Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Monday, August 06, 2012

kosmetik saya 2

hai sume..
ari tu cik aifa ada cite tentang alat kosmetik and facial care ape cik aifa guna kan...
k.. post yang ni cik aifa nk tambah lagi..hehe...

ni cover face naturactor 171..
khas untuk kulit yang ada banyak parut jerawat dan kulit muka tona xsekata..
tp cik aifa belom try lagi guna.. 
sbb belom sampai ag yg nie..
kebetulan ada promosi dkt naturactor collections (blog, fb), so, cik aifa cepat2 beli..
hahaha...
ni apply before pakai cover face tone wana kulit muka kita atau pun before kita pakai foundation...
tentang naturactor collections tu..
dia adalah salah seorang penjual barangan naturactor yang diambil dan dibeli sendiri dr jepun..
so, barang dia mmg orila dan harga dia pun berpatutan...


ni pulak make up base naturactor... 
kena apply after guna facial care produk and before concealer if ada concealer atau before foundation atau bedak..
tujuan dia nak bagi make up tahan lebih lama je..hehe..
pun belom sampai lagi....
nk guna everyday tu xkisah la kan..
tp kalo ada dinner yang kadang-kadang je ada, mesti nak nampak cantikkan..haha..
(even cik aifa sendiri xpandai nk makeup2 bershadow2 berblusher nie.. jd ini je la jalannya..)


untuk lips pulak.. cik aifa guna lip ice je..
sbbnya dah penah banyak kali gakla cik aifa try guna gincu atau lip bam biasa..
tp nnt bibir cik aifa jadi kering, kehitaman, dan menggelupas..
so, yang ini je yang ok..
tu pasal hari-hari kalo korang tgk cik aifa nampak pucat je..
sbb ini lip ice xda warna..
tp xpela.. sbb pakai ni, bibir tak kering and xbermasalah..
dah berkurun kot pakai ini..
cik aifa pakai yang lemon punya sbb dia nya bau n rasa lebih segar gitu..




ni sejenis lagi lip ice..
cik aifa guna yang kanan skali..
yang fragrance free punya..
dia wane putih tp bila kena bibir kita, automatic akan berubah warna kepada warna bibir kita...
kadang-kadang je pakai ini..
ni pun bole pakai sbb dia nya bahan adalah mentholatum..
berangin.. best...

sebenarnya kan...
cik aifa ada gak perancangan nak guna semua produk naturactor nie.. 
tapi sekarang tak bolehla...
kena tunggu elaun kua sem depan la pulak..hahaha
walaupun produknya agak mahal..
tapi membuahkan hasil...
bagi cik aifa ok la kan..
berbaloi sbb guna pun berbulan bulan nk dekat setahun baru habis..
so, ekonomi beb...
lagipun, cik aifa teruja sikit dgn produk jepun ni...
terbaekkk...
tp buat masa ini cik aifa guna cf and silky lucent powder dia je...hehe

untuk tengok list produk naturactor, 
ni cik aifa sertakan die nya link k..
klik je link tulisan besar kat bawah tu..
mana tahu korang berminat..hehe..


setelah membuat pengiraan :
semua skali kos untuk produk skincare and kosmetik sy untuk tempoh masa setahun adalah lebih kurang rm400.00... 
tak termasuk bahagian minyak rambut, losyen, shower cream, shampoo and perfume... ish3....


tapi xpe.. sbb cik aifa xni sangat pasal benda2 ini ni..
maksudnya xberhabis banyak la bahagian yang ni...

sbb losyen pun jarang pakai..
perfume pun jarang sangat...
perfume kena pakai sket2 je..
yang bau xsangat plak tu..
sebabnya cik aifa alahan benda2 yang bau wangi nie...
nnt jadi bersin manjang, selesema and batuk...
nasib baik ada cik syimah, cik aifa beli perfume dr dia,
walaupun harganya murah aja rm7 sebotol,
tp disebablan baunya xsangat,
so, sangat suka....

shower cream pulak cik aifa guna yang goats milk sbb baunya yang refreshing..
tak wangi tp segar la...
pelikkan..
ada jugak orang mcm cik aifa ni..
yelah, sbb xleyh hidu bau wangi nanti sakit pulak...
orang lain kalo boleh semua nak wangi..
kan kan kan....

deodoran pun cik aifa xpakai..
maafla kalo sape2 bau ketiak mase dok tepi cik aifa...haha
tp memang cik aifa jarang berpeluh pom..
pemalas kan dah asyik tido aje dalam bilik..
sbbnya xpakai sbb dah mcm2 produk try tapi xmemuaskan..

same jugak pasal kosmetik and facial care tu..
macam-macam dah cik aifa try..
produk yang senang kita nak cari dekat kedai and pasaraya..
contohnya macam
fair & lovely, safi balqis, syahirah, syurah, olay, eversoft, mustika ratu, and macam-macam lagi..
kurang berhasil..
safi balqis perfect 10 tu pulak mmg la menjadi untuk cerah tp untuk masalah kulit jerawat and minyak, mmg kurang la hasilnya..


cik aifa rasa sekian ini jela review dr cik aifa...
yela sbb nanti korang ngata cik aifa ngada-ngada pulak dok crita itu ini
sedangkan orang lain pakai gak...
kulit orang lain pun lagi cantik..
haha...
saja nak share..

p/s : mula menjahit manik.. + selesema...

No comments:

Search This Blog