Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Sunday, July 31, 2011

1st time pandu keta


nak dikatakan cite..
nie 1st time cik aifa pandu keta sendiri..
budak baru belajar kan..
walaupun dah tua..
tp hal nieyh budak lagi taw..hak3

naik keta...
pandu...
sume ok lah..

satu je slack...

adoooiiii.....





1 jeee....









apadia??








mase cik aifa nk tukar gear, cik aifa lupa gear berapa cik aifa tengah guna..
hak3... syok sgt bawak kot..

bayangkanla...

1st time bawak keta



aku dah naik 60km/j dah..


hahahaah

p/s: I'm lovin it..~!!!!!

Friday, July 29, 2011

..........

i cant say anything..

just i know...


very much...

p/s: i wish i can be there night and days.. (forget it..daydreaming..) (T.T)

Monday, July 25, 2011

BIG KE-2 d PBB

xmahu bercerita panjang...

2PISMPSC
my classmate
~im in the middle~


p/s: sgt bez skali....
p/s 2: selanjutnya tekan link (klik sini)

Friday, July 22, 2011

AKU PERINDU...!!

aku perindu...
dan sesungguhnya aku merindu..
dan akulah sang perindu..
dan aku tak tahu..
sampai bila kan aku berhenti merindu...

akuy berdiri di pesisir jalanan..
aku perhati...
aku renung...
macam-macam kelibat manusia aku kenali..
namun...
tetap tiada yang kurindu...

mengapa harus ku merindu...
dan sukarnya mahu membuang rasa rindu..
apakah rindu??
kenapa mesti merindu..
sedangkan kerinduan ini hanyalah satu penyeksaan jiwa..
bila kan batin berhenti tersiksa..
hanya kerna rindu..
yang entah bila akan terubat...

kususun-susun rindu ini..
biar ia menjadi satu..
namun terkadang aku tersalah...
dan luka pun berdarah...
kenapa harus merindu...??
aku BUNTU..!!


Tuesday, July 19, 2011

Lelaki PERASAN / LAGAK yang patut anda JAUHI..~!!!!

{sila klik gmbar utk lebih gambar}

adakah anda rasa muka anda seperti ini???
"SILA CERMIN DIRI bg siapa yang mengaku"

atau pun tough dan macho mcm nie

{sila klik gambar untuk lebih gambar}
Pengelasan lelaki yang PERASAN:

1. dia kata ramai perempuan suka dia..padahal 1 perempuan pun xpandang dia..
2. dia kata anda nie xcantik, gedik dan mcm2 lagi padahal anda ramai peminat.. (dia ada ke??-PERASAN adala kott!!)
3. bila kamu 'ter' SENYUM semasa 'ter' pandang nya, dia kata anda MINAT/syok kat dia..
4. nampak sangat buat riak muka n body language konon xsuka perangai kamu/kamu, padahal kamu xpandang pun dia..
5. dia COVER MACHO semasa berjalan dengan kamu dengan harapan orang akan memandangnya / pompuan lain pandang padanya..
6. dia memberi anda titipan kononnya dia sukakan anda padahal bukan anda je yang dia kirim titipan tuh~!! konon LUAHAN perasaan namun copy paste ayat sama maksud jerr....~!!! (ingat anda ni patung ke..?? anda xde perasaan..!!)
7. dia mengutuk perempuan konon perempuan tu perangai busuk xpadan xlawa, tapi diri sendiri punya busuk xhidu plak xpadan diri tu tak kacak..
8. dia 'perasan' yang anda buat derk kat dia sbb dia xlayan anda, konon anda nie kecewala yang dia xbg perhatian pd anda..
9. bila dia kena g infront xkira dalam majlis ke waktu ape2 pun, pertambahan BODY LANGUAGE yang amat darinya kononnya untuk mendapatkan perhatian tp MENJELIKKAN mata anda..
10. dia membuat sesuatu kononnya untuk gembirakan hati anda padahal dalam hati anda Allah je yang tahu betapa MELUAT nya anda tengok aksi2 dan lagaknya yang mcm BABOON tuh..~!!
11. BAJET alim beramal 24 jam siap tegur2 anda punya amal lg padahal dia tu xkira tempat suka 'TER' gesel2 / sentuh2 / dekat2  dengan perempuan..
12. perasan KESALAHAN diri dan kononnya mahu mintak maaf, padahal hanya mahu no.hp buat start tugas2 meng'TACKLE' perempuan dan tunjuk KEBAIKAN diri..
13. bagi ayat bunga-bunga kat anda, konon tunjuk baik and caring padahal anda nie bukan main BERBULU je dgn lagak MALU-MALU RIMAU dia tuh..
14. jenis yang XPERASAN yang orang perasan yang dia tuh PERASAN..~~!!! (cuma anda xckp jer tkut die SEDAR DIRI pulak..~!!)


hah!!! mcm tuelah gamaknya..
sape rasa dia mcm tuh, jd tolongla toloooonglaaa SEDARKAN diri anda..

kita nie nak hidup kalo setakat nak memperasankan diri anda je,
nak tarik perhatian orang dengan kehadiran anda je,
nak gila glamor anda je...

p dok dalam HUTAN sorang2 anda lah.. 
(kawan dgn baboon n cimpanzi yg sama spesies dgn anda tu!!! barulah layak..)

Akhir kata,
saja je aku nak melepaskan BOSAN nie..
(sebenarnya tengah risau kan seseorang n dalam masa sama nk je NGAP orang~!!)

p/s 1: MALU-MALU RIMAU: nampak malu2, tp ada mangsa kat depan je terus NGAP..~!!

p/s 2: ada sape2 nak tambah lagi, sila tinggal komen anda di post ini (klik jari-jemari telah menari)

Monday, July 18, 2011

Apabila lelaki tidak menjaga pandangan

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Pertamanya saya memohon maaf atas tulisan ini bukan mahu menjatuhkan sesiapa bukan pula mahu semata2 membela wanita..
bacalah dengan hati yang terbuka...
ia sekadar perkongsian diri saya, hasil pemerhatian dan pengalaman peribadi.

Posted ImageTengok ni, lukisan pun cantik tau, kalau wanita betul, lagi cantikkan?
" subhanallah, indahnya ciptaan Allah ini"
aish, punyalah bnyak lagi ciptaan Allah yg cantik2, perempuan juga yg dipujinya?

Apabila lelaki tak jaga mata..
memanglah..alasan paling tak sedap dengar yg lelaki bagi
"standardlah tu, kiteorg kan lelaki,"
"normallah tu, huda, klu tak nnti org ingat kami gay pulak.... aish.. :D."
"klu tak suka, something wrong somewhere."
" dah diaorg tunjuk, kita tengok jelah"
"free show sapa tak nak?"
"tengok je, bukan buat apa.."
"tengok je, tak luak la."
"tengok je, tak sentuh pun.."
"tengok je, tengok je, tengok je." 
astaghfirullahalazim.ayat yang memang la sgt mengerunkan saya,
seorg perempuan..

ya Allah!
apa je yang ditengok tu? 
kalau AL QURAN tu, jgn kata baca, tengok dah dapat pahala,
aurat dan aset perempuan ni, jangan kata pegang, sentuh,
usik dan lain2 yang tak snggup sebut disini,
TENGOK sahaja dah dapat DOSA.
ulang tulis DOSA!
TENGOK = DOSA!
percuma2, tak buat apa, sekadar TENGOK JE dah dapat dosa.
senang je. seronok ke kumpul dosa mata?

mengucap panjang saya, dan tergeleng2 lah kepala mendengar dan menulis ayat2 nie.
beruntunglah telinga2 yg xpernah mndengarnya dan
Amat beruntunglah bibir2 yang tak pernah menyebutnya dan
berbahgialah hati2 yang tak pernah terlintas benda2 sperti ini...

Apabila lelaki tak jaga mata, pukul rata, tengok semua benda.
siapa kata, perintah menundukkan pndgan hnya utk perempuan?
ayat AL QURAN
“ Katakanlah kepada orang-orang mukmin (lelaki) agar mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kemaluan mereka. Demikian adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepadawanita mukminah agar mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kemaluan mereka”( Surah An-Nur : ayat 30,31)
Hadith yang diriwayatkan di dalam musnad Ahmad Ibn Hambal bahawa, daripada Jarir bin Abdullah radhiallahu’anhu berkata : Aku bertanya kepada Rasulullah SAW tentang pandangan secara tidak sengaja, maka baginda menyuruhku memalingkan pandanganku.”
Dalam hadith yang lain, baginda SAW diriwayatkan bersabda kepada Saidina Ali k.w.: “Wahai ‘Ali, janganlah kamu ikuti pandangan pertama dengan pandangan kedua, sesungguhnya bagi kamu yang pertama tetapi tidak yang 
kedua.”


p/s: jangan kerana perangai kita yang kurang menyenangkan, orang akan pandang rendah pada kredibiliti diri kita walaupun kita sentiasa beramal soleh tetapi hanya dianggap sebagai penutup pandangan..

Friday, July 15, 2011

AKRONIM diri anda..

A - Allah sentiasa memberikan yang terbaik buatku
B - Baik atau buruk sesuatu itu pasti ada hikmahnya
C - Carilah kebahagiaan hakiki sebelum mati menjemput diri
D - Dunia ini ujian sementara untuk semua
E - Elakkanlah diriku dari kekufuran dan kelalaian
F - Falah(kejayaan) pasti milikku
G - Gagal bukan penghujung buat diriku
H - Hatiku bersih dari dengki dan maksiat
I - Ikhlaslah aku dalam berbuat sesuatu
J - Jalan yang ku pilih ialah jalan yang benar
K - Kerana ALLAH aku hidup dan berjaya
L - Laluan berliku sekalipun akan ku tempuhi
M - Mati itu pasti dan aku tidak takut akannya
N - Nekad aku dalam berbuat sesuatu yang benar
O - Orang yang berilmu dan bertakwa itu kawanku
P - Pandanglah aku kerana kebaikan bukan kerana keburukan
Q - Quran peganganku sepanjang hayat
R - Rapatkanlah diriku dengan tuhanku
S - Sesalnya diriku jikalau aku lalai
T - Tak mungkin aku kalah
U - Untungnya menjadi diriku sendiri
V - Vaksin segala kesusahan ialah sabar
W - Walaupun aku kecil, aku boleh berjaya
Y - Yang memilih untuk berjaya atau gagal ialah aku
Z - Zahirku sentiasa hebat dan bagus

____________________________________________

sekadar perkongsian..
cuba anda susunkan mengikut susunan nama penuh anda..
dan kemudian baca kayh...

p/s: selamat malam...=)

orang minyak - mitos / lagenda / realiti??


haa... penah tgk cite kat atas tu??
xkanlka xpenah tgk kan..

actually...

hurmm.. benda ni betul ke x??? (garu kepala..)

setelah explore..
den terjumpa sket information pasal benda nie..
_______________________________________________________

"Orang minyak merujuk kepada seseorang yang menuntut ilmu batin bagi tujuan menceroboh masuk ke dalam rumah mangsa bagi tujuan mencuri/membuat onar.
Salah satu cerita mengatakan orang minyak ini telah tersalah menuntut, menyebabkan dia menjadi hitam dan hanya akan pulih selepas memperkosa 40 orang gadis. Mangsa akan menjadi terpukau dan ditanda dengan dipangkah pada mukanya selepas dinodai.[1]
Kisah orang minyak ini amat popular sehinggakan ia dijadikan sebuah filem pada tahun 1958. Filem Orang Minyak ini diterbitkan oleh Malay Film Productions Ltd dan diarahkan oleh P. Ramlee.[2]"

_________________________________________________

saje je sebenarnya..
sebagai mengisi kebosanan..haha...

p/s: hope semua orang selamat.. Aminn..

Wednesday, July 13, 2011

lelaki ke mcm nie???

kalau perempuan..
pemakaian tu bukanlah cam laki..
tp adala gak stuff lelaki yang dia guna..
lelaki ke macam tu?? (smbil garu2 kepala xgtl..)

okeh..
antara stuff laki yg diguna...
macam...


kecik sket... dr purse pompuan yg payah gile nk bawak tuh..!!

haaa.... mcm tu leyh jd laki ke??hahaha

tp kan..
betul gak kata-kata my roommate.. 

Berikut perbualan kami:
my.R : cobela jd ladies sket.. 
me    : hah?? bukan da habis feminin da ke aku???
my.R: pakai spender laki.. wallet laki.. nnt kang takut bila dah kawin, ada laki, laki tgk ada spender laki dalam baju bini, mau gawat kalo dia ingatkan bini dia ni ada laki lain.. padahal bini dia ni jenis pakai spender laki...
me   : Erk...!!!!

so..
haaa.. mcm tue la...
lawak gak rase...

so..??? 
pendapat korang cmane.. (sila komen..)

________________________________

kisah sebaliknya:
aku suka rembat seluar ayah aku yang dia baru beli..hahaha...
asalkan ada spender yg nak dipakai sudah..
bukan semua spender aku spender laki pown..
satu dua je...hahaha..
dah nk wat cmane..
ayah aku sendiri beli spender kat mak aku pun spender laki gak..hahaha

pasal purse pulak..
aku lagi suka guna wallet dr purse sbb
wallet senang nk letak dalam poket...
xpayah bawak handbag...(leceh tauuu...)
and trauma duit aku kena curi zaman aku start skola kat kl dulu mase f4...
ada dlm rm800, result pmr, ic, kad bank dan sewaktu dengannya hilang kena curi..
ntah mase bila hilang ntah...
so, sejak tuh aku pakai wallet laki...
SALAH aku ke?? (haha... padahal mmg kasar xcam pompuan pown..)
___________________________________

and..

TAMBAHAN...

aku nie dak kg...
bukan nak kata aku KUNO ke ape..
cuma tahap aku explore alam nie lebih sket kot..kah3...

macam..

memancing.. (dgn adik2 teman ayah malam2 kat pantai.. bez woo..)
meresap dalam sawah padi.. (tangguk ikan dgn adik2..)
normalla tu kan.. menjala pun aku reti.. kau reti??? (jawab3..!!)
menoreh getah... (tukang rosakkan batang pokok getah.. silap hari bulan, kena kejar dek atuk dgn nenek..)
panjat pokok rambutan.. (kalo panjat pokok durian tu nk MAMPUS gamaknya..)
tilik aksesori keta (teman ayah baiki/modified ketaa..)
sgt SUKA pada Lembu... 
_________________________________

yg plg xleyh tahan bila ingat balik..

zaman skola dulu..
balik je skola..
letak beg kat tangga terus g belakang rumah..
melilau-lilau cari lembu atuk...
terus panjat belakang lembu wat cam kuda..hahahha....
xdapat belakang lembu..
belakang angsa abah pun jadi...
habit nie berenti bila satu hari tu aku terlepas pegang kepala angsa tu..
cepat pulak die g kepit aku nye hidung.. (sampai skang ada parut kat hidung sket..haha)
itula... buas sgt.....
___________________________

haha.. bila ingat peristiwa zaman dulu2 memang kelakar...
penah gakla.. 
lari keliling umah..
sampai ke baruh...
gara-gara mengata satu gelaran kat sue aku dulu2...
zaman kecik2 memang kenakalanku terserlah..

SKANG????

pendapat anda??? (jawab sendiri..)

1 jawapan konfem:
suara kuat, nyaring, suka gelak, banyak cakap...

p/s: EPISODIC memory...=)



Sunday, July 10, 2011

Al-Fatihah untuknya..

pada detik 11.00 pagi jumaat, 08 julai 2011..
datuk cik aifa telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di dunia ini..

'Dari Dia kita datang, Kepada Dia kita kembali..'

rasa sayu terasa di hati..
namun..
cik aifa cepat2 ingatkan diri..

'Yang pergi tetap akan pergi.. Tak akan kembali lagi..'

-gambar ihsan cik google-

''Innalillah...''

hanya itu yang terlintas di benakku..

lama juga ku termangu sendirian..
_____________________________

masa abah cik aifa col, cik aifa ada kat kuantan..
kebetulan weekend kan..
so, cik aifa jalan-jalan ke sana..
abah kata 'xpayah balikla..xpe..'
tapi bila pikir-pikir balik..
'tak mengapalah cik aifa xsempat tatap atuk buat kali terakhir.. at least.. cik aifa balik.. '
(nasib baik juga cik aifa balik minggu lepas jaga atuk kat uma and tunggu die kat hospital)
terima kasih buah hati cik Aifa..
dia jugak yang berkeras suruh cik aifa balik..
dia belikan tiket untuk cik aifa...
sbb dia xboleh nk tggalkan keje die..
So, dari Kuantan ke Kota Bharu..
pukul 3 ptg cik aifa betolak..
sampai kul 9.30 malam lepas tahlil..
semua ada kat kg except makcik cik aifa yg otw dr Jb..
_____________________________

malam td ada tahlil..
sayu jugak rasa..

sepupu cik aifa, kakak sumaiyyah kata 'ala.. dah xbestlaa atuk xada..'
tersentuh juga hati bila dengar dia kata mcm tue..
tapi.. kena tabahkan hati kan..

mase cik aifa bangun pagi semalam..
jelas terasa sunyinya pagi tanpa atuk...
biasanya..
kalau cik aifa tidur umah atuk...
setiap pagi mesti cik aifa tersedar diiringi alunan kalimah Al-Quran atuk baca..
syahdunya terasa masa tue..
atuk memang rajin bangun solat malam..
dan kemudian mengaji sampai lepas subuh...
bila ingat umi cik aifa kata..
'atuk meninggal..nampak tenang.. Alhamdulillah.. hari Jumaat.. berkat.. lepas seksa kubur..'
terfikir sesuatu 'adakah aku nanti akan lepas seksa kubur?? cukup ke amalan aku??'

cik aifa xpernah lupa..
setiap kali bunyi azan..
mesti atuk tanya setiap cucunya yang ada 'dah solat ke belum? xbaik tangguh2 solat..'
bila bulan puasa, atuk cakap 'kita puasa nie bukan setakat puasa lapar.. tp pendengaran, mata pun kena puasa jugak..semua2la..'
atuk selalu pesan 'bacalah al-Quran selalu.. jangan tinggal solat..'
macam-macam lagila..
banyak kenangan yang ada..
dan masih terngiang-ngiang suara dia di telinga cik aifa..
___________________________

ape-ape pun..
kita xboleh menangisi pemergian orang yang kita sayang..
kita kena lepaskan dia dengan rela..
sebab.. 
semua dah ditetapkan..
apa yang baik kita jadikan pedoman..
______________________________

Al-Fatihah untuknya..



semoga dia tenang bersemadi di sana...
_____________________________

p/s: buat renungan tekan (link)

Monday, July 04, 2011

nk teddy

hadiah birthday yg masih belum dituntut....

waa.. sedeynyer.. (bila nk dapat nieyh..~!!)


Saturday, July 02, 2011

mY 2nd hUBbY..!!

thank God..~!!
finally..
dah dpt online mcm biasa..
even broadband xde kat tgn lg.. (dah adik guna ayah punya, ayah guna aku nyer, aku nyer~!!??)
tp xpela..
saboooorr jala..

masalah lappy sudah selesai.. (terbang elaun aku yg belum masuk separuh~!!haha)
normal la tu kan..
and masalah printer pun selesai suda..





tengs papa.. (sebab tolong belikan..)
anyway.. 
lappy tu wane merah2 oren2 gitue..haha
jauh nampak makk~!! (datin kan..kah3)
haha.. xpela..
asalkan ade.. (insaf da nie..bak kata daddy: bo2 la wak ngarut nyoh~!!)

now..
da xperlu risau pasal kerja tertangguh..
hahahaha.. (rajin ke mg weyhhh~!!!)

p/s: jom wat tutorial n isl jom~!!! hak3

Search This Blog