Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Thursday, December 23, 2010

so sorry

TO ALL MY LOYAL READER OF THIS LOVELY BLOG.. FEELING SO SORRY AND LOADS OF APOLOGIZE FROM ME BECAUSE I CANT OPEN THIS BLOG LATELY BECAUSE OF SOME TECHNICAL PROBLEM.. I'LL OPEN YOUR BLOG AND FOLLOW IT LATER KAYH.. WHEN I'M BACK SOON.. PRAY FOR ME KAYH... SO AS MY BROADBAND TO BE OK AND IN HEALTH..

Today.. took my bro's pmr result, very shock because he just got 7A's and 1B.. never mind.. everybody expect him to get 8A's but sokay.. maybe this will drive him to be more struggle up next year for the coming SPM.. to those PMR 2010 candidates, congrats for what have you got, truly this is my advice to everyone, "NEVER LOOK DOWN ON THE PERSON BECAUSE SOMEDAY IN THE FUTURE, WE WILL REALIZE THAT HE/SHE IS HIGHER AND BETTER THAN US" this because it's happened for me before.. feeling so sorry to that of my friends.. i always jerk at her and look down at her b4 spm.. thought that she couldn't manage to be more excel than me.. but now, she is becoming a doctor.. studying in overseas.. and i?? not even have the chance.. im sorry friends.. hope you will success with your dream all's come true..


p/s : now i'm running contact lens sale besides running embroidery business.. you can open this site kayh.. more will come sooner or later..

- http://aifamanik.blogspot.com -contact lens-
- http://aifalens.blogspot.com -embroidery-

Saturday, December 18, 2010

todays activity

reach kl at 5 am in the morning... then selling langsat till 6.30.... not my fault... i cant see.. without contact lens.... huhu... so.. sleep all the way here...hak3.. then on9 4 a while... then eat3.. sleep3... at 3 moved on to banting... went to my sis teacher's home.. then morib beach... very best maaa........

Thursday, December 16, 2010

A GOOD MOM AND WIFE

tomorrow starts my journey to KL... fuhhh.... releasing breath hardly after days cooking and cooking.. being a domestic engineer isn't an easy task anyway.. imagine doing the same routine everyday washing, cooking, etc.. eg: today gonna cook this, tomorrow gonna cook that..hmm.. thats on cooking.. on clothes? this is what i need to face as a daughter in a family.. soon maybe being a wife to a husband.. need to take care of kids and husbands, feed them, care about them etc.. really need a strong motivation and energy.. although you sick or in health, u still need to do that because its your responsibility.. you cant simply leave it just because you are lazy juz becoz usually u always being care by others.. but, when you become a mom or wife no husband would want a wife without self skill or skill that a wife should have like cooking, washing, caring, and all other aspects.. although you are tired with your works at your office, you cant simply just get back at home sleep without care about home, husband and kids.. is that a good mother??? for me its not.. maybe others opinion would differ but for me its compulsary for you when you have your own family.. its no use having a mom or wife if everyday you eat and buy foods from the restaurants.. rite?? kalo mcm tue jadi orang bujang dahla.. xpayah gatal nak kawin... kan? hahah..

p/s: sape nk komen kalo nk sindir aku atau nk bagi pendapat sendiri, sila post dalam blog anda sendiri and post link kat sini.. jangan nk ngada2 komen kat sini..

Friday, December 10, 2010

thanks to dyaz hererra coz sudi share benda nieyh.. sgt berguna kan.. Subhanallah...Allah.. Besarnya ciptaan Allah...

Certain2 org pkir..inai just dipakai sje2 tuk kcantikan..bila sorang tuh nk kawin..bru pkai inai...actually..inai bnyk funtion..nk taw..?..bce lah!!

1. "JANGANLAH KAMU MENCABUT UBAN KERANA IANYA ADALAH CAHAYA ISLAM. BARANGSIAPA SEHELAI RAMBUTNYA MENJADI UBAN DI DALAM ISLAM, DITULIS UNTUKNYA SATU KEBAIKAN DAN DIAMPUNKAN SATU KEJAHATAN DAN DINAIKKAN SATU DARJAT" diriwayatkan oleh Abu Daud.

2. "SESUNGGUHNYA YANG TERBAIK UNTUK MENUKARKAN WARNA KEPUTIHAN RAMBUT ADALAH DENGAN INAI" diriwayatkan oleh At-Tirmidzi.

Inai telah lama digunakan di negara2 timur sebagai pewarna semulajadi. Nama botanikalnya ialah lawsonia inermis. Daun inai diambil daripada pokok inai 3 kali setahun dan yang terbaik adalah pada bulan Mei dan Jun. Ia digunakan untuk kecantikan dan boleh dibuat lakaran pada anggota badan seperti tangan dan kaki yang boleh ditanggalkan. Maharaja dan ratu Parsi menggunakan inai sebagai skrub badan. Ratu Egypt, Cleopatra pula menggunakan inai untuk kecantikan rambutnya.

Amnya, inai membantu mengekalkan kulit yang lembut dan bersih. Oleh itu penggunaan bahan kimia harus dielakkan. Ciri2 perubatan inai: - boleh melarut - sejuk dan kering.

Di antara kelebihannya termasuklah rawatan kebakaran, bengkak bernanah, masalah pigmentasi dan pelbagai masalah anggota badan yang lain. Merawat luka menggunakan inai mempunyai kesan yang sama seperti perubatan moden.

Kegunaan inai:-

1. Merawat kebakaran di peringkat awal menggunakan inai serbuk.

Kelebihannya: - Mengurangkan kesakitan - Mengurangkan kehilangan bendalir - Mengurangkan jangkitan/infeksi

2. Merawat luka yang parah serta memeliharanya daripada bakteria menggunakan campuran inai serbuk dengan air biasa.

3. Menghentikan pendarahan menggunakan inai serbuk seperti pendarahan hidung.

4. Membasmi virus pada kulit yang melecuh menggunakan inai serbuk dengan air mendidih.

5. Memelihara kaki pesakit kencing manis menggunakan campuran 4 paket inai serbuk bersama 2 botol minyak zaitun. Ratakan pada bahagian kaki yang terlibat, biarkan seharian, dan amalkan selama sebulan.

Kelebihannya: - Menyembuh rekahan dan retakan pada kaki serta mengurangkan infeksi - Mencantikkan kulit kaki - Melambatkan kesan pada saraf

6. Merawat bengkak bernanah, kudis buta, gatal2 dan kurap menggunakan inai serbuk dengan air mendidih.

7. Merawat kanak2 yang menghidap demam campak/cacar air menggunakan ½ paket inai serbuk dengan 2 cawan air mendidih selama 4 hari.

8. Menghapuskan masalah kaki menggunakan campuran serbuk inai dengan minyak zaitun selama 5 hari.

9. Membetulkan pusingan haid / darah penyakit menggunakan inai serbuk dengan minyak zaitun dan diletakkan di tapak tangan semalaman selama seminggu.

10. Memulihkan kecacatan kuku akibat jangkitan kuman menggunakan campuran 2 sudu besar inai serbuk dengan 4 oz cuka.

11. Menyembuhkan penghidap demam kuning dan kusta menggunakan campuran 4 paket inai serbuk dalam tub mandi dengan air mendidih dan dibiarkan sehingga suam. Berendamlah selama 10 minit dan amalkan setiap hari selama 2 minggu.

12. Menginaikan rambut menggunakan campuran ½ paket inai serbuk dengan 2 cawan air mendidih. Ratakan pada rambut, bungkus rambut dengan plastik ("shower cap") dan biarkan selama 3 jam atau lebih.

Kelebihannya: - Menguatkan akar rambut - Memberi kilauan pada rambut - Menghilangkan kelemumur - Melembut dan memelihara rambut - Memberikan ketenangan kepada pesakit jantung - Menghilangkan ketegangan, kerisauan, keletihan dan kesukaran untuk tidur

13. Kelebihan menginaikan muka/anggota badan lain dengan campuran 2 sudu besar inai serbuk dengan 3 sudu besar air mendidih. Ratakan pada muka/anggota lain, biarkan selama ½ jam atau sehingga kering dan cuci dengan air. Ulangi setiap hari.

Kelebihannya: - Melindungi kulit dari cahaya matahari - Memberi warna pada kulit seperti sopak, panau dll (amalkan selama 2minggu) - Merawat jerawat dan jeragat (amalkan selama seminggu) - Mengekalkan kulit yang lembut dan bersih

Monday, December 06, 2010

PRECIOUS

on 2nd till 4th December.. I've joined a step-children community program organized by my institute.. its the 1st community program  held by my institute.. for me, its a very precious moment to be here.. and wish to be there again in the future.. it was held at Alur Limbat village in marang, terengganu.. bout 2 and half hours from my institute.. got  a very kind parents.. love them.. although they are older than my grandpa n grandma but they are still my step parent rite.. =)
will upload the pic taken there soon but not now.. hahah.. daa...

Search This Blog