Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Monday, January 03, 2011

BISNES BISNES..!!

haha.. seperti yang semua da maklum kan.. saya kan kerja nye beader... apa tue?? haha.. jahit manik, labuci, stone dan lain-lain lah.. pe ag kan??huhu.. disamping tue, skang nie sy jugak jinak-jinak dengan sulaman benang.. cikai-cikai gitue leyla..hehe.. al-maklumla budak baru belajarkan.. 


saya nie kan mmgla.. dr kecik-kecik lagi suke sgt gubah bunga, hantaran pengantin (tlg2 je..haha), jahit pencil case sendiri dan lain-lain.. penah jugak dua tiga kali gakla saya sulam sendiri kain tue guna benang jahitan biasa nie buat mcm pokok2 lalang2 tue pastu jahit jadik bantal.. hehe... mungkin sbb mak syer tukang jahit, nenek sy dulu pun tukang jahit.. makcik2 syer pun pandai2 gak bab jahit menjahit nie.. malah adik saya yg pompuan umo 18 n 14 tu pun pandai gak jahit manik.. cume dorg ckp syer lg expert... expert la sgt..haha.. puas cari ilham baru menjadi..huhu.. nk amik design org lain kan takut kena marah pulak...huhu.. cross-stitch pun syer suka wat gak.. cume belum berkesempatan nk wat satu bg siap.. sng kata, benda yang berseni-seni mcm art dr tangan nie mmg sy sukerla wat.. cantik.. menarik.. buat bukan kemain lama dan susah, tp bila dah siap.. fuhh.. berbaloi-baloi haaa.....huhu


okeh, kalau nk tahu, sy skang nie jalankan kerja menjahit manik labuci pd baju, pakaian or pape jelah yang boleh disulamkan dgn manik2 labuci nieyh secara sambilan instead dr belajar kan..huhu.. sy jugak amik tempahan jahit mata lalat dan tulang belut kat baju.. cuma pucuk rebung je belum sempat lg nk belajar dr mommy.. okeh, skang nie nk tmbah lagi..huhu.. 


sy jugak amik tempahan jahit baju kurung biasa je.. yg fashio2 tue mcm kurg sket.. takat yg moden2 tue bolehla sket2.. bukan sy yg jahit.. mommy yg jahit.. upahnya dalam RM20-25 je.. dependla pd penambahan elemen2 lain kat baju tue haa.. selain tue, sy jugak amik tempahan untuk jahit seluar yg kaki besar tue ea?? alaa.. yg guna kain batik xpun kain pelikat tue haa.. syer pun pakai wat tido je.. harganya RM15.. seluar biase2 je kan..huhu.. jadi, kalo ada sesape yang minat, leyla bgtau syer.. nk sng sms je kat nomor sy.. sentiasa available...InsyaAllah..hehe.. ley tgk hasil kerja sy dlm blog lagi satu AIFA MANIK..


okeh, habis cerita pasal bisnes manik.. sy jugak jd agen contact lens.. stakat nie baru upload sket je gambarnya kat dlm blog saya AIFA LENS..tp blog tue masih tak up-to-date lagi haa.. nk wat cane.. bz sgt dgn baju2 manik2 nieyh..hihi..


banyak dah saya melalut kat sini haa.. mcm niela bila dah menulis.. sy ingatkan.. nk jual gula2 ke snek ke coklat ke pulak kat hostel nie haa.. tp otw lagi.. brgnya xbeli lagi.. start dgn 2 ke 3 bijik balang dahla kan..huhu..banyak lak berbisnes minah nie an..huhu..xpela.. cari duit lebih.. nk wat cne.. duit bukan mudah dapat.. elaun pown lambt ag..huhu..


akhir skali, nie sikit dr hasil kerja tangan sy yang dah siap..

crumble design


simple design

No comments:

Search This Blog