ya Allah...
mohon dipermudahkan urusanku..

EDU3105..
aduhai......

Monday, October 29, 2012

SYABAS SESERI


syabas SESERI for this achievement...
this is truly awesome..
im very proud to be one of your students before 'Zenith 07/08'
though sometimes i feel shame to admit that im your student because i just got 8A'S and 2B'S..
not suit the school standard..
where most other students able to fly overseas.. (T.T)
but, i know, if not because of u, 
i am not who i am right now..
where i know what is actually my ability and who am i..
thanks to you..

hope you will be success forever..

S to the S E.S, E to the E R.I..
S.E.S E.R.I
gooo SESERI!!!!

P/S: miss my moment there... wish to be there again and repair my mistake..=(
hai korang..
cmana jawab exam td??
haha.. siyes aku menagis tak berlagu 
sbb yang aku bace sume masuk
tapi semuanya aku lupa mase jawab exam td..
ni bahana malas study la nieyh... (salahkan diri sendiri ok..)

haha.. k.. ni cik aifa nak share sikit informasi dr majalah EH yang cik aifa pinjam dr cik as...


cuba tgk ayat 'wajah yang cantik jika tak dibelai, lame2 luntur dimamah waktu'..

so, pendapat cik aifa kat cini,
tahulah dah cantik..
natural beauty..
tapi tolonglah jangan dok biar mcm tu ja..
atleast usaha la bgi dia tetap lagu tu...
atleast gunalah pembersih muka tu..ahha


cuba tgk ayat bawah sekali 'selesa dan sesuai adalah kata kunci, tetapi usah teragak-agak  kala bergaya'

so, kesimpulannya...
itulah aku.. haha..

cik aifa minat deep and striking color..
any color will do..
so, maaf ler pada sesape yang sakit mata tu...haha
sape penah tgk konfem tahu cik aifa macam mana..


haaa... ni tips cik aifa xpenah jumpa..
so, amal-amalkanlah ye pada yang guna wangian berbentuk semburan k...huhu..



p/s: bila nak insaf??

huh.. serabut~!!

aku tak fahamla kenapa...
walaupun aku rasa nak faham ni adalah kerja diorang
tapi kenapa mesti nak mesin rumput mase orang ada paper nak exam
masa orang nak study nie la dia nak potong2 rumput pakai mesin bagai...
3 tahun setengah aku kat cini..
setiap semester exam mesti macam nie..
kang kalo aku sumpah kang cakap aku mulut bau longkang..
bodoh la....
arrgggghhhhhhhhhhhhh stressssssssss

p/s: lapo

Kamus Bahasa Kelantan 5

hai semua.. sory dah lame tak update entri tentang bahassa kelate ni..
sebabnya xda masa.. hari ini pun ada exam...
belom pun start study.. tapi rasa nk update blog dulu..hehe....

1) kelip pah kelip pah = mata berkelip-kelip melihat sesuatu dan tanpa perkataan..
2) nnundao = jalan jem kereta gerak cam semut
3) kenyea = kenyang
4) bberaa = berderai
5) bbutaa = buntal (biasa guna sbg kata peneguh utk 'makan', cth : kenyea bbutaa)
6) bboyaa = buncit (biasa guna sbg kata peneguh utk perut buncit atau kekenyangan, cth : peruk bboyaa
7) legea = tong minyak yang besar, boleh juga digunakan sbg perumpamaan kpd org pompuan yg gemuk, cth : mok legea (perempuan yang gemok)
8) tekkea = 1. tekanan /stress / tertekan
                  2) tertekan sesuatu seperti tertekan butang tukar chanel atau tutup tv
9) jangok = perumpamaan untuk orang perempuan yang suka melaram
10) ssolek = 1) bersolek
                  2) bergaya, cth : make ssolek (makan mahal2 mewah2), mmaka sssolek (pakai pakaian jenama, suka bergaya).

cukup dulu untuk kali ni... nanti cik aifa update lagi k... nk start study pulak... kul 2 dah nk p exam dah... wish me luck k...

p/s: sbnarnya perut lapar.. makanan kat kafe mana ada ag... lepas makan bru kepala masuk kalo bace ape2.. adoila......

Sunday, October 28, 2012

Hari Raya Aidiladha

selamat hari raya Aildiladha semua..
sory la ambat sket wish...
sbbnya broadband dah kena potong..
abah kata 'malas lagi nak bayar sbb xnak guna'..huk3..
so, ni baru lah updatenya sbb baru ada tenet..
tenang hidop 1 minggu xde tenet..
balik tengoj semua cite2 dekat astro yang dah direcord.. muah muah muah..

antara cite yang bez:
the innocent man
the great doctor
two days one night
running man
fashion king
dll (banyak lagi)

selebihnya...
enjoy jela gambo raya kek bawah nie..
haha.. kasi penat korang skroll sampai bawah....


insyirah

dengan ain (beriya cakap xnak balik alih2 pagi raya kul 4 pagi bg salam depan rumah)


dengan cik su awatif...haha...
suka sangat amik gambar..
sebijik perangai mcm cik aifa..
muka sama x??haha

kononnya rajin la ni..
balik umah nenek, kupas bawang sebesen kau..haha


sarah, dania, nuwairah, sumayyah, insyirah, awatif



awatif and thoriq


snap gambo sebelum bakar daging..haha
rempahnya senang je (serai, halia, garam, gula, lada hitam, lada putih, ketumbar, jintan manis)

my nenek and mc

barisan pertama : sumayyah, insyirah, balqis, and tholhah
barisan kedua : sarah, dania and intisar

Add caption

with abe ameen

with my bro

abah, insyirah and nuwairah

Puding Koktail

hai semua..
pe kabo...
mase malam raya Aidiladha ari tu cik aifa saje try buat 'Puding Koktail'..
tak berpandu pada resipi pown..
hanya berdasarkan pemerhatian pada puding yang cik aifa tgk mase g raya umah kawan2 abah masa rayer puasa ari tue..
pastu adala tanya sket2 dr cik nadia...

pagi2 bangun tu terus mesej abah suh beli 4 tin susu cair, 2 tin laici, 2 tin buah2 and tepung kastard dekat kedai 1 malaysia tok bali..
sekali yang sampai dirumah 2 tin susu cair, laici xde langsung, 4 tin buah2, 1 tepung kastard... pastu 2 tin sardin yang xmasuk senarai..haha
abah.. abah...
xpe2.. fitri kua beli..
pastu kua beli kek swiss roll kat econjaya.. 

balik je terus buat..
semangkuk besar..
sekali mase buat tu xbrape menjadi..
kek tu terapung la plak mase curah kastard...hahah
kastard pulak tebal lapisannya..
xpe2.. first trial kan..
ada 1 cik aifa buat salah..
cik aifa tambah lagi kastard lepas panaskan..
so, xsebati sangatla.. msa makan rasa tepung sket2...haha

tapi xpe.. puas hati sangat buat puding nie..
sebabnya bawak kua dr peti sejuk..
tak sampai setengah jam licin...
adik-adik siap suh buat lagi..haha
esoknya buat koktail...

kuah yg creamy... i like...


p/s: nanti nak buat lagi.. HRP2 lebih ok dr yang ini

Monday, October 22, 2012

Tak Senang / Jeles / Cemburu

hai sume... ape khabar... hope sihatla semuanya...
malam ni cik aifa nak berbicara tentang sikap jeles / cemburu..
kalau tak silap cik aifa, cik aifa pernah sebut tentang ni dalam entri cik aifa berzaman dulu...
cari pun tak larat sebab dah lebih 700 entri dah cik aifa buat..
dan kesemua 700 entri tersebut tak menarik pun...
sekadar luahan perasaan sbb blog personal mestila tak glamour..hak3

ok.. tentang jeles atau cemburu nie.. jeles ni ada banyak jenis.. antaranya :
- suami cemburu pd isteri, isteri cemburu pd suami
- jeles sbb kepandaian seseorang
- jeles seorang kekasih
- jeles dengan kecantikan seseorang
- jeles dengan bakat seseorang
- jeles akan harta orang
- serba-serbi jeles tak leyh lebih orang dari dia.. (berlambak kat pasaran~!!!)
- dan lain-lain (tak larat nak pikir dah..haha)

okeh, cakap pasal jeles, yang paling cik aifa benci giler adalah jenis jeles serba-serbi..
semua kategori jeles ada kategori ni..
orang beli itu, dia beli jugak.. (biar xpandai nak guna pun.. asal ada..)
orang ada ini, dia pun nak ada jugak..

orang dapat kejayaan sikit dalam bidang yang dia ceburi, paling tak boleh nak berjaya jugak, boleh pulak dia menyindir or kate macam-macam yang tak baik kat kita..
payah betul ada manusia macam nie...

bila orang cerita tentang itu ini, boleh pulak dia kata 'tak masuk akal'.. (bodoh, dah sendiri tak tahu terima jelah hakikat tak tahu.. orang tak bercakap kalau tak tahu.. pokok takkan bergoyang la weyy kalo angin tak tiup.. sikit punya akai ada ka...)..
pastu dahla kata tak masuk akal, kata kita ni tak tahu apa2 pulak... (adoila sikit punya sakit manusia macam ni.. - penah jumpa tak orang macam nie?? cik aifa penah.. hahah.. berdasarkan pengalaman sendiri pulak ye..)
kalau nak cakap, memang banyaklah...

antara contoh lainnya, bila dia bermewah berbelanja, kawan ni tak kata apa pun..
lantak kau nak beli ape... sampai ratus-ratus orang tak hambik tahupun..
tp bila kawan ni beli 1 barang harga baru 50hengget je pun kalo nak banding dengan barangan beratus kau tu, boleh pulak menyindir depan kawan-kawan lain cakap kawan tu pakai barang mahal..
nak jugak p jela beli.. (dasar tak leyh tengok orang senang hati..)..

sesungguhnya ingatlah.. sikap macam ini tak lama nanti akan bawa padah..
kalau macam ni kau buat kat kawan kau,
tak mustahil nanti kau akan hidup tanpa kawan tanpa sesiapa.. (semoga masa tu kau akan sedar kesilapan diri sendiri..)
yelah.. sesetengah orang dia mudah dapat kesan perangai, kelibat, habit seseorang tu.. samada baik ke buruk tu terpulang la kan..
sesetengah pulak jenis lampi (lambat pick-up) sket nak kesan sikap kawannya ni sbb banyak sangat minat dia sama dengan kau ataupun kau baik dengan dia sebb takut kau xda kawan.. (dah banyak kali kena barulah kau rasa pahitnya..)

yang paling tak leyh blah skali, orang macam ni biasanya dia jenis yang tak mudah nk menang bercakap bila bercakap dengan dia..
kita hidup ni kena ada mengalah-menang.. barulah fair and square ye x??
ini tidak, terang tang-tang kita tu zero knowledge pasal sesuatu benda itu, boleh pulak kau cakap macam-macam kat orang tu kata dia ni tak berkembang (darak kalu kelate kato)..
haish nak menang dia jugak.. payah orang macam nie...
tapi ingatlah, tak selamanya kau boleh bersikap macam nie..
sebab lama-lama nanti akan ada orang yang akan lawan jugak cakap kau tu... (barulah kau tahu nanti macam mana kalau buku bertemu ruas)..

jenis orang yang tak leyh serba-serbi ni jugak biasanya suka menghina orang...
bagi dia yang mulutnya meluahkan xpela kan tak terasa apa.. (kau tak rasa pape tapi kau sedar tak kau sakitkan hati orang??)
contohnya kalo bab makan.. semua orang ada rasa, minat dan mengidam nak makan apa2 kan...
tahulah taste kau pizza hut, dunkin donnut, domino, secret recipe ataupun starbucks...
tapi jangan dok hina orang yang hanya nak makan ayam kfc atau burger McD...
dah dorang suka yang itu.. apa yang masalahnya??

dan kena ingat jugak..
tak semua orang mewah, senang dan taste tinggi macam kau...
kadang-kadang ada makna disebaliknya...
ada orang dia rela ikat perut sbb nak beli apa yang dia nak...
sbb tu dia nak makan nasi putih dengan sup je hari-hari.. (di samping diet..heheh..)
so, tak bermakna kau nampak dia mewah dari 1 bahagian, dia mewah dalam semua bahagian..

ada orang yang tak suka makan mewah-mewah hari-hari sbb bagi dia sekali dua setahun cukupla sekadar nak melayan dan memanjakan diri..
jangan samakan keadaan kewangan dan kehidupan orang lain sama macam kau...
macam cik aifa ni, bukanlah nak kata family tak senang, tapi buat jugak bisnes disamping minat boleh jugak cari pendapatan sket-sket... boleh jugak meringankan beban umi and abah kan??
kau tetiap bulan dapat duit poket dari mak ayah tapi cuba fikir semua orang ke macam tu??
tak semua.. kau antara yang bertuah sebab dapat..
tp sesetengah orang dia malu nak mintak duit mak ayah.. sbb dia tahu dia dah banyak susahkan mak bapak dia.. jadi, apa yang dia dapat contohnya elaun, itulah yang dia guna dengan bercatu-catu... (cik aifa pun macam ni..)
jadi jangan cakap kat orang tu 'ala, murah je pun', 'ala, bukan selalu' dan lain-lain..
mungkin bagi anda macam tu tapi bagi sesetengah orang tu, membawa maksud lain.. (ataupun menambah beban - 'aku baru nak jimat')


akhir kata, sebagai renungan dan juga peringatan untuk diri sendiri,

kata-kata ini dipetik dr blog cik sarah (mintak permission ya sarah,hehe)
"Please do appreciated  you life.Tk yah nk menjeles dengan orang lain.Kau sebuk jeles ngn orang lain sebenarnya kau tak tahu pun apa yang disebalik kehidupan dia.Setiap kebahagiaan sebenarnya ada harga yang perlu dibayar .Contoh kau tengok laki orang kaya , laki kau tak.Kau tak tahu taw yang laki dia main kayu tiga,Even laki kau tak kaya tapi laki kau setia ngn kau.Kau tengok orang lain keje best, kau jadi kuli bos jek.KAu taktau disebaliknya orang keje best kena outstation sokmo , tinggal anak bini.Anak kurang kasih sayang , bini terabai.Kau tengok orang lain sokmo melancong obersea , kau menjeles tak memasal , kau tak taw dia ikat perut hari-hari sebab nk g melancong obersea.Even kau melancong dalam negeri sendiri , intipatinya tetap melancong.Biar berbeza situasinya, namu bahagia biar terasa.okeh?"


p/s: pukul 1.40 pagi.. (hujan lebat.. jom tidoo...)

Friday, October 19, 2012

cara saya study~!!

hai semua..
kepada semua pelajar IPG..
study week sudah bermula..
dah mula study ke belom??
ini khas untuk yang mana bila nak exam baru nak study je..
yang memang hari-hari study tu Alhamdulillah lah kan..
semoga mendapat kecemerangan nanti ya..

cik aifa??

hurmmm..
kebiasaannya...
cik aifa nie jenis susah sangat study..
macam-macam alasan ada...
kerja itulah.. inilah.... malas lah.. xmasuk kepala lah...
dan semua alasan tu tiadalah yang tidak benar...haha
sebenarnya ini lebih kepada satu masalah yang dihadapi oleh cik aifa..
iaitu masalah study...
tersangatlah susah..
kadang-kadang time semangat berkobar-kobar nak study...
tetap xmasuk dalam kepala apa yang dibaca...
dah puas baca ayat itu ini nak terangkan hati tapi tetaplah tak berubah hasilnya..
1 faktor yang menyumbang adalah berkemungkinan sbb rasa macam lambat lagi..
yang bermaksud adalah dengan itu cik aifa ni jenis yang last minute..
dan semakin menjadi-jadilah perangai ini gamaknya..huk3...
berserta kesedaran di mulut tapi tak buat..hehe

pertama, biasanya bila time exam nie cik aifa sibuk tengok movie...
takpun main games banyak2..
tapi antara game dgn movie..
i preferred games more..
sebab??
masa untuk study adalah terhad..
so, gunakanlah masa selebihnya untuk tajamkan fikiran supaya dapat guna masa yang sedikit tu dengan bermakna..
salah satu caranya dengan game la..
jangan sampai addicted xstudy langsung pulak nanti..

kedua, kebiasaan cik aifa...
biarpun cik aifa jenis study last minut..
tp waktu yang cik aifa main-main tu,
instead of main game cik aifa jugak cari bahan-bahan dr pelbagai sumber yang berkaitan subjek untuk exam tu..
so, walaupun study 2 jam before exam pun,
semua bahan ada di sisi...
jadi takdelah kalut nak study nanti, dahlah last minut tapi xda benda nak do studykan...
mulalah dok serabut dengan kawan yang lain...
ingatlah .. selast minute pun anda...
janganlah sampai menyerabutkan dan menyusahkan kawan anda 
dengan nak pinjam nota, buku, atau kalut bertanya dorang..
yelah.. saat-saat akhir sebelum jawab paper tu semua orang nak baca and semak balik takut de yang tertinggal..
so, stay oout of it..
jangan SUSAHKAN orang lain untuk diri sendiri k...
so, prepare awal2 bahan diperlukan untuk study..

yang ketiga..
biasanya cik aifa study 2 atau 3 jam sebelum exam..
kalau exam tu start kul 8 pagi, so, cik aifa akan bangun kul 4 atau 5 pagi untuk study...
kalau exam start kul 2 ptg, kul 10.30 pg lepas makan baru leyh stdy..
kalo sblm tu xyah ckpla mmg cik aifa baca xmasuk, kepala blank...
baca pulak belek-belek sepintas lalu..
agak tak bagus sbb biasanya nk sepintas lalu ni atleast baca serius dulu khatam sekali kan...
ni tidak.. so bila masuk exam,
tgk soalan 'eh, aku tahu jawapannya.. tapi ape dah....??'
sering berlaku mcm nie..
tp fikir balik lepas2 tu insyaAllah akan dtg ke fikiran..

yang ke4, bila study biasanya cik aifa xbleyh dengar sebarang bunyi terutamanya bunyi orang bercakap...
kalau study, pandang dinding je...hak3..
kalau bunyi orang study sambil bercakap pun xboleh jugak..
macam cik aifa, kadang-kadang macam ni jugak tp cik aifa study sambil bercakap yang tak berbunyi suara supaya tak mengganggu orang lain...
kalau dengar jugak suara orang bercakap, 
sama ada cik aifa pasang lagu atau dengar alunan ayat al-Quran dalam laptop..

p/s: bolehlah start study ya..."Bila??"

Thursday, October 18, 2012

pagi

selamat pagi semua..
dah bangun ke belom nie...
skang dah jam 6.15 pagi..
cik aifa dah bangun...ahha
padahal pukul 5.50 pg td baru siap menjahit manik kat selendang sorg akak senior nie..
dia nk pakai untuk dinner malam nie...
dr pukul 9 malam td xbenti sampai 3.30 pagi mengadap selendang nie..
pastu tertido kejap....
pukul 4.30 pagi tersedar balik dengan kepala yang sangat pening...
nipun nk tido tp takut tak sedar pulak kejap lagi nk g kelas 7.30 pagi..hurmm..
kelas pulak xdapun pada asalnya tapi disebabkan ada rumor
mengatakan akan ada spotcheck besar-besaran pagi nie
so terpaksalah pergi
daripada kantoi bodoh2 je dgn warden an...haha

p/s: somehow i think that im comfortable with our condition right now.. no rushing.. but somehow im curious.............................

Wednesday, October 17, 2012

checklist~!!!

banyak sangat cik aifa nk update tapi selalu je lupa bila bukak new entry..
so, ni nak buat checklist..
lepas tu cik aifa akan update berdasarkan apa yang ada pada checklist nie...

1) juadah jamuan skola dulu vs juadah jamuan maktab..
2) jangan riak dgn kelebihan yang ada..
3) review "To The Beautiful You"
4) bersenam vs weight gaining
5) gaya tudung bawal 2 layer..
6) manik, inspirasi dan design....

ada banyak lagi tapi nanti lain kali ya..

p/s: penat nya baru balik dr pantai...=))

Jamuan Blok C~!!

hai sume.. pekabo??
di awal pagi pukul 2 nieyh cik aifa nk share tentang jamuan blog yang cik aifa diami selama ini...

inilah cik aifa untuk malam ini..
berusaha sedaya upaya memenuhi gaya retro...hak3..
xplan pun ok nk pakai macam nie...






sedikit ucapan dr warden kami cik gee...
persembahan 'terkena' dr cik as
persembahan bersungguh dan bersemangat dr cik jacobs my roommate..

persembahan drp kakak senior
kek meraikan akak semester 8 yg dah nak habis dah..
anak murid cik aifa..keh3..
petang td cik aifa ajar 1 gaya tudung ciptaan cik aifa sendiri..
malam ni terus dia praktikkan...
terima kasih kerana menyokong gaya cik aifa..haha
nanti insyaAllah cik aifa akan fikir idea baru gaya tudung...
dengan miss nani...
suka sangat baju dia...
mcm kelawar.. macam kaftan pun ada...

syok sendiri mengambil gambo bila kamera de kat tangan..haha...
biarlah orang nak kata syok sendiri ke ape kan..hak3
yang penting..
aku ada gambar...haha
cocktail editan versi cik aifa...
amik cocktail yang dorang dah buat tu
then tambah agar-agar sumi masuk dalam tu..
dapat menambah rasa dan syedap sgt....
bersama cik nadia
xtahu kenapa tapi cik aifa suka sangat gambar nie..
haha.. perasan diri sendiri...
bajet comel.. padahal tak pun...
xpela.. ada aku kisah kau nak kata apa???
ada rope macam setan x??haha
cik aifa bersama dengan roommate kesayangan, cik Jacobs
cik jacobs bersama dengan cik nadia
cube tengok betul-betul gambar nie sangat kelakar..
tengok memek muka cik jacobs and bandingkan dengan memek muka cik as yang duduk belakang kanan cik jacobs..
mulut dia sama..
angle kepala dorg pun sama...haha..

kek coklat 2 tengkat..
sedap.. lembut dan aising dia xmemuakkan....

ni bajet datin la nieyh..haha
nak jadi model sebenarnya tapi xpass sbb rupa fail..hahaha






terbaekk dr mereka..
terbaik juga dari kami..ngeh3...

harap korang sume enjoyla sket2 gambo-gambo tersebut..hahah..

p/s: good nite... sok kena bangun awal menjahit manik.. ntah sedaq entah tidok...haha

Search This Blog