Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Sunday, September 30, 2012

Kamus Bahasa Kelantan 3

1) ahh sudohh = bunyi macam sudah tp sebenarnya baru masuk tahap kritikal.. tak tahu nak wat macam mana.. ada sesuatu tak bagus berlaku..
2) bok = buku
3) kona = belok
4) llajok = 1. terlepas simpang atau tempat yang kita nak berhenti...
                2. terlebih buat sesuatu.. contoh buat kerja org nak 1, dia buat 2..
                3. sungguh / sangat.. contoh : nok maroh llajok = nak marah sangat-sangat
5) lonjok = 1. mangkuk tingkat

                 2. melonjakkan diri untuk melihat sesuatu atau ingin melepaskan diri
6) bekeng = garang
7) bekea = sejenis kuih warna hijau
8) kkore = pengukur kelapa zaman dulu tu..
9) keahack = muntahkan keluar sesuatu daripada mulut
10) nyetok = 1. tersentak, terkejut apabila mengetahui (dgr atau lihat) sesuatu yang tak      
                      disangka
                   2. sakit berdenyut-denyut,urat tegang macam crammed

gone...foreva..

called my mom this morning..
ask about him..
and then..
gone..
forever..
will miss him forever..
nobody can replace them..

p/s: i need to go to a place where nobody there know me and calm myself...

Saturday, September 29, 2012

lemah

tubuhku melemah.. 
rasa xlarat sangat-sangat macam nak demam..
putih dah xda..
kuharap lanun dpt bertahan..
tolonglah...

p/s: (T.T)

Friday, September 28, 2012

my baby

hurmmm.. hai korang..
sihat x...
sementara tunggu daddy cik aifa buat assignment kat skolah..
nak update blog nie la kejap...
mata pun dah kering dah nie...huk3..

sebenarnya cik aifa sedih sangat..
dari semalam lagi nak balik umah tapi xboleh sebab ada program...
cakap dgn abah nk balik hari ini..
tp kena straight away g k.t dulu melawat adik cik aifa kat mrsm k.t...
sbb esok semua bz xdpt nak g majlis pohon restu dia esok..
Good Luck utk PMR yang akan datang..
so tangguh punya tangguh..
pukul 6 baru sampai umah...

cepat-cepat naik atas rumah..
tgk apek menangis mintak makanan..
syukur Alhamdulillah dia makin baik..
walaupun kurus kering bari baik dr sakit..
sekurang-kurangnya ada lega sikit d hati nie...
dah mula berebut lauk dgn orang lain makan..haha...

tapi bila tgk putih..
rasa sayu...
tido aje manjang..
tp umi cakap dia makan jugak tp sikit je..
dah seminggu dia sakit..
putih ni adik c apek..
beza 6 bulan..

yang paling sedih skali bila tengok lanun..
dah xada lanun yang periang suka lari lari sana sini...
dia tak tido
tapi dok termenung je...
serius menitis terus air mata bila tgk dia..
very messy..
xmacam yang cik aifa tinggal minggu lepas...
senyap je.. 
bila amik je..
tak bermaya langsung..
even nak angkat kepala pun xlarat..
badan dia pun berbau..
biasalah..
even manusia pun sakit bau busuk gak kan...
samela jugak kucing pown kan...
cik aifa terus suap ubat kat dia..
then amik tisu dgn air..
cuci dia punya telinga, hidung n mulut dia yang comot..
pastu cuci dia punya tempat kua berak sebb ada tahi kering...
dia cirit birit.. tp dah ok dah..
lepas tu baru bersih sikit..

b4 kua tdi cik aifa sempat lenyek nasi nk suap untuk putih dgn lanun..
tapi tak sempat pulak..
takpelah.. nanti balik nanti suap kat dia..

Ya Allah.. sembuhkanlah mereka...

p/s : ku tak sanggup kehilangan mereka..

Tuesday, September 25, 2012

Selasa..

hmm.. baru 3 hari dok asrama ni..
rasa nak sangat-sangat balik rumah..
risau sangat-sangat..

dah makan ke mereka..
dah mandi ke mereka..
dah makan ubat ke belum mereka..
dah tidor ke belum mereka..
main apa mereka..
semua-semua lah..
SAPE???
of course my baby la..
bukan anak human ok..haha..
my kucing-kucing tersayang la..

hmm.. siyes rindu kat dorg..
sangat2..



p/s: tetibe rasa sedih pulak.. dunno how to overcome this feeling.. T.T

Monday, September 24, 2012

Cara Pilih Foundation~!!!

ok.. ni cik aifa nak share sket apa yang cik aifa baca banyak-banyak kat internet ni.. and kat sini cik aifa nak share beberapa benda yang maybe ramai kat luar sana tu ingatkan betul.. tapi rupa-rupanya benda tu agak tak tepat sebenarnya..

first sekali... cik aifa nk share tentang cara nak pilih foundation.. ni untuk orang pompuan la kan.. yang laki pun boleh nk buat pengetahuan.. mana tahu nanti nak belikan foundation kat awek ke makwe ke isteri ke bini ke mak ke adik ke atau kawan pompuan, boleh pulak membantu kan.. 

ok.. biasanya korang kalo g guradian ke watson ke atau kedai-kedai yang jual alat make up, biasanya ada tester kat situ kan?? and ramai cik aifa perhatikan kalo nk pilih foundation, mesti korang calit kat belakang tangan.. and tgk benda tu blend ke x dengan kulit belakang tangan korang.. kan kan kan??

sebenarnya cara tu kurang tepat... sebabnya?? cuba korang perhatikan tekstur kulit belakang tangan anda tu.. kalo kamu perasan la kan.. nampak berkotak-kotak macam tanah yang merekah sebab kemarau je.. cuba kamu tengok pulak kulit muka anda kat cermin.. and bandingkan dengan kulit muka anda.. sama ke lain?? lain kan.. kulit muka tekstur dia lagi halus.. sbb kita kan guna pembersih muka la, moisturizer la, krim bagai lagi.. so, xda merekah merekah macam kat kulit belakang tangan.. ok.. itu 1 aspek.. iaitu tekstur kulit..


ok.. aspek kedua ialah warna kulit.. mungkin korang akan kata cik aifa ni close minded atau salah faham kan.. sebabnya ramai yang kata kulit belakang tangan dengan kulit muka mestilah dalam warna yang sama... sebenarnya x.. dulu pun cik aifa macam ni jugak.. tapi lepas buat pemerhatian dengan mata sendiri dan jumpa beberapa pendapat orang lain kat internet ni.. persepsi cik aifa mula berubah.. sebenarnya kulit manusia ni ada beberapa jenis.. ada yang gelap, sederhana gelap, cerah, sederhana cerah, kuning langsat dan sawo matang.. ini antaranya la... ada banyak ag kot..hehe.. ok.. kalo korang perhatikan even kat korang sendiri.. kulit badan anda berlainan anggota adakah sama adakah lain?? ada yang tak sama kan?? yang sama tu bersyukur la sbb perfect sangat2 dah kan.. rata dah tona warna kulit... tapi ramai yang tona warna kulit dia xsama.. ada yang lengan lain, belakang tangan lain, muka lain, betis lain.. ada yang belakang tangan sama dengan kulit muka.. ada yang belakang tangan lebih cerah dari kulit muka.. ada yang kulit muka lebih cerah dari kulit belakang tangan.. ok.. selesai aspek kedua..


ok.. selepas lihat pada kedua-dua aspek ini..sebenarnya tips paling sesuai untuk pilih warna foundation adalah :

1) foundation sama dengan warna kulit. (kulit muka ok..~!!)
1) dengan sapukan sket foundation tester tu dekat rahang anda.. kan kerap kali kita try foundation tu kulit tangan.. xsalah tapi yang ini paling tepat..

Jika warna yang disapukan kelihatan seakan-akan dengan warna asli kulit, nah.. Itulah warna yang paling sesuai untuk anda. Mudah bukan? tahu x mana rahang anda?? kiri atau kanan sisi pipi anda bahagian bawah..bila sentuh rasa tulang dr telinga ke dagu tu..

___________________________________________
lagi panduan atau cara pilih foundation :


1. Kenal pasti jenis kulit. Dry, combination dry, combination oily or oily. 
2. Kenal pasti tona kulit anda.
3. Untuk oily skin, pilih color foundation yang slightly/one tone lighter dari warna kulit asal.
4. Untuk dry skin, pilih color foundation yang paling sama color dengan warna kulit asal.
5. Pilih lebih dari satu warna foundation untuk dicuba untuk membantu pemilihan warna yang paling sesuai.
6. Apply foundation on oily area seperti forehead and nose bridge dahulu, lepas tu baru area lain seperti pipi dagu dan sebagainya.(if muka anda berminyak la..)
7. Apply mengikut downward movement atau mengikut arah bulu roma pada muka untuk hasil yang smooth, cantik dan sekata. Circular motion for better coverage.
8. Lebih bagus apply guna brush instead of jari demi mengekalkan texture of foundation. For better result, of course.. guna sponge pun boleh.. sy guna sponge hari-hari.. rata je.. sangat memuaskan..


__________________________________________
antara foundation atau cover face atau bb cream yang cik aifa tahu berkualiti adalah :
1) naturactor cover face, naturactor foundation, naturactor summer cake (sangat2 mudah blend dgn kulit anda even apply kat belakang tangan anda..)
2) octard cover face, octard foundation (lebih smooth and lembap drp naturactor.. dua2 produk meiko dr jepun..)
3) maybelline liquid foundation..
4) jenama lain ada ag tp xingat pulak.. depend pd taste korg la k..


___________________________________________
ni cik aifa share antara site-site yang sangat berguna untuk rujukan anda dalam bidang penjagaan diri dan make up:
1.http://female.kompas.com/read/2011/02/09/17254171/Tips.Memilih.Foundation.yang.Tepat
2.http://avonparadise.blogspot.com/2010/02/tips-pemakaian-foundation.html
3.http://zoeyzauyah.blogspot.com/
4.http://makeupholicmia.blogspot.com/
5.http://naturactorcollections-zunitaramli.blogspot.com/
6. and banyak agi site yang korang leyh jumpa kat tenet ni haa.... SELAMAT MENCUBA..

p/s: teringat pesanan dr kawan cik aifa mase sekolah dulu.. nama dia Yatul.. dia cakap mcm ni "tak kira dalam keadaan macam mana pun kita, sebagai perempuan mesti sentiasa kena jaga penampilan diri kita..".. so, xkiralah anda cantik ke hodoh ke xpandai mekup ke kurus ke gemuk ke besar ke masuk hutan ke dok laut ke, kena jaga personaliti anda.. =))

Sunday, September 23, 2012

NgIGaU..~!!!

aiseh..
bangun2 je pagi tadi terus bukak laptop sebab nak print assignment english..
pastu boleh pulak xcuci muka lagi..
haha... tgk jam dah kul 7 cepat2 g mandi..
sudah je mandi masuk bilik..
ngadap balik laptop terus..haha..

tetibe...

"aini, aku dengar mg ngigau smalam.. kan aku bangun pagi wat keje.. pastu dgr mg kata cmni.. 'abang.. abang..' "

aiseyh.. malu siot...
abang mana pulak ni aku ngigau...
xpenah penah sebelum ni..
mesej abang-abang pun xdek..
korang xcaye korang cek sendiri hp aku..
lagipun biasa panggilan tu untuk orang couple je..
dah aku ni dah lama xda couple..
hadoilaa...
pelik sakan nie weyhh..
YA Allah.. aku mohon padaMu agar perkara ini takkan berlaku lagi..
malu besar aku ngan roommate aku weyh..
tp nasib baik gak dia gtau aku..
kalo x, sampai kebila aku tak tahu..haha..

tapi siyes lawak and malu siott..ahha..

p/s: nk tido sila basuh kaki weyhh~!!

Friday, September 21, 2012

susah hati..


Ya Allah..
selamatkan dia...
ku sudah mengusahakan yang terbaik...
harap kau berilah peluang untuknya..
sesungguhnya dia masih muda..
dan dia tidak bersalah..

Tuesday, September 18, 2012

Kamus Bahasa Kelantan 2

1) nnurung - macam bapak borek anak rintik.. mengikut perangai..

2) dok - tidak

3) kok - ikut, merujuk kearah sesuatu arah (cth : kok tu = ikut situ)

4) pok - empuk, waras (cth : makanan itu pok doh = makanan itu sudah empuk, dio tu xbrapo pok = dia tu xberapa waras..)

5) nganying - meniru sesuatu perbuatan atau mengejek (lebih kurang macam nganjing la...)

6) ibu - merujuk kepada serangga yang tidak diketahui atau belum pasti identitinya (bukan ibu yang bermaksud mak k..)

7) mok - emak atau ibu

8) seghek - hujan berhenti atau hujan sudah beransur dr lebat ke slow..

9) seghik - serik

10) serek - tarik sesuatu barang dengan keadaan bahan tersebut bergeser dgn permukaan lantai

11) ssoyok - koyak

12) jo-oung - mendung

13) tea - pukul

14) tea - minuman teh

15) mmaghi - almari

16) maghi - datang kemari

17) ddenu - disana

18) sendik - elok, tenang (keadaan) - (cth : keaadaan tak sendik lagi - belum tenang dr masalah

19) kkucha ganyoh - kelam kabut

20) semewet - mimik muka macam nak menangis..

p/s: nk tdo dulu.. sok pg nk bangun buat assignment..~!!

Monday, September 17, 2012

"quote"of love..

when im surfing on google plus.. i found this..


"Never ignore a person that loves you, cares for you, and misses you. Because one day, you might wake up from your sleep and realize that you lost the moon while counting stars"


for me.. its true.. yes.. undoubtedly..
but..how would we know that he is the right person to us..
how can we be certain of how much love he has on us..
because there are some man non-stop trying to acquire love of a woman..
but when he got it, they just throw it away like a rubbish...
with a reason that they dont understand each other..
how easy they think of it..
why not solving the problem..

for me.. love doesnt need to be perfect..
but we try.. try to comfort and understand each other..
solve problem together..
always trying to be on the same page in doing everything..

and i know.. 
i also always failed to do that..
i dont know why but maybe the mistake is mine.. who knows.. rite??



"someday, someone will walk into your life and make you realize why it never worked out with someone else"

i hope so..
i always hope..
though now..
im afraid to accept one more person to fill up my heart..
because im afraid that i will  lose him somewhere in the future..
please Allah..
direct me to the right person..
i know you know the best for me..
Aminn..

p/s: ku takut kecewa lagi..~!! huk3


Kamus Bahasa Kelantan 1

korang korang...
korang tahu tak bahasa kelantan..
ni cik aifa nak share sket kat korang...
just untuk pengetahuan...
dan enrich ilmu korang tentang dialek kelate nie...
maybe segelintir yang mmg orang klate dah tahu bahasa ni
tapi kat sini..
cik aifa nk share jugak perkataan-demi perkataan..
so.. stay tuned k..
cik aifa akan update dialek klate ni secara berperingkat mengikut ingatan atau words yang cross kat mind cik aifa ni..
maksudnya.. based pada pengetahuan cik aifa la..huhu
and percayalah..
ada antaranya yang orang klate sendiri pun xbape tahu..
sebab nya adalah..
bahasa klate nie kadang-kadang ada perbezaan ikut daerah and masyarakat setempat..

1. nnotor = dderug / derak = berjalan-jalan atau merayau sama ada ada tujuan atau tanpa tujuan

2. ttumuh = satu perbuatan nak tersungkur atau terjatuh ke depan di tempat yang tinggi macam tunduk keluar jendela..

3. ttumah = bekerjasama bekerja keras kat tempat kenduri untuk buat segala persiapan yang perlu atau di mana-mana majlis atau bekerja keras buat kerja atau assignment yang perlu dihantar..

4. teajee = mengata yang lebih kepada menuduh seseorang itu membuat kesalahan tersebut..

5. so'oh / sooh / soo oh = biasa kita guna dgn perkataan 'panas' sbg kata penguat.. juga bermakna rimas..

6. ttiok = jjerik = menangis

7. koyok = mengupas, khas untuk mengopek makanan kulit bawang, mangga, salak.. lebih kurang macam mengoyak la...

8. ssoyok = terkoyak, untuk kain atau kertas

9. nnaim = ambik tahu

10. ttahaa = bertahan, seperti menahan tangan pada dinding..

yg ada 'double konsonan' tu mcm 'tt' tu korang kena bace dengan bersabdu sket..
yg ada 'double vokal' tu mcm 'aa' tu baca bagi panjang sket..

p/s : nanti sambung ag kayh..=))

tak tahu nk letak mana..

sebenarnya nk tido dah.. 
tp gedik nk update gak blog yg dah berhari2 tak update..
entry ub pengakap tunggu dulu ya..
belum kumpul gambo..keh3...
assignemnt pun lom siap ni..

kalo korang nak tahu..
cik aifa ni peminat tegar brooch..
especially yang panjangnya dalam 2 3 inci..huhu
jumpa je yg cntik mesti nk beli
and memang beli pown...
ada banyak ni je..
sebenarnya banyak ag
tapi cik aifa bg kat kawan, umie, adik2 pun banyak gak..hehe..
tupun bagi sbb bukan tak sayang
tapi 1 sbb dorg nak
and tak sampai hati pulak kan tak nak bagi
especially adik2...
nak ape je semua cik aifa beli..
setakat termampu la..
supaya dorg gembira.. Aminn..
cik aifa bagi pun dgn amaran..

"jaga elok2.. kalo xnak jangan buang, pulangkan balik or simpan baik2.."

macam tulah berbunyi ayatnya...haha
nak kasi pinjam kat pun kadang2 rasa berat gak hati..
sbb sayang sangat2..
yelah takut hilang..
takpun takut rosak...
maklum pulak brooch ni ada mcm2 design..
kalo design die tu dah xupdate..
xcukupla pulak koleksi cik aifa..haha..
tapi bukanlah maknanya cik aifa ni kedekut..
bg je pinjam kalo kawan ke adik nk pinjam..
cuma ayat dia macam biasala...

"jaga elok2.. jangan rosakkan.. jangan bagi hilang"

so kat bawah enjoy sket gambo brooches cik aifa..

1 tu daun hadiah dr adik cik aifa cik ainun..
2 tu beli kat pasar malam p.p tahun lepas..
3,4,6 tu beli kat munduk mase pose tahun lepas g dgn cik efa n cik shima..
5,8 tu beli kat pasar minggu guntung dkt dgn umah..
9 tu beli kat ne xingat dah tp dah lebih 3 tahun kot.. masih safe and sound ok..
bawah wane biru tu brooch besaq hadiah dr auntie cik aifa.. i like sbb besar 1, glam 1..haha.. nk pakai pun takut sbb takut rosak.. ngeh3...
hujung skali tu antara brooch paling mahal cik aifa beli.. bentuk daun besar sgt..

kotak atas tu 1-6 dari kiri beli semalam...
kotak atas 7 tu umie hadiahkan beli dr jiran 3 4 selang umah... like sgt2..
kotak bawah 1-3 dari kiri beli tadi kat pasar malam kg raja..
kotak bawah 4-6 tu brooch raya..
kotak bawah 7 tu brooch beli minggu akhir pose kat uptown jerteh dgn cik syimah pas buke pose umah mama zaini..

ni rak baru beli malam tadi dkt econjaya pasir puteh..
yelah sbb xda tempat nk letak brg2 skincare kecik2 ni..ngeh2..
seb baik jumpa... terus den beli..
melopes rm10.90..haha

rak second : blusher, eye liner, brow liner, lip liner, lip ice, minyak wangi, mascara, sikat, ubat titik lens, ketam rambut and sepit bulu mata

rak ketiga : tisu muka, sponge, cotton bud, naturactor (loose powder, cf 140, 161 dan 171, make up base), natural 99 (krim siang asas kunyit, krim malam asas temulawak)..
bukan pakai semua pown..
kadang2 ja time ada majlis k...

rak first : deodoran garnier, make up remover maybelline, losyen jonhson baby ada 2, bedak talkum enchanteur, toner nona sutera, minyak TYT (syg minyak ni berkesan halau pacat..haha)..

ni satu kotak besar kotak kertas A4 buat simpan semua selendang and tudung bawal..
buat makluman korang cik aifa tak pakai k tudung sauk...huhu.. tak minat...
just slendang and tudung bawal..
tudung bawal tu pulak mesti ada berlian tepi kalo bolehla sbb cik aifa body besar..
ada benda tu nanti sbg pemberat tak nak bagi tudung terselak..haha..
entah bila pakai semua tp yang nyata ada berhelai2 dan harga pun leyh tahan...
hilang ni nangis tak berlagulah aku...huhuhuuuuuu

amacam korang??
setelah sedikit sebanyak cik aifa terangkan..huhu..
macam buat sesi penerangan plak..
kalo korang nak tahu..
kat gambar tu semua..
adalah barang2 yang cik aifa sayang sangat2...
orang nk pinjam boleh tp xleyh sewenang2nya merosakkan atau menghilangkan...
payah kot nk cri yang sama macam itu..ngeh2...
kita kalo nk berhabes..
jangan sekali gus..
ansur2.. berjimat2..
barulah lama2 menjadi bukit..
and tolonglah please SILA CEREWET dalam hal penjagaan barang-barang anda..
sbb??
barulah tahan lama, dan berbaloi..
cerewet jaga benda personal care macam ini xpe..
jangan cerewet sangat perangai tu..
sbb zaman skang ni ramai yg cerewet keje sendiri..
tp bila dia buat keje orang dia boleh pulak wak lara wak dokkk je kalo bahase kelate..
haaa.. kea tubik doh tuu...

k k.. dah banyak melencong dah nie..
jom weyh g pantai esok..
rehatkan fikiran..haha.. (walaupun esemen byk xbuat ag)

p/s: nk tido dah.. b4 tu pakai mask..hehe.. dah seminggu setengah xpakai sbb ub nye pasal la nieyh... GOOD NITE...=))

Monday, September 10, 2012

SUNGKAI

beberapa hari lepas,
kelas cik aifa dah buat lawatan biodiversiti di sungkai, perak..
tempat yang kami tuju adalah pusat konservasi hidupan liar sungkai..
kat sana ada rusa, seladang dan 6 spesies burung kuang antaranya enggang
yang mcm ada kat serawak tu..
so.. malas nk cite banyak2...
enjoy the pic k..

hari pertama

testing camera mase baru bertolak


rehat sebentar di hentian hulu perak..(yeke??xingat da)


gambar di snap semasa berjalan dicelahan bas

homestay kami~~!! chantekk


hari kedua






burung enggang betul ni tau.....
cian dia kehilangan pasangan seumur hidupnya...

dgn ratu cantik kelas kami, cik aida.. comelkan dia..=))

burung ni burung kuang..

enggang yang baik...

sesi refleksi

a moment in the forest.. penat kaw...haha




barbeku di malam hari.. syedap weyhhh...

like this pic.. looks matured..
(im old..)


hari ketiga
suka sgt tgk gmbr nie.. pandai gak aku snap pic..haha.. but really.. look lively..

dekat kolam air panas sg.klah..
chantek sgt tempat dia..





otw balik singgah di cni = Ipoh...


pemandangan indah Tasik Banding

Sunday, September 09, 2012

bad luck or test??

when i got home last week on wednesday..
all i got is just that my cat is lost..
cant be found anywhere...
i love him so so much..
and now im typing this post with tears..
man couldn't make me cry..
neither human can make me cry..
but cat...
i cant hold myself into it..
i miss him so so much...
it is just a matter if time that i'll crash the person responsible to this lost..
if im certain of that.. yes.. i'll do it..

_________________________________
last month in the big...
i drop down to the floor because the chair i sat is broke..

last 2 weeks
when i got home
my mom told me that 2 from 3 of my rabbits died mysteriously..

and the other one died tomorrow morning..

last week on monday..
my beloved cat lost... unfound..

last thursday...
the cupboard fell on me..
thank God that its door is open and i slided into it...
__________________________________

is it bad luck or a test???

p/s: assignment.. still untouch..~!!!


Tuesday, September 04, 2012

bee


do u know what is that??
that is a bee...
and now im suffering because of it had stung me in the face below my cheek beside the chin...

Raya IPG



well.. salam Aidilfitri to all though raya had past for weeks..hehe
yesterday morning,
my ipg hosted a celebration for raya in campus..
loads of food, songs and venue included.. 
so, just enjoy the pic k..


with nisa

with yana, and fatin

with my rommate cik jacob

the meal was awesome

my gang
aifa, g, nisa, as and fara

with umie


with as

with g


with nazmi
dont like so much sit beside him cause i look bigger and he is just so thin..

with hazwan

Search This Blog