Followers

LaLaLa GrEEtiNG..

Monday, November 15, 2010

BERTUNANG @ ENGAGED

got this from amri's note.. found it very interesting.. hihi.. like dis!! BEAR YOUR WORDS kayh.. huhu.. ('',)

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

2 comments:

Anonymous said...

salam. sekadar untuk berkongsi pendapat. bertunang seperti mana yang dikatakan diatas, ternyata jelas dengan sunnah Rasulullah. jika diimbas kembali tika Siti Khadijah ingin meminang Rasulullah, bukan cara yang seperti ini. Khadijah telah menghantar rombongan ke rumah Rasulullah untuk meminangnya. dalam Islam, ada caranya yang tersendiri untuk meminang seseorang yang kita sukai. dan ternyata ada landasan yang sesuai yang telah digariskan oleh Islam. perlu lelaki itu datang bertandang ke rumah wanita yang disukainya, dan berjumpa dengan kedua orangnya tuanya dengan cara yang sopan dan beradab. dengan ini, keluarga si wanita itu akan tahu siapa bakal mertuanya itu dengan sebaik-baiknya. sekadar pandangan dan ilmu yang saya pelajari. mungkin cara pertunangan yang di atas ini mengikut mazhab atau fahaman yang berlainan dengan saya(Mazhab Syafie') asif, wallahualam. :))

sarafisya al-syairatif said...

maaf.. sy cuma share saja disini..
mcm yg telah ada dlm entry tue, apa yg anda bgtahu dlm komen nie sudah ada dlm tue.. sy tidak berkata agar mempercayai benda tersebut, tapi cuma share disini untuk pengetahuan.. kita sudah dewasa, jadi pandai2lah bezakan yg mana baik yang mana buruk, jd, sy rasa jika anda nk bgtau tntg ini, mgkin sy rasa anda patut beritahu pd org yg sepatutnya.. terima kasih..
dan sy mohon maaf andai sy berlaku biadap tp, sy juga mazhab Syfie.. mcm anda.. intai2 dulu bila nk luahkan kata2 saudara.. nanti ada yg tersinggung..
dan untuk pengetahuan saudara, sy tahu saudara amat sensitif bab2 agma nie.. dan sy xboleh nk pertikaikan sbb sy berada dlm bidang lain n tidak mahir dlm bab ini.. dan masih memperbaiki diri.. saudara boleh melihat sendiri video tntg entry tersebut.. dan cari sendri kalau mahu lihatnya..
terima kasih.., maaf sekiranya biadap..-

Search This Blog