Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Tuesday, May 10, 2011

Tempat Pompuan Biasa Gosip/ceritera

memang tak semua perempuan suke gosip.. tapi kebiasaannya bergosip tu mcm dah sinonim dengan pompuan an.. so, takkan korang tak tahu, biasenya kat mane orang pompuan nie biasenya bergosip..?? jom kite wat kaji selidik sket..haha.. berdasarkan pengalaman dan observation.. acecece.. budak sains kan.. banyak ngat eksperimen..huhu~~!!

1) tempat makan / kedai makan
haa.. time nieyh biasenya time depa dok kumpul2 borak2.. memula borak2 pasal homework ke pasal kerja ke.. lame2 terkeluar pulak pasal member sekelas... tak pun pasal membe sekerja.. kerja tak buat, pemalas, suka mengarah oranglah.. macam-macam lagi ahh.. fonemena nieyh biasenya berlaku pada bebudak sekolah menengah, kolej, ipt dan tempat kerja.. haa.. betul ke idak weyhhh??? kalo xkuar pasal member pulak, boleh pulak dia g dok kutuk-kutuk kedai/gerai sebelah.. air sikit bayar mahallah.. haha.. mcm-macam dunia nieyh..

2) study group
haaa.. nie biasenya dalam kalangan pelajar la kan.. memula study group.. kalo kena yang betul2 serius tue xpe ahh.. kena yang buat keje 5 minit, bincang 10 minit, 20 minit borak nie.. huh.. mcm-mcm keluar.. bontot kuali hitamla, kapur baju biru la..

3) dekat kelas time lecturer or cikgu xdek..
kuar je lecturer, mcm-mcm dikutuknye lecturer tue.. speaking xbetolla, translate bahase melayu/dialek masuk english language la.. pulak ada lagi lecturer yang suke masuk kelas, xsportingla.. nak masuk library xboleyhla.. kecian lecturer tuh.. padahal die menjalankan tugas jek..~~!! kalo die kena tindakan, sape susah.?? dieee jugakkkk.. korang?? gelak je ann.. hahha..

4) atas tangga petang-petang or di awal pagi
nieyh biasenya berlaku dalam kalangan wanita da kahwin tapi tak kerja.. xpun yang keje die menjanda melaram skan habis dengan mulut2 nye sekali.. gincu bertempek kat bibir bukan kemain.. mulut terjuih2 mengalahkan muncung itik pulang petang.. tak boleh ada yang melintas kat depa port dorang, terus keluar macam-macam cerita pasal orang tuh.. orang nieyh bela hantula.. orang tuh anak die macam setanla.. yang kite nie, pagi-pagi dah terjerit-jerit menyumpah seranah (babi, bengong, anjing) kat anak-anak nak g skolah pepagi tuh xsedar diri pulak.. anak balik sekolah pulak mintak nasik, tp maknya mane?? nun jauh kat atas tangga umah orang.. cerita itu cerita ini tak sedar ingat yang masa tu kejapp je berlalu mcm uh jee.. laki balik baru cepat-cepat nk balik.. konon g umah jiran anta makanan.. tpi tgk jam.. alamak dah lewat petang..

5)dalam bilik kawan
haaaa... yang nie pulak berlaku dalam kalangan pelajar.. kalo orang tua2 kat tangga umah orang tangga umah jiran.. depa nie sume kat dalam bilik kawan pulak.. tok tok tok..!! masuk bilik kawan konon nak amik nota, soft copy, kerja, tutoriallah mcm-mcm lagi dah.. 10 minit transfer alamak xsiap lagik.. lame2 nunggu.. masuk lak sorang lagi.. makin lame makin bertambah.. aish.. belom lagi nieyh transfer.. aduyai.. nk wat keje banyak nieyh.. hmm.. tp tu smua ilang sudah bila... "meh ar makan same"... sambil2 tuh.. haa.. cerita demi cerita keluar.. kalo kuar yang pasal ilmiah u Alhamdulillah lah.. tup tup kua sal artis.. okeh lagiyh.. last-last terkeluar lah pulak minah nieyh bajet perasan mcm artis uh cun la konon..~~!! haaa.. amek kau.. Astaghfirullah..

6) kenduri sedara-mara
bile semua balik.. jumpa kawan-kawan lame.. p kenduri ramai-ramai.. haa.. mcm-mcm cerita keluar.. mula-mula mcm biasela benda elokkk je keluar.. lame-lame?? pikir-pikirkanla.. penat nak taip..hahahha

7) kejohanan sukan / keramaian / majlis / ceramah / motivasi (yang lebih kepada bentuk hanya penceramah bercakap)
time nieyh biasela kan.. 5  minit dengar.. hai.. macam menarik.. tupun kalo kena pada yang tertarik.. lame-lame.. hai matee... kenapa makin lama makin terkatup jek.. haduih.. ngantuk2.. kalo tido kan kena tangkap malu kat owang.. hah.. pe lagi.. puji orang tu.. puji orang nieyh yang mane ada kat tempat tuehla.. lame-lame.. "eh, ko tahu xpasal dia tu.. pap..pap..pap.."

8) mase lecturer / guru mengajar
mana taknye.. mengajar macam xde pengalaman langsung.. xde skill lah.. xdpt menaikkan motivasi dirilah.. banyak berleterlah.. lembut sgtlah.. "cikgu tu xpe.. dia xkisah kalo kita xbuat keje die pown.." hah.. mane korang tahu tu sume..?? die xmarah tuh maybe sbb kecian kat korang jek.. yelah.. lagipun kalo marah-marah, korang lak g saman die kat mahkamah.. lame-lame naik bosan gilew.. bukak conference dalam laptop.. sembang member sebelah.. sms member sekelas.. macam-macam lagi dah..haha.. aku pom same jek..~

haaa.. mcm tuelah gamaknya.. banyak lagi tempat-tempatnya.. cuma hanya nie yang tercapai dek fikiran setakat nie.. nak menghurai bukannya senangkan?? huhu.. nantikan entry seterusnya kayh..
pada sesape yang terasa tuh maaflah bebanyak.. cik aifa yang menulis niieyh pun  ada gak salahnya kan..
bukan semua pompuan gosip dan berceritera yang buruk-buruk.. ada yang positif kan.. bergantung pada yang mendengar dan hanya insan tu mengetahui kan..

~RENUNG-RENUNGKANLAH DAN SELAMAT BERAMAL~

4 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

dimana2 pon perempuan memang suka mengumpat.... hahaha kalau dah berkumpul sekurang2 nye dua orang pon leh jalan :)

CiK AiFa.. said...

hahah.. biasela.. susah nk bezakan cerita dgn umpatan nie.. ramai lagi yang keliru..

nub said...

merata-rata pun jadi aktiviti ni.. harhar

CiK AiFa.. said...

hah.. tau xpe.. banyak lagi tu nak cerita tp biarlah dulu..huhu

Search This Blog