Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Saturday, August 11, 2012

tips make-up

cik aifa skang ni nk dekat2 raya ni tetiba excited pulak belajar cara nk  mekup..
cuma nk apply tu..
separuh separuh jela.. sebabnya..
cik aifa xde bendalah2 mcm blusher and eye shadow n eye liner..
belum memerlukan lagi kot..
maskara pun pakai jarang2..
xpandai pakai sebenarnya..
dah puas apply tp krg jadi..huhu..
kelas cik aifa ada yg pandai makeup.. iaitu cik sarah..
hehe.. xberpeluang lagi nk belajar cara mekup dr cik sarah...

okeh.. setelah berjalan2 dalam internet ni, cik aifa nk share2 sketla apa yang cik aifa jumpa untuk cara2 makeup nie...

okeh.. untuk make up tahan lama..
boleh baca kat sini..
dkt blog zoeyzauyah... (klik sini)

and untuk solekan ringkas..
boleh baca dkt blog teratak desa ni.. (klik sini)

cik aifa nk petik sket apa yang menarik bg cik aifaa k..

1) “Wanita yang mempunyai kulit berminyak lebih sesuai mengenakan bedak jenis debu, kulit kering pula digalakkan menggunakan bedak padat manakala mereka yang berkulit kombinasi, gunakan alat solek berasaskan air,” katanya.

dan hal ini memang terbukti terjadi pd cik aifa..
oleh sebab cik aifa kulit ni berminyak,
cik aifa pakai bedak loose powder atau silkjy lucent powder naturactor..
bedak debu...
harga dia masa beli ari tu 76 termasuk postage..
terjumpa tempat mahal.. tp xpelah.. hasinya bagus..
tp if sape nk beli boleh beli dgn naturactor collections, rm41 je..
ori pulak tu dr jepun...
kalo pakai loose powder jenis lain pun bole...
jangan risau..
tp mmg kalo nk banding dgn bedak compact powder,
bedak ni agak susah nk dibawa kemana-mana dan risau jugak terbazir bila bukak and debu dua tu terbang merewang ntah kemana...
so, kena cermat dan agak cerewet la kalo nk pakai loose powder k...

ni hasilnya setelah hampir sebulan cik aifa pakai produk facial care natural 99, toner nona sutera and cf n loose powder naturactor..

kalau korang nak tahu, cik aifa ada masalah kulit berjerawat, berminyak, berparut yang tak la kuat sangat kot dan tona tidak sekata dan siap berbelang lagi...

sebelum pakai... close up

sebelum jugak.. ni awal julai 2012..

selepas : 8 ogos.. ni lepas berjam2 pakai2.. mmg dah berpeluh2 dan raup muka banyak kali dah sbb berpeluh punya pasal.. tp still ok ag kot..hehe

7 ogos.. lepas solat maghrib, touch up loose powder je lepas sepetang berjalan2 shopping dkt kota bharu... 

hasilnya skang : muka dah xnaik jerawat..
dah kurang berminyak even dok tengah panas sekalipun..
yang berbelang2 pun dah makin hilang..
back to years ago mase zaman skola..hehe..

yg tggl skang nie, nak wat cmana a dgn lengan ni berbelang sakan kes pakai baju lengan pendek n then berjemur tengah panas.. adoyai..
ni la salah satu penyebab orang kata aku tempek bedak pasai muka xsama cerah dgn belakang tangan..
padahal yang itu burn berbelang dorg xtengok..
tension gak la bila pikir2.. adoii....

p/s : maaflor kalo ada yg kata tetibe muka aku putih sgt mcm terpakai lebih bedak, masalahnya aku pakai sket jew.. sbb 1 lagi berjimat guna bedak tkut habis cepat..haha.. lgpun, xkan xnk pakai bedak langsung kot..  yg kata bila malam je flawless bila malam je flawless, maafla kalo semak kat mata korang.. bgi aku biasa je.. dah kau tak penah tgk.. mentang2 selama ni aku mengabaikan diri sendiri..

p/s buat diri : jaga kesihatan, peribadi dan kecantikan diri sendiri.. sampai bila nak jadi selekeh sampai bila melaram skali dua orang ejek2 cakap tempek bedak.. adoii... apa nak jadi..

se ag, aku pun pelik nape setiap perubahan yang berlaku pd diri aku mcm diperhatikan orang, even buat slight changes pun orang perasan.. mati kutu den ni haa....~!! pdahal orang lain berubah lagi banyak, melaram lagi habis xde plak dorg tegur..ish3..

No comments:

Search This Blog