Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Sunday, July 10, 2011

Al-Fatihah untuknya..

pada detik 11.00 pagi jumaat, 08 julai 2011..
datuk cik aifa telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di dunia ini..

'Dari Dia kita datang, Kepada Dia kita kembali..'

rasa sayu terasa di hati..
namun..
cik aifa cepat2 ingatkan diri..

'Yang pergi tetap akan pergi.. Tak akan kembali lagi..'

-gambar ihsan cik google-

''Innalillah...''

hanya itu yang terlintas di benakku..

lama juga ku termangu sendirian..
_____________________________

masa abah cik aifa col, cik aifa ada kat kuantan..
kebetulan weekend kan..
so, cik aifa jalan-jalan ke sana..
abah kata 'xpayah balikla..xpe..'
tapi bila pikir-pikir balik..
'tak mengapalah cik aifa xsempat tatap atuk buat kali terakhir.. at least.. cik aifa balik.. '
(nasib baik juga cik aifa balik minggu lepas jaga atuk kat uma and tunggu die kat hospital)
terima kasih buah hati cik Aifa..
dia jugak yang berkeras suruh cik aifa balik..
dia belikan tiket untuk cik aifa...
sbb dia xboleh nk tggalkan keje die..
So, dari Kuantan ke Kota Bharu..
pukul 3 ptg cik aifa betolak..
sampai kul 9.30 malam lepas tahlil..
semua ada kat kg except makcik cik aifa yg otw dr Jb..
_____________________________

malam td ada tahlil..
sayu jugak rasa..

sepupu cik aifa, kakak sumaiyyah kata 'ala.. dah xbestlaa atuk xada..'
tersentuh juga hati bila dengar dia kata mcm tue..
tapi.. kena tabahkan hati kan..

mase cik aifa bangun pagi semalam..
jelas terasa sunyinya pagi tanpa atuk...
biasanya..
kalau cik aifa tidur umah atuk...
setiap pagi mesti cik aifa tersedar diiringi alunan kalimah Al-Quran atuk baca..
syahdunya terasa masa tue..
atuk memang rajin bangun solat malam..
dan kemudian mengaji sampai lepas subuh...
bila ingat umi cik aifa kata..
'atuk meninggal..nampak tenang.. Alhamdulillah.. hari Jumaat.. berkat.. lepas seksa kubur..'
terfikir sesuatu 'adakah aku nanti akan lepas seksa kubur?? cukup ke amalan aku??'

cik aifa xpernah lupa..
setiap kali bunyi azan..
mesti atuk tanya setiap cucunya yang ada 'dah solat ke belum? xbaik tangguh2 solat..'
bila bulan puasa, atuk cakap 'kita puasa nie bukan setakat puasa lapar.. tp pendengaran, mata pun kena puasa jugak..semua2la..'
atuk selalu pesan 'bacalah al-Quran selalu.. jangan tinggal solat..'
macam-macam lagila..
banyak kenangan yang ada..
dan masih terngiang-ngiang suara dia di telinga cik aifa..
___________________________

ape-ape pun..
kita xboleh menangisi pemergian orang yang kita sayang..
kita kena lepaskan dia dengan rela..
sebab.. 
semua dah ditetapkan..
apa yang baik kita jadikan pedoman..
______________________________

Al-Fatihah untuknya..



semoga dia tenang bersemadi di sana...
_____________________________

p/s: buat renungan tekan (link)

3 comments:

ainun athirah A@ said...

bkn mk cik je xdew taw..
adew lg yg xdew laa

ainun athirah A@ said...

bkn mk cik je xdew taw..
adew lg yg xdew laa..

CiK AiFa.. said...

homla2... mg , zati xdop gok

Search This Blog