Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Thursday, April 28, 2011

nukilan CIK AIFA..

korang mmg bez..~~!! 2

entri nie khas untuk sambungan "korang mmg bez..~~!!"..
so, biarlah gambar2 ini menjalankan kerjanya mengikut rentetan peristiwa..huhu..

pantai bukit kluang...

kereta Q stuck kat pasir

main bola

our meals


budak laki 1 pismp sains


budak pompuan 1 pismp sains 2011


kami semua bersama..

 \







driver kami, cik Q


camera gurlz

zul, p-qa, syima





berakhir sudah...huhu

p/s: will remember this moment til teh end..

Wednesday, April 27, 2011

korang mmg bez..~~!!

actually cik aifa rasa sgt bertuah dok dalam unit nie.. or kelas sains nie..
sbab musabab??

pertama..
mereka adalah kawan sejati..
sbbnya.. kalo membe dalam kesusahan..
dowang turut bersusah sekali menolong..
rasa sebak pown ada bile ada kawan tlg time kite susah nie..
adala dulu tu skali..
wayar charger lappy nieyh rosak..
cik aifa mmg dah meraung menangis macam2 dah dalam bilik nieyh..
dhla nk siapkan assignment sok kena anta.. mase tue dah kul 1 tgahari..huk3..
mintak tolong orang tue orang nie..
tp semua xleyh nk nolong..
yang mengelak nak nolong pown ada..
mcm nie ke kawan..
tp segan pulak nk mintak tlg dgn member kelas sbb cik aifa rapat juz mesra je bukan kata 24 jam mkan, aktiviti bersama..
tp last2.. cik aifa g jugakla jumpa dorang..
dekat je biliknya..huhu
naseb baekk.. dorang sudi nak tolong..
kalau x, xtahula nk wat cmane lagi dah..
rasa terharu sgt2..
nielah kawan yang betul2 kita boleh panggil kawan..
boleh tolong time susah dan senang pon dikongsi bersama..
bukannya kawan makan kawan.. berkawan time ada kepentingan je..
bila kepentingan sendiri da selesai, buang kawan.. pastu berlaku lagi..hurmm..
sejak dr tue, cik aifa rasa.. bertuahnya aku dapat classmates cenggini..

ada skali tue..
makcik cik aifa buat makan mase maulud..
semua dak pompuan kelas cik aifa p..
tekejut gak bila dorg kata dorg nk p..huhu..
hepy sangat nengok dorg makan berselera gilew sampai menambah2 nasik, lauk dan sbg..
xpenah tgk dorg selera mcm tue..huhu
untuk dak laki.. maaf sbb xajak
sbb takut makcik cik aifa tekejut lak sbb tetibe ramai2 serbu..huhu
tunggu bulan puasa nieyh yer sumer..
kite pakat2 g buke pose reramai kat umah cik aifa..aka.. umah nenek cik aifa..
haha.. umah yg cik aifa dok skang nie xleyhla sbb family cik aifa pown da penuh sesak..huhu
perkara nie dah cik aifa bincang dgn daddy cik aifa dan die dah bagi permission..
so,wait la ye..hrp2 xde aral melintang..
and sambil2 tunggu next allowance..haha..
yelah. lagipun selama dok cni dah hampir dua tahun..
xpenah ramai2 g jalan2 uma cik aifa kan..huhu
walaupun perjalanannya xsmpai sejam pown..haha.. setengah jam lebey sket je..
depan umah makcik cik aifa..tu nenek cik aifa..
nie je yg ada gmbo reramai.. walaupun kabuq..haha tp xpela.. haha..
kredit to aida (c comel yg amik gambo)
Alhamdulillah selama berseunit nieyh.. kami xpenah lagi bergaduh..kih3..
tp kalo ada tue.. maafla ye.. lgpun cik aifa sndri pown jenis baran..
bising2 tu biasala kan..
mulot cik aifa pown mmg bising..
kadang2 classmates cik aifa pown nyampah gakkan..hahah
tp cik aifa buat derk je..
tengs korang sbb sudi layan kerenah aku yang mengada-ngada..
cik aifa xkesah kalo korang nk kata cik aifa gedik ke pe kew..
tapi cik aifa harap tak adalah pulak yang salah tafsir kemesraan cik aifa..
cuma cik aifa harap kalo ada yang xkena tue, terasa ati ke, bgtau cepat2..
xleyh nk face-to-face, sms ke chat ke pown xpe.. xnak simpan2 lame2 takut berkudis..huk3..
kalo boleh xmau gado2..huhu..

lagi2??
haha.. musim assignment ke presentation ke..
mmg sume bekerjasama je..
dalam kelas pown sonyap je time lecturer mengajar..
kalo yang tertido tu biasela kan..
cik aifa pun penah gak.. haha..
main2 lappy pon biase gak..
xleyh ingat bila ada skali tu lecturer mengajar,
kitorg bukak chat fb group classmates, dok diskusi pasal lecturer tuh..haha..
mcm2.. ilang ngantok.. mmg bez r.. pastu gelak reramai..
satu ag.. bangga jugak tau bila lecturer yang mengajar tu kata mcm nie,
"senyap je kelas nie.. sy ckp semuaa dengar.. kalo kelas lain, bising kemain.."
haaaa.. tu menunjukkan kami jenis yang berkomitmen,
tumpuan sepenuhnya semasa lecturer mengajar..
yela kan.. kalo xdengar betol2 susahla sbb jadual pack.. ahha..
pastu lecturer kua, mcm2 keluor.. ngantuklah pelah..
tp keje tip top.. last menit buatpown menjadi..haha..

hari nie?
baru balik dr pantai bukit kluang..
berkelah2 gitue..
walaupun kejap tp bez r..
semua sporting je.. amik2 gambar..
makan same2.. borak2.. main bola walaupun skejap jdilaa..huhu..
banyak gakla mende yang lucu..
mcm keta cik Q stuck dkt pasir pantai..haha..
naseb baek kelas nie ramai dak laki..huhu..
same2 menolong..
cik aifa dpt naek moto cik asraf..haha.. bez woo..
ringan je.. skali brek, mengejut woo..haha..
pastu meronggeng dgn cik sarah.. haha..
kuat die melaung kat telinga cik aifa.. haha..
"maaf ya cik sarah.. kesian ke mg pulop jalan penat2..kih3.. sbb tu aku bowok g dekat laluh..huhu"

KONKLUSINYA
semua bez la.. terutamanya td..tp rasa sedih gakla sbb cik izzul xdtg.. dio sorg je xde td.. nape xmau dtg ye..
'rasa xlengkap bila ada yang xde'..

p/s: SEMUA BEZ.. SEMOGA HARI YANG MENDATANG POWN BEZ SOKMO..HUHU
p/s: gambo g pantai td nnt cik aifa upload ye.. tggu next entri..huhu

Tuesday, April 26, 2011

cik aifa menyampah gilew

mane xbuntu..
bace punya bace satu habuk pown xmasuk lam kepala..
rasa panas je dalam kepala...
banyak sgt benda.. n benda lain skali..huk3..
cik aifa mmg mudah tension pown..
syukur masih lagi belom diserang migrain..
selalunya masuk minggu ketiga die ilang da dtg balik dah..
hari nie lom ag. Alhamdulillah...
kalo x, lagila tensen..
bukan pe.. sok cik aifa de kuiz.. bace la konon.. revise kott.~~!!
tp xmasuk.. arghhhh...
nk tdola..
harap nk bangun pg sop dlm kul 5..
tp ntah bangun ntah tidak..
harap2la..hurmmm..

2nd thing..
money oh money...
puas den mikir.. penat suda.. tp xleyh la btaw knpa kan..

berbalik pd crita sal hp lak..
hurmm.. actually.. kan..
cik aifa bukan sombong xnk msej or chat dlm fb ke ym ke..
kalo email insyaAllah cik aifa balas..
kalo pasal hp.. sbnarnya cik aifa ada trauma 'xleyh dgr hp bunyik'..
kalo kat uma, serius 24/7 silent..
since childhood ag.. my siblings sume gtue..
and sbb kedua pulak sbb..
kalo main msj, bg cik aifa, cik aifa penat menaip.. tekan keypad letih tau dak..
kena2 pulak org yg jns suka main mesej..
rimas.. baru je balas.. dah smpai mesj lain.. haru2.. bohsan tau dak hang wat gtue..
lagi 1, mengabehkan duet je menopup..
cik aifa kalo kat uma ada gakla bls2 msj sbb kat uma xde keje nk buat..
kalo kat hostel or tmpat de tenet, my priority is lappy and internet..
hope sape yg kecik ati cik aifa xbls msj tue fhm ye..
lgpun xde duet nk topup..
kalo nk main msj hehari dgn cik aifa, bukan xleyh tp haa masukkanla topup.. untuk kegunaan bersama gak kan..
tp plezla jgn main mizcol.. mmg cik aifa terus block nomor tuh.. benci giler org main mizcol..
serabut tau dak..
n kalo nk col, please sgt mohon jasa baik anda, tlgla tlgla sms dulu tny de keje ke x..
kalo stakat nk tepon nk becakap berjam-jam xpayahla.. membazir je.. buat sakit telinga je nk mendengar..
kena lak bckp dgn org yg xreti bahasa.. payah2...
tp xdela cik aifa marah kalo kol nk ckp sal keje..huhu..
ntahla.. mesti korg pelik an..
cik aifa nie kompleks sket.. jenis xmenat main mesej..
ok.. nk sms bleyh tp pastikan biarlah ada topic dan topuc tue xmembosankan..
penahla dulu ada manusia tuh msj kat cik aifa, pastuh lpm smpat bls, dah smpai msj lain..serabut gilew haku..
biasenye kalo cik aifa da keje.. mmg terus xbls, tp dia henta, gak anta lagi msj..
dah org ckp jgn ggu leyh pulak die g tny lg cik aifa 'sy ggu ke nie'..
memang bongok ah manusia mcm nieyh..
rasa cam nak tibai org jew..
xreti bahasa melayu sunggoh..
aklo col plak, mmg dr awal lg cik aifa pesan xsuke org col, leyh lak die olok2 ops tetekan col..jgnla marah..
pastuh boleh lak org kata 'xpela, de keje', die g smbung ag xnk letak hp..
kang kalo aku letak, ko tepon lagi.. budus r.. manusia xtahu malu sunggguh...
menyusahkan dan menyemakkan hidup orang je..
and kalo nk sms dgn cik aifa, xleyh terlebey melayan.. payah r.. haku nie jenis hati batu..
die leyh pulak nk ngada2.. ingat aku makwe kau ke nk merajuk2 dgn aku.. pigidahh...
xmati aku kalo ko merajuk.. pakwe aku pon xpenah merajuk ngan aku..kau apa kes..
aku nie dahla perangai kasaq cam jantan.. nk majok2 lak.. laki ke camtuh?? tnyala diri sendiri..

ahahhahah...byk lak membebel..
tp kan.. kalo kena angin, ok je cik aifa bls sms..hahah.. tgk keadaan sama ada org tueh reti bahasa ke x..
kalo xreti tu mmg aku rase nk pancung2 je..
ahhaha.. dahla.. nk tdo.. gudnite sume...

my project alamak tergendala



those are my handworks in the early of the year..
now, im doing other handworks aka beading..
struggle so much finding time to finish it...
because very busy with the isl, tutorial and other's task.. [portfolio's]
hope could make it..
its already 1 week and half late..hurmmm

catatan 25 april

8.00 pg - 2.00 ptg
g kelas.. lmbt sbb sakit perot pepagi..
then masuk kelas sce3102..
gamat2.. haduihh.. dak2 nieyh buat propa la plak..
ada ke patut g ganding aku dgn nazmi..
ntah mana dtg sume propa nieyh.. xske..
pastu kelas2..
masuk library..
masuk kelas..
balik..
makan kat kafe.. skali lagi.. haduih.. tewok2..


serius..
aku rasa nak bersendirian buat masa sekarang..
ya.. aku dalam dilema..
dan serius aku xsuka keadaan ini..
betapa serabutnya aku..
terasa sendu di hatiku..
zuhud terasa..
teringat satu pepatah..
beginilah hidup..
ketika diri menjadi tumpuan, kadang ada peluang kita biarkan ia berlalu pergi dan merenung dengan pandangan kosong..
bila keseorangan.. semua sudah terlambat.. kembali meyusuri kesilapan lalu yang xmungkin dapat diundur kembali..
sungguh.. aku dalam dilema..
aku keliru..
dengan apa yang aku mahu dengan apa yang aku perlu..


ptg dan malam
tido..
bangun..
cri makan..
seleraku makan sosej je..isk3..
pastu g tgk tayangan Merong Mahawangsa..
then habis tuh.. teman asmad g amik nasi kat kafe..
sebab da lewat.
so, masuk golek2 ikut bawah pagar belakang..
sbb? sbb malas nk jalan kaki masuk ikut depanlah..hahha

SIMPTOM2 ANDA JAUH DR ALLAH....

cik aifa facebooking then terjumpa benda nieyh.. masyaAllah.. betapa banyaknya yg ada dlm diri cik aifa sendiri... Ampunkan aku Ya Allah..


TAHUKAH ANDA ? SESUNGGUHNYA MEREKA YANG BERBUAT DOSA..SENTIASA GEMBIRA..TETAPI DALAM MASA YANG SAMA MEREKA SEDANG MENERIMA PEMBALASAN ALLAH SWT..TETAPI MEREKA TIDAK MENYEDARINYA...

bagaimana nak tahu ?..

 simptom2nya selalu sudah ditunjukkan tetapi manusia tak sedar kerana hatinya gelap , matanya dibutakan , akalnya dipendekkan , dan syaitan sentiasa ingin menemaninya 24 jam sehari..

nauzubillah..

Antara simptom2nya adalah..
1. fikiran serabut,
2. cepat marah..
3. selalu merasa bosan..
4. poket kering....
5. hutang keliling pinggang....
6. datang penyakit ...
7. hilang/pudar kecantikan dalaman dan luarannya...
8. dihina dan dipinggir orang....
9. wajahnya penuh kusut dan kusam...
10. dia senyum dan ketawa di hadapan orang tetapi dia menangis apabila dia sendirian...
11. masalah datang bertimpa2....
12. lambat jodoh...
13. tidak mendapat zuriat...
14. tidak merasa puas...
15. keliru dengan identiti /keinginan dalam hidup...
16. bahagia yang sementara...
18. sering ada penghalang dalam urusan kehidupan...
19. nikmat ALLAH yang sedia ada di hadapannya dilihat satu perkara yang biasa2 sahaja..dan tidak merasa bahagia dengannya...
20. menunaikan tanggungjawab dengan hati yang terpaksa dan tidak ikhlas....

ada banyak lagi..ttp semoga ini dpt membantu kita muhasabah diri dan nilaikan adakah ia berlingkar dlm kehidupan kita.....wallahualam

Jika anda sedar kebanyakannya ada dlm kehidupan, maka cepat2 cari dan usahakan untuk melihat ALLAH, untuk dekat dengan ALLAH, untuk merasai cinta ALLAH..insyallah ia akan membuat kamu sujud bertaubat kpd ILLAHI dan mengubah kehidupanmu buat selama2nya..ameen

:-  terima kasih pd penulis asal .... bg saya...ilmu yg baik elok d kongsi bersama...semoga kita semua mndapat hidayahNya......ameen.


semua yang dihighlight ada padaku..

Monday, April 25, 2011

pepagi da buat hal

sakit ati tol la dgn kau...
pepagi dah nyusahkan hidup aku..
memang nk ngamuk ahh pagi-pagi...
kalo xmengganggu aku pepagi bole x??
huh..!!~~ menyampah gilew.. hahha

okeh2.. bukan ape pun..
SAKIT PEROTtt pepagi..haahhahahahahha
menyebabkan aku lmbat siap pagi nieyh..hish..

Sunday, April 24, 2011

4 u n i know u know this is 4 u

dont feeling guilt for what had hap

MIMPI YANG MERAPIK

serius.. merapik giler mimpi malam td..
citenye cenggini...
nk diringkaskan crita...
dalam mimpi tue la..
cik aifa tgh seap2.. then lepas tu bru cik aifa tefikir.. bersiap untuk apa..
rupanya nak bertunang..
dengan sape??
namenye.. xpayhla nk cerita kan..
haha.. then cik aifa tefikir..
eyh.. habis tu yg dok dating dgn cik aifa selama nie?? acece.. haha.. xde sape pun okay..haha

"ada ke patut aku nk betunang dgn cikgu aku.. haishh.. dia mesti dah ada anak isteri da skang..apedaa...ape punya mimpi MERAPIK giler..."

Saturday, April 23, 2011

MOHON ISI BLOGLIST CIK AIFA

KORANG2.. korang pasan x.. kat side bar kanan korg tu.. kan.. ada 4 bloglist cik aifa..
1) belog taulan d mizan
2) cik aifa selalu melawat
3) peserta kontes
4) cik aifa suka bukakk,..

and kalo korang perasan kan..
bloglist tu sume ada yg kosong.. ada yg de 1 link je.. ada yang tu link bru sket je..
mohon korang tlg isi.. sbbnya.. ari tu kan dah ade link tu sume2..
tp ntah cmane cik aifa terbuat silap mase hentam main edit gadjet n transfer blog.. tetibe sume da hilang.. uwaaa...
yang ada tupun cik aifa ingat url tu..huk3..
lgpun nak cri dlm blog yg cik aifa follow, jenuh nk mencrnya.. banyak sgt.. sbb cik aifa suka follow blog org..
jd xtau nk pilih yg mane sbb bg cik aifa sume blog best..
semua ada gaya masing2 tersendiri..=)

lagi satu maybe sbb cik aifa kan baru tuka url..
kalo dulu url cik aifa : http://sweetienini.blogspot.com
skang url cik aifa : http://cikaifa.blogspot.com
mmg lecehkan tuka url..hurmmm.. sbnarnya cik aifa syg url lame tu.. tp nk wat cne.. ada sebb yg memerlukan cik aifa menukarnya.. huk3
bygkan la cik aifa da guna url tu dah dua tahun.. tup2 tuka..huk3.. tp xpela..
jd mohon jasa baik korg taw.. sape nk join, leave je kat chatbox cik aifa, atau komen kat entry nie, lg sng cik aifa nk detect.. 
sape yg nk masuk bloglist "peserta kontes.." AMAT DIALU-ALUKAN.. dah dekat sebulan cik aifa anjur kontes tu tp xde sape nk masuk.. huk3.. sedey taw..

cik aifa GEMOK 2

ingat x yg post cik aifa sebelom nie pasal faktor2 kegemukan cik aifa..
well.. betol kan..hahha.. bg cik aifala.. walaupun gemok.. yg penting hati mesti baekkk...haha..
itu yang penting.. tol x??
okeh.. bila kita sebut pasal overweight.. nk diet.. n what so ever..
org mesti kate.. bersenam.. amik balanced diet.. sume2la...haha..
ok.. i admit it..
and ada jugak yg suggest..
jangan makan malam.. makan sehari sekali je... skip breakfast.. makan sikit tp kerap.. sibukkan diri dgn keje.. n macam2 lagi..huhu..
okeh.. sebenornya. cik aifa dulu zaman skola.. waktu form 5.. alamat ai.. gemok giler.. mau 70 kg berat cik aifa.. harap cik aifa nie agak tinggila.. kan.. haha.. xdela nampak sgt gemoknya.. nampak kasar adela..haha..
ada tu smpai satu ketika.. cik aifa balik dr surau lepas solat zohor kat skola.. then nk g dewan makan nk makan.. sekali rasa terhuyung hayang,.. n lelh tetibe.. entah.. tetibe rasa berat sgt nk bawak body sendiri... sejak dr tulah.. sampai skang cik aifa beringat hal makan..haha...
sbab??
sbb cik aifa xnak jd mcm dulu tu.. xmaola smpai xlarat nk bawak body sendiri kan..
kalo mulut org mengata cik aifa gemok, breast besa ke hape ke boleh lgi tahan..hahah.. katelah nk kate pape pon.. mulut org mmg xleyh tutup kan.. asalkan jgn dibior memijak kepala kite sudah.. an3??
okeh.. berbalik pd keadaan cik aifa skang.. cik aifa ingat ag.. habis je skola.. dok uma je da ilang 2 kg padahal makan je keje kat uma.. tula.. kat hostel tuh makanan sedap sgt.. hari2 nasi beriani, nasi ayam, nasi mcm2 la.. tuela.. besyukur la sket pd sesape yg dok asrama tuh.. org lain yg xdok asrama, makan biase2 je tmbah2 kalo yg dtg dr keluarga yg xberkemampuan.. jd berusahalah sungguh2.. tambah2 kalo SPM.. cik aifa dulu dpt 8a je.. xexcellent pown.. tp nak nasihat kat cni, kepada semua kalo ada calon spm ke yg bace kat cni, terutamanya yg dok SBP tuh.. korg makan bez2 tp belajar malas.. pe lagi korg nk dlam hidup.. pastu nk mimpi2 nk jd engineer lah, doktorlah.. even gifted pown maseh perlu belajar..
sambung cite balik..hahha.. banyak subway ja..hahah...
g PLKN.. bez woo.. turun bebrapa kilo ag..hahha
pastu masuk foundation UIA..turun ag..
masuk ipg.. haa.. kat cni mmg serius susah giler crik makanan.. mau kebulur kalo weekend.. ahhah.. dahla makanan mahal gilew mengalahkan kuala lumpur  n nilai.. nk kata sedap.. xpelah.. simpan dalam perut je.. malas nk menyumpah seranah kat cnie..haha.. penat da dok complain same jek xberubah wat hape.. membezir masa ja..
dr 70 pastu tahun lepas turun balik smpai 53.. tp skang...waa.. da naik smpai 61.. aduyai... cik aifa aim berat cik aifa yg constant dr form 1 - form 4 51.. haduihhhh....

Wednesday, April 20, 2011

ORANG ISLAM PERLU TAHU

A.    RUKUN IMAN
Rukun iman ada enam, yaitu:
1.      Iman kepada Allah
  1. Iman kepada malaikat Allah
  2. Iman kepada kitab-kitab Allah
  3. Iman kepada rasul-rasul Allah
  4. Iman kepada hari akhirat
  5. Iman kepada qada dan qodhar
B.     SIFAT-SIFAT ALLAH DAN ASMAUL HUSNA
a.       Sifat-sifat Allah
Sifat-sifat Allah terdiri dari:
a)      20 sifat wajib bagi Allah
1.      Wujud ( وجود ) artinya ada
2.      Qidam (قدم ) artinya maha terdahulu
3.      Baqo' (بقاء ) artinya maha kekal
4.      Mukholafatu lil hawaditsi (مخالفة للحوادث ) artinya berbeda dengan makhluk
5.      Qiyamuhu bi nafsihi (قيامه بنفسه ) artinya berdiri sendiri
6.      Wahdaniyah (وحدنية ) artinya Maha Esa
7.      Qudrot (قدرة ) artinya Maha Kuasa
8.      Irodat (ارادة  ) artinya Maha Berkehandak
9.      'ilmu (علم  ) artinya Maha Mengetahui
10.  Hayat (حياة  ) artinya Maha Hidup
11.  Sama' (سمع ) artinya Maha Mendengar
12.  Bashor (بصر ) artinya Maha Melihat
13.  Kalam (كلام ) artinya Maha Berfirman
14.  Kaunuhu qodiron ( كونه قادرا ) artinya Dzat Yang Maha Kuasa
15.  Kaunuhu Muridan (كونه مريدن ) artinya Dzat Yang Maha Berkehandak
16.  Kaunuhu 'Aliman (كونه عالما  ) artinya Dzat Yang Maha Mengetahui
17.  Kaunuhu Hayan (كونه حيّا) artinya Dzat Yang Maha Hidup
18.  Kaunuhu Sami'an (كونه سميعا ) artinya Dzat Yang Maha Mendengar
19.  Kaunuhu Bashiron (كونه بصيرا  ) artinya Dzat Yang Maha Melihat
20.  Kaunuhu Mutakaliman (كونه متكلما ) artinya Dzat Yang Maha Berfirman
b)      20 sifat mustahil bagi Allah
1.      'Adam (عدم) artinya tidak ada lawan dari sifat Wujud
2.      Huduts (حدوث) artinya baru lawan dari sifat Qidam
3.      Fana'(فناء) artinya rusak lawan dari sifat Baqo'
4.      Mumatsalatu lil hawaditsi (مماثلة للحوادث) artinya sama dengan makhluk lawan dari sifat Mukholafatu Lil Hawaditsi
5.      Ihtiyaj (احتيخ لغيره ) artinya membutuhkan pada yang lain lawan dari sifat Qiyamuhu Binafsihi
6.      Ta'adud (تعدد) artinya berbilang lawan dari sifat Wahdaiyah
7.      "Ajjzun (عجز ) artinya lemah lawan dari sifat Qudrot
8.      Karohah (كراهة ) artinya terpaksa lawan dari sifat Irodah
9.      Jahlun (جهل ) artinya bodoh lawan dari sifat 'Ilmu
10.  Mautun (موت ) artinya mati lawan dari sifat Hayat
11.  Shomamun (صمم) artinya tuli lawan dari sifat Sama'
12.  'Ama (عمى) artinya buta lawan dari sifat Bashor
13.  Bakamun (بكم ) artinya bisu lawan dari sifat Kalam
14.  Kaunuhu 'Ajizan (كونه عاجزا ) artinya dzat yang lemah lawan dari Kaunuhu Qodiron
15.  Kaunuhu Karihan (كونه كارها ) artinya dzat yang terpaksa lawan dari sifat Kaunuhu Muridan
16.  Kaunuhu Jahilan (كونه جاهلا ) artinya dzat yang bodoh lawan dari sifat Kaunuhu 'Aliman
17.  Kaunuhu Mayitan (كونه ميتا ) artinya dzat yang mati lawan dari sifat Kaunuhu Hayan
18.  Kaunuhu Ashomma (كونه عصم) artinya dzat yang tuli lawan dari sifat Kaunuhu Sami'an
19.  Kaunuhu A'ma (كونه اعمى) artinya dzat yang buta lawan dari sifat Kaunuhu Bashiron
20.  Kaunuhu Abbkamu (كونه ابكم) artinya dzat yang bisu lawan dari sifat Kaunuhu Mutakalliman
c)      1 sifat jaiz bagi Allah
Sifat jaiz bagi Allah yaitu Fi'lu Kulli Mumkinin Au Tarkuhu (فعل كل ممكن او تركه ) artinya Allah punya sifat berwenang untuk menciptakan atau tidak menciptkan
b.      Asmaul husna
Asma’ul Husna:
1. Allah
2. Ar-Rahman - Maha Pemurah
3. Ar-Rahim - Maha Penyayang
4. Al-Malik - Maha Merajai/Pemerintah
5. Al-Quddus - Maha Suci
6. As-Salam - Maha Penyelamat
7. Al-Mu’min - Maha Pengaman
8. Al-Muhaymin - Maha Pelindung/Penjaga
9. Al-’Aziz - Maha Mulia/Perkasa
10. Al-Jabbar - Maha Pemaksa
11. Al-Mutakabbir - Maha Besar
12. Al-Khaliq - Maha Pencipta
13. Al-Bari’ - Maha Perancang
14. Al-Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk
15. Al-Ghaffar - Maha Pengampun
16. Al-Qahhar - Maha Menundukkan
17. Al-Wahhab - Maha Pemberi
18. Ar-Razzaq - Maha Pemberi Rezeki
19. Al-Fattah - Maha Pembuka
20. Al-’Alim - Maha Mengetahui
21. Al-Qabid - Maha Penyempit Hidup
22. Al-Basit - Maha Pelapang Hidup
23. Al-Khafid - Maha Penghina
24. Ar-Rafi’ - Maha Tinggi
25. Al-Mu’iz - Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan
26. Al-Muthil - Maha Merendahkan
27. As-Sami’ - Maha Mendengar
28. Al-Basir - Maha Melihat
29. Al-Hakam - Ma! ha Menghukum
30. Al-’Adl - Maha Adil
31. Al-Latif - Maha Halus
32. Al-Khabir - Maha Waspada
33. Al-Halim - Maha Penyantun
34. Al-’Azim - Maha Agong
35. Al-Ghafur - Maha Pengampun
36. Ash-Shakur - Maha Pengampun
37. Al-’Aliyy - Maha Tinggi Martabat-Nya
38. Al-Kabir - Maha Besar
39. Al-Hafiz - Maha Pelindung
40. Al-Muqit - Maha Pemberi Keperluan
41. Al-Hasib - Maha Mencukupi
42. Aj-Jalil - Maha Luhur
43. Al-Karim - Maha Mulia
44. Ar-Raqib - Maha Pengawas
45. Al-Mujib - Maha Mengabulkan
46. Al-Wasi’ - Maha Luas Pemberian-Nya
47. Al-Hakim - Maha Bijaksana
48. Al-Wadud - Maha Pencinta
49. Al-Majid - Maha Mulia
50. Al-Ba’ith - Maha Membangkitkan
51. Ash-Shahid - Maha Menyaksikan
52. Al-Haqq - Maha Benar
53. Al-Wakil - Maha Berserah
54. Al-Qawiyy - Maha Memiliki Kekuatan
55. Al-Matin - Maha Sempurna Kekuatan-Nya
56. Al-Waliyy - Maha Melinuingi
57. Al-Hamid - Maha Terpuji
58. Al-Muhsi - Maha Menghitung
59. Al-Mubdi’ - Maha Memulai/Pemula
60. Al-Mu’id - Maha Mengembalikan
61. Al-Muhyi - Maha Menghidupkan
62. Al-Mumit - Maha Mematikan
63. Al-Hayy - Maha Hidup
64. Al-Qayyum - Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya
65. Al-Wajid - Maha Menemukan
66. Al-Majid - Maha Mulia
67. Al-Wahid - Maha Esa
68. As-Samad - Maha Diminta
69. Al-Qadir - Maha Kuasa
70. Al-Muqtadir - Maha Menentukan
71. Al-Muqaddim - Maha Mendahulukan
72. Al-Mu’akhkhir - Maha Melambat-lambatkan
73. Al-’Awwal - Maha Pemulaan
74. Al-’Akhir - Maha Penghabisan
75. Az-Zahir - Maha Menyatakan
76. Al-Batin - Maha Tersembunyi
77. Al-Wali - Maha Menguasai Urusan
78. Al-Muta’ali - Maha Suci/Tinggi
79. Al-Barr - Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan)
80. At-Tawwab - Maha Penerima Taubat
81. Al-Muntaqim - Maha Penyiksa
82. Al-’Afuww - Maha Pemaaf
83. Ar-Ra’uf - Maha Mengasihi
84. Malik Al-Mulk - Maha Pemilik Kekuasaan
85. Zhul-Jalali wal-Ikram - Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan
86. Al-Muqsit - Maha Mengadili
87. Aj-Jami’ - Maha Mengumpulkan
88. Al-Ghaniyy - Maha Kaya Raya
89. Al-Mughni - Maha Penberi Kekayaan
90. Al-Mani’ - Maha Membela/Menolak
91. Ad-Darr - Maha Pembuat Bahaya
92. An-Nafi’ - Maha Pemberi Manfaat
93. An-Nur - Maha Pemberi Cahaya
94. Al-Hadi - Maha Pemberi Petunjuk
95. Al-Badi’ - Maha Indah/Tiada Bandingan
96. Al-Baqi - Maha Kekal
97. Al-Warith - Maha Membahagi/Mewarisi
98. Ar-Rashid - Maha Pandai/Bijaksana
99. As-Sabur - Maha Penyabar

C.    MALAIKAT ALLAH
Malaikat-malaikat Allah yang wajib diketahui ada 10, yaitu:
1.      Malaikat Jibril bertugas menyampaikan wahyu
2.      Malaikat mikail bertugas membagi rizki
3.      Malaikat Isrofil bertugas meniup sangkakala di hari kiamat
4.      Malaikat 'Izroil bertugas mencabut nyawa
5.      Malaikat Ridwan bertugas menjaga surga
6.      Malaikat Munkar bertugas menanya manusia di alam kubur
7.      Malaikat Nakir bertugas menanya manusia di alam kubur
8.      Malaikat Rokib bertugas mencatat amal baik
9.      Malaikat Atid bertugas mencatat amal buruk
10.  Malaikan malik bertugas menjaga neraka

D.    KITAB-KITAB ALLAH
1.      Kitab Taurat diturunkan kepada Nabi Musa as
2.      Kitab Zabur diturunkan kepada Nabi Dawud as
3.      Kitan Injil ditrunkan kepada Nabi Isa as
4.      Kitab Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad saw

E.     IMAN KEPADA RASUL-RASUL ALLAH
Rasul-rasul Allah yang wajib diketahui ada 25


1.      Adam
2.      Idris
3.      Nuh
4.      Hud
5.      Shaleh
6.      Ibrahim
7.      Luth
8.      Isma'il
9.      Ishaq
10.  Ya'qub
11.  Yusuf
12.  Ayyub
13.  Syuaib
14.  Musa
15.  Harun
16.  Dzulkifli
17.  Dawud
18.  Sulaiman
19.  Ilyas
20.  Ilyasa
21.  Yunus
22.  Zakaria
23.  Yahya
24.  Isa
25.  Muhammad saw

Search This Blog