Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Friday, February 10, 2012

problemo

hmm... dah lame kan cik aifa xupdate blog nie...
kalo rumah la kan, dah berhabuk berinci-inci dah...haha..
bukan apa.. dah banyak kali nk buat new post..
lepas tu dok bukak2 benda lain..
pastu terus tak hengat...haha..

aish.. sebut pasal xhengat nie...
ssemenjak dua menjak nie la kan..
sifat lupa cik aifa makin menjadi-jadi..
xtaula kenapa...
contohnya mcm sambung suis seterika tp tak on..
masuk bilik xbukak kipas pasal xingat...
mcm-mcm lagila...

kayh.. kita cakap berkaitan dengan tajuk entry ni pulak k...
PROBLEMO..
sape la dalam dunia nie xpernah bermasalah...
dengan dunia yang makin maju ni..
masalah duit makin bertambah-tambah peratusannya..
yelah..
gaji baru umum nk naik, belum naik lagi, harga barang dah naik 2 3 kali..
pe kejadah betul..haha
menyusahkan rakyat...
orang kalau nk naikkan gaji,
senyap-senyap dah r...
yang dah kaya raya tu diam-diam k..
ni banyak libatkan government servant la kan..

okeh...
masalah lain pulak..
masalah pengurusan diri..
pengurusan duit..
pengurusan sosial (kawan-kawan)
pengurusan bisnes
pengurusan emosi
dan mcm-mcm lagi..

kayh.. bagi yang masalah emosi tu...
ego tinggi ke ape ke...
pandai-pandaila korang settle sendiri perasaan korang tu..
jangan bagi masuk tanjung rambutan sudah...
tp kan.. lawa kot tempat tu...cantik..

yang masalah duit pulak..
cube-cube la cari jalan buat bisnes kecik-kecik pun xpe dah..
lame-lame makin berkembang la kan..
cuma jangan putus asa... jangan malas...
pengurusan keluar masuk pun kena rancang betul-betul..
beli pun apa yang patut je..
kalau yg mahal siket tu biarla yang betul-betul diperlukan...
xpayahla nak enjoy-enjoy..
bila senang nanti enjoyla sket2 tp jangan lupa pulak ucap Alhamdulillah...

yang masalah belajar pulak...
otak manusia nie sama je kan..
cuma tahap kecerdasan akal tu berbeza...
so, bagi yang lambat pick-up sket tu, kenala rajin study..
study kena hard la... xpayah gedik nak study smart..
sebab kalo study smart ni sesuai untuk orang yang cepat pick-up je..
sebab dia dah mudah paham...
kalo rasa baca nota-nota tu xberapa nak masuk,
cubala baca sambil dengar ayat Al-Quran dalam laptop ke kaset ke pe ke..
insyaAllah jadi tenang sket, mudah masuk ilmu dan kefahaman..
pastu kenal pasti diri tu dulu..
kalau jenis study sorg, pastikan study tu biarlah guna banyak sumber..
yela.. peratus untuk dapat ilmu sesat tu tinggi sket banding dengan yang study kumpulan..
ni sebab sorang kan.. kalau tak rujuk banyak sumber, takut terujuk sumber yang salah..
diri-sendiri jugak yang tanggung nanti kan...

tp kan..
antara semua...
tak kira apa-apa pun yang kita hadapi..
pastikan dulu kita kenal diri kita...
yelah...
memang ada orang kata kadang-kadang ada orang lain yang lebih kenal diri kita dari kita..
tp di bahagian lain kita jugak lebih kenal diri kita lebih dari orang lain..
so, kenal pasti kelemahan diri kita dulu..
pastu cuba selesaikan dulu..
baiki yang mana patut..
kalau perlu, rujukla penasihat..
iaitu orang yang anda rasa layak untuk bantu baiki diri anda..

p/s : 1st of all, nak ke tak nak, itulah pilihan kita... 

No comments:

Search This Blog